Cocktails med julsmaker
Emil Hed i Cadierbaren
Jag och ett gäng skribenter var inbjudna till Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm för att träffa bartendern Emil Hed och få tips om härliga cocktails att servera till jul och nyår. Vilken ynnest att få hjälp av en bartender på den här proffsnivån och komma förbi de där vanliga man kört med år efter år.
Emil är den svenske representanten i den globala bartendertävlingen World Class. Emil har även vunnit den nordiska deltävlingen.
Två cocktails med julsmaker och kanske en till nyår
Vi fick smaka tre fantastiska cocktails som den smaksäkre Emil tagit fram och som är perfekta att servera under kommande storhelger.
Divination
Nummer 1 – Divination – passar kanske bättre till den divine nyårshelgen då vi verkligen har passerat pepparkakskryddorna och vill ha något fräschare. Den här drinken var mångas favorit, bland annat min. Riktigt, riktigt bra cocktail.
Charles D.
Nummer 2 – Charles D. – efter Charles Dickens såklart och smakerna väcker våra barndomsminnen. Charles D. är en mycket julig och värmande cocktail med pepparkakskryddor och mättande saffransgrädde på toppen. Den här drinken behöver inget tilltugg och det är ju bra om man nu är jättenervös inför tomtens besök och inte kan äta.
Goanisse
Nummer 3 – Goanisse – tomten kommer inte om han inte får gröt så Emil har skapat en drink med smak av ris à la malta som tillsammans med Fino Sherry påminner om det röda, söta vi häller över gröten. Smakar verkligen jul den ockå.
DIVINATION
Steg
- Blanda alla ingredienser utom äppelcider i ett glas eller en skål med mycket is.
- Rör om.
- Toppa med äppelcider.
Ingredienser
1 cocktail
35 ml Singleton maltwhisky
20 ml portvin
10 ml Campari
20 ml kaffesocker
20 ml lime
äppelcider
Kaffesocker:
1 del kaffe
1 del socker
GOANISSE
Steg
- Blanda alla ingredienser i ett glas eller en skål med mycket is.
- Rör om.
Ingredienser
1 cocktail
40 ml Zacapa 23
10 ml Fino Sherry
20 ml rissockerlag
Rissockerlag:
3 delar vatten
3 delar socker
1 del grötris
Värm upp tills sockret smält och låt det svalna innan du silar av.
Charles D.
Steg
- Blanda Talisker, pepparkakssirap och varmt vatten i en värmebeständig kopp.
- Rör om försiktigt.
- Placera lite lätt piskad saffransgrädde på toppen.
Ingredienser
1 cocktail
50 ml Talisker
20 ml pepparkakssirap
varmt vatten
saffransgrädde
Pepparkakssirap:
2 dl vatten
2 dl brunt socker
3 kanelstänger
6 kryddnejlika
1 bit ingefära (2 x 2 cm)
skal av 1/4 apelsin
Koka upp och låt svalna innan du silar av.
Julbingo
Eftermiddagen blev extra kul med ett julbingo och det finns inte mycket som plockar fram så många sidor hos oss människor som att spela spel eller tävla. Jag fick bingo nästsist men drinkarna värmde så det kändes ok.
Fler cocktails
Vill du kika på fler goda coktails? Emil Åreng som är kreativ chef på Cadierbaren och ambassadör för Mackmyra (sen sommaren 2020) har snickrat ihop några fina whiskycocktails. En gindrink med Monkey47 sitter väl också fint? En vuxen varm chokladdrink värmer också gott.
World Class bartender tävling
Emil Hed var Sveriges representant i årets upplaga av World Class. World Class är världens största bartendertävling där bartenders från 59 länder tävlar om titeln Världens bästa bartender.
Emils hemmabar är på Grand Hôtel i Stockholm.
(ursäkta lite dålig bild, Emil)