kakorölSÖTSAKER

Chokladkaka med Guinness

In kakor, öl, SÖTSAKER on

Det här är en maffig, saftig och helt underbar chokladkaka med glasyr av vit choklad som gör en chokladälskare lycklig! Stout i smeten ger chokladsmaken ett härligt extra djup (smakar inte öl). Kakan blir ännu godare efter en eller ett par nätter i kylen.

Kakan passar extra bra när vi firar St. Patrick’s Day (17 mars), Irlands nationaldag. Receptet kommer ursprungligen från just en irländare, Donal Skehan, som gjort kakan till denna speciella dag.

På min bild ser man att min glasyr inte hunnit stelna tillräckligt, den rann ner på sidorna (vem kan vänta, he he?). Kanske inte lika vacker som originalet men med säkerhet lika god.

Steg

  1. Kakan: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund form (ca 23cm) med löstagbar botten. Smält smör i en kastrull och rör ner kakaopulver och Guinness. Ta kastrullen från plattan och ställ åt sidan.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en stor bunke. Gör ett hål i mitten och häll i smörblandningen tillsammans med ägg, gräddfil och vaniljextrakt. Blanda väl. Häll smeten i den smorda kakformen och grädda i mitten av ugnen i 1 timme eller tills kakan är genomgräddad. Känn med sticka.
  3. Frosting: Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna i 10 minuter. Vispa smör och färskost tills det blir fluffigt. Rör försiktigt ner den smälta chokladen och florsocker tills du har en len och bredbar smet. Låt tårtan svalna helt. Ställ eventuellt glasyren i kylen 10 min så att det är krämigare och lättare att breda ut.
  4. Placera tårtan på ett tårtfat och bred ut glasyren. Om man vill kan man skära av toppen på kakan så den blir plan och bara ha glasyr på ovansidan. Jag bredde glasyr runt om, även sidorna.

Ingredienser

 

Smaklig spis!

1 Kommentar

  1. Anonym 7 år sedan

    Va underbart att du är tillbaka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka