restauranger

Jonas Crambys taco loco!

In restauranger on

Taco Loco! – mexikansk gatumat från grunden är Jonas Crambys fjärde kokbok och släpptes i våras (2015). Boken består av 150 sidor mexikansk mat med underbara bilder av Calle Stoltz.

Jonas Cramby Taco Loco vepa

(Jag hittade det här inlägget i bloggömmorna – missat att publicera det?!?! Bättre sent än aldrig och boken blir aldrig inaktuell. Förresten, kanonbra julklappstips :)

I samband med boksläppet bjöd Jonas Cramby och Grandpa in till gatufest på Södermalm i Stockholm. Vi fick smaka Jonas goda mexikanska mat, smakprov på rätter från hans nya kokbok Taco Loco!

Detta måste vara nästbästa sättet att äta genuin mexikansk gatumat (än i Mexico), på en gata i en storstad med mästaren själv bakom grillen. Vi hade dessutom makalös tur med vädret och det blev en av årets första sommardagar. Så mycket roligare allting blir med lite värme och solsken och det märktes på stämningen bland oss som tagit oss dit.

Jonas Cramby Taco Loco

Personal från Grandpa tog artigt och glatt emot oss. Jonas stod som sagt bakom grillen och försökte hinna med att ge alla i den ringlande kön en av sina godbitar. Jag åt bland annat en Taco al pastor och det är den ni ser på bilden – mexikansk kebab på fläskkarré som är krispig och chilihet och serveras med en bit grillad ananas. Toppas med favoriten Cholula. Supergott.

Jonas Cramby Tostada

Jonas kokböcker om gatumat, texmexmat, mackor och BBQ har alla blivit stora succéer. De flesta känner till hans böcker och vi är många som har dem i vår kokbokshylla. Det är Jonas som har hjälpt oss förbi de enkelspåriga färdigpackade kit vi hittar i matbutiken och tagit med oss ut på gatorna i världen. Han har lärt oss laga den här maten så den smakar på riktigt.

Jonas Cramy och Grandpa på Södermalm

Jonas Cramby Grandpa och Clubmate

Det finns en anledning till Jonas framgångar (förutom att maten är trendig) vilket man förstår så snart man har en av hans böcker i sin hand.

Kokböckerna är mycket välskriva och Jonas gör precis det jag själv gillar, förklarar noga hur man ska göra. Han brinner verkligen för den här maten och det märks på varenda sida och i varenda recept. Han delar med sig av så mycket gedigen kunskap sida upp och sida ner att man häpnar. Det slutar med att man vill laga allt och lära sig allt. Jonas passion smittar av sig och han har en bra förmåga att övertyga oss om att vi klarar av recepten om vi bara lyssnar på honom och tar det lugnt. Jag känner hans nackgrepp emellanåt – det här är viktga grejor och ingenting man slarvar förbi :))

Jonas skriver om öldrinkar i nya boken och som jag också skrev om här för någon vecka sedan. Jonas berättar om de mexikanska coola öldrinkarna Michelada, Chamoyelada och Lagerita.

Jonas Cramby Södermalm Grandpa såser

Jag fick lov av Jonas att laga något gott ur Taco Loco och dela med mig av det så jag återkommer. Har ni testat något av hans recept? Blev det bra? Skriv gärna och dela med er av erfarenheten.

Jonas Cramby blommor på gatan

Till sist vill jag snabbt nämna att om ni har möjlighet att gå på Grandpas events, gör det. De är många, välbesökta, riktigt trevliga och professionella. Enligt vad jag tycker gör företaget för tillfället allt rätt beträffande modern marknadsföring. Jag hade kunnat skriva långt om detta men nu handlade det om Jonas Crambys nya kokbok och goda mat.

Jonas Cramby Taco Loco vimplar Södermalm

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka