FRÅN HAVETHÖGTIDEROSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

In FRÅN HAVET, HÖGTIDER, OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Tapas med kräftor

Härliga tapas med kräftor som förrätt eller aptitretare med kräftstjärtar, aioli, citron, dill och en ostbit. Vi älskar goda klassiska kombos som går snabbt att göra och ser läckert ut. Varför krångla till det?

Sommarkvällarna är så underbara just nu. Vi vill grilla så ofta vi kan men också hinna äta massor med kräftor. Njut av de här munsbitarna medan grillen blir varm och ni kan få det bästa av allt.

Det här goda idén kommer från fina vännen Ingrid, Trulstorpsbonden :-)

Räkna själva ut hur många ni vill göra efter antal personer. Jag har höftat mängden till ca 6 personer med 3-4 kräftstjärtar per brödskiva och 2 tapas per person.

 

Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

Aioli:
2 st äggulor
2,5 dl olja, neutral
0,5 msk vitvinsvinäger
1 liten nypa salt
1-2 st vitlöksklyfta
2 nypor citronpeppar

Tapas med kräftor:
1 st baguette
1 klick smör
24 st kräftstjärtar (färre om de är stora)
1 st citron
1 knippe dill

Servering:
1 bit stark ost, typ västerbottensost
+ aiolin

Gör så här

1. Aioli: Låt ingredienserna få rumstemperatur. Lägg äggulorna och vinäger i ett kärl. Tillsätt oljan i några omgångar och mixa med stavmixer eller vispa ihop för hand. Smaka av med några saltkorn. Hacka eller riv vitlöken och rör i. Pigga upp aiolin med lite citronpeppar och lite citronsaft vid servering. Låt stå kallt och mogna medan du gör resten.
2. Rensa kräftorna eller låt rinna av om du köpt kräftstjärtar.
3. Skär baguetteskivor. Bred smör på.
4. Skär osten i kuber. Skär små citronskivor.

Lägg kräftstjärtarna på brödskivorna. Dekorera med citronskiva och en dillkvist. Servera aiolin och osten till i skålar.

 

Kräfttapas och ost

 

Kräftskivan

I kräfttider finns det mycket gott att göra.

Jag föreslår till exempel två av mina goda dippsåser till kräftor eller skaldjur. Sås nummer ett är även gudomlig att klicka i fisksoppa eller fisk- och skaldjurssoppa.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka