Kolasnittar
200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst
150 g socker
2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant
300 g vetemjöl
Sätt ugnen på 175C.
Kör smör, socker och sirap i en mixer (eller vispa).
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölblandningen i några omgångar och mixa tills smeten blir större smulor. Häll ut smulorna på ditt bakunderlag och tryck/knåda ihop dem till en deg. Om du inte vispar eller mixar, går det bra att knåda ihop degen för hand.
Dela degen i fyra lika delar. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Rulla varje del till en längd och lägg på plåten (se bild). Jämna till formen på längderna, hela vägen till kortsidorna, så att de sedan gräddas jämnt. Degen rinner ut så längderna behöver inte plattas till. Brister längden är det bara att sätta ihop den igen genom att trycka till skarvarna.
Grädda 15-20 minuter tills de får lite färg.
Låt de svalna på plåten några minuter. Skär de sedan i snygga bitar på snedden (var så god att smaka hörnorna :) medan de är mjuka. Sedan hårdnar de när de svalnat, krispiga på utsidan och lite sega i mitten.
De blir bara godare och godare efter hand i kakburken.
Easy-peasy och himla gott!
3 Kommentarer
-
Lätta att göra och smakar förträffligt! Har svårt för att sätta stopp när man väl börjat äta.
-
Såna här småkakor är jättegott. Finns en anledning att de lever kvar och ligger på kaffefat världen över. Jag ska baka fler småkakor. De är enkla att göra och bra att ha i en burk (alltså, om man kan låta dem vara :)) Kram och ha en fin helg!
-
Pingbacks
-
[…] du hellre baka klassiska kolasnittar så hittar receptet här. Jag har även gjort snittar med Västerbottensost som inte är […]
[…] du hellre baka klassiska kolasnittar så hittar receptet här. Jag har även gjort snittar med Västerbottensost som inte är […]