Paul’s – Haymarkets brasserie
Amerikanskt brasserie
Ett brasserie är ofta en benämning på en enklare restaurang. Paul’s brasserie kallas amerikanskt med influenser från Europa. Hur kommer det sig?
Eftersom Haymarket by Scandic i Stockholms centrum ligger i en anrik byggnad från det glada 1920-talet – PUB-huset, och är inrett i art deco-stil, ska tankarna föras till den dåtida metropolen New York i en tid då nöjeslivet frodades. Det fanns pengar till lyx. Jazzen var populär och decenniet hade ett historiskt uppsving inom många områden, inte minst musik, konst och kultur. Livet var toppen på flera håll i USA och Västeuropa ända fram till börskraschen i slutet av 1929.
Nästan 100 år senare
Nästan hundra år senare ska jag och söte mannen äta middag i detta fina, gamla hus. Det känns dock lite mer nutid och mindre dekadent när vi kommer in på Haymarket för att äta vår middag på Paul’s, en trappa upp från den tjusiga entrén.
Jag vet inte vad det är med Haymarket men det är alltid mycket trevligt att komma dit. Det är ju trots allt ett hotell eller är det kanske tack vare att det är ett hotell?
Pulsen är alltid hög, baren är fullsmockad med folk, caféet är livligt igång från tidig morgon till sent. Det är långt ifrån bara hotellgäster som är på Haymarket, det är även en vanlig mötesplats, lunchställe och ett häng för oss stockholmare. Haymarket ligger väldigt centralt och den glammiga miljön känns lyxig.
Maten – förrätt
Jag lägger en länk här till Paul’s meny så att du kan hänga med i deras matkoncept och förstå våra val.
Vid vårt besök var menyn nyligen bytt och jag ser att några små justeringar är gjorda sedan dess. Det görs då och då för att använda råvaror i säsong. Jag ser till exempel att fiskrätten nu innehåller skrei, hälleflundra när vi var där.
Till förrätt valde vi Röding med crème ninon på champagne (155 kr) och Steak Tartare Le Classique (145 kr) på oxinnanlår med klassiska tillbehör vilket man hör på namnet.
Rödingen var gravad och på tok för salt (misstag som säkerligen är tillrättat) men tillbehören var mycket fina och den klassiska franska soppan Crème Ninon på gröna ärtor smakade fantastiskt, smaken av champagne var generöst påtaglig.
Tartaren som var färdigblandad var också mycket bra men söte mannen tyckte att dijonsenapssmaken var för påträngande. Vi föreslog att det är bättre att servera extra senap bredvid.
Maten – varmrätt
Till varmrätter valde vi Smörbakad hälleflundra med grönkål, pumpapuré och brynt smör (315 kr) och Grillad entrecôte med béarnaise, lök med comtéost och nötter och pommes (335 kr).
Fiskrätten med sina tillbehör var lyckad och smakade riktigt bra.
Entrecôten var en höjdare och är ett fint smakminne. Det är just den rätten vi kommer att gå tillbaka för. En helt fantastisk köttbit, mör och saftig med riktigt fin köttsmak. Béan var perfekt, krämig med rätt syra. Pommesen var ordinära men bra. Vi gillade tillbehöret jättemycket: en grillad lökhalva med rostade nötter och comtéost (vår favoritost i och till mat).
Få saker klår en fin entrecôte med klassiska tillbehör, och i detta fallet ett överraskande tillbehör, tillsammans med ett glas bra rödvin.
Maten – dessert
Söte mannen som hade mer plats kvar i magen beställde glatt en Crème Brûlée med citrus. Den hade ett rejält knäcktäcke och under ytan låg en generös mängd perfekt krämig vaniljkräm.
Jag kan aldrig motstå en bit ost efter maten så jag frågade om jag kunde få bara en bit, och det var inga problem. Jag såg att ostarna är från Androuet, bästa ostbutiken i stan med egen import av franska ostar – allt från de kända ostarna till små okända hantverksostar från Frankrikes alla hörn.
Som avslutning valde jag Lemon Granité med vodka och mynta. Den var fräsch och såpass syrlig att mina kindgropar drogs så långt inåt att de möttes mitt i munnen. Goda smaker som verkligen rensade paletten, som man säger.
Dryckerna
Söte mannen dricker bara öl men jag fick hjälp av Paul’s sommelier att göra bra val till de olika rätterna.
Jag inledde men en Riesling som heter Hirsch (se bild) och den blev jag så förtjust i att jag varit tillbaka på Haymarket flera gånger för att njuta av ett glas igen.
Utöver vinerna som är listade i menyn finns det en gedigen samling viner i källaren om man är intresserad. Det är bara att be om vägledning, vilket jag nästan alltid gör.
Paul’s – min första gång
Jag har varit många gånger i baren Americain och i caféet Gretas men det är första gången jag besöker Paul’s.
Utsikten genom gigantiska fönster mot Hötorget ger härlig storstadfeeling. Hörtorget är fint på kvällen när torgkommersen har packat ihop och torget är blåst och lite mystiskt ödsligt.
Jag tycker inte att restaurangen känns hotellig. Möjligen kan det märkas lite på mixen av gäster (om man är van att vara på hotell och restauranger).
Paul’s service är hög och servisen är påpasslig, rask, artig och trevlig – inte för mycket, inte för lite. Känns proffsigt.
Miljön är en aning nerdimmad vilket gör att det känns mysigt. Det passar också bra till de stora fönstren mot ett glittrigt centrum.