ARTIKLARevents

Korvfestivalen 2019

In ARTIKLAR, events on

Korvfestivalen 2019

Korvfestival för 5:e gången

I början av februari var jag på pressträff för att höra om årets Korvfestivalen som i år arrangeras den 8-10 mars på Münchenbryggeriet på Södermalm i centrala Stockholm.

Ett 40-tal utställare bjuder på nya och gamla korvklassiker tillsammans med de vanliga tillbehören som vi älskar men även nytt och innovativt. Korvfestivalen tillåter bara utställning av korv, bröd, senap och ketchup för att undvika spretighet och annat perifert vilket jag tycker är underbart för mig som besökare. Det är faktiskt därför jag går dit och gärna skriver om festivalen, den känns genuin. Är det en korvfestival så ska det handla om korv. Punkt.

Söndagen kommer att fokusera på barnen och barnfamiljer och det är fri entré för alla barn upp till 12 år i sällskap med förälder.

Hantverkstorget som vi känner igen sen tidigare kommer att finnas kvar.

Förra årets Korvfestivalen var mycket trevligt och du kan läsa om några av mina favoriter.

Korvfestivalen

Pressträffen på Portal

Platsen för träffen var populära och formidabla Portal hos Klas Lindberg på S:t Eriksplan. Och lyckligt för oss bjöd Klas på sina egna fantastiska fläskkorvar och potatispuré med tillbehör, ja men så jäkla gott.

Korvfestivalen pressträff

Nyheter

Münchenbryggeriet är nytt för i år vilket innebär att det blir smidigare för många att besöka Korvfestivalen. Årets festival utökas med en dag och det kommer att ge plats för många fler besökare eftersom förra året blev fullt.

Guidade korvturer och korvprovningar

Nytt på årets program är Guidad korvtur och Korvprovning.

På korvturen (100 kr, 30 min) är det Korvakademien som guidar oss med sin specialkunskap och brinnande intresse.

På Korvprovningarna (250 kr, 45 min), som leds av Roland Persson, Årets Kock och medlem i Korvakademien, får vi smaka korv från hela världen.

Korvfestivalens specialöl

Att Münchenbryggeriet för första gången på 50 år återigen brygger eget öl specifikt till Korvfestivalen tycker jag låter väldigt spännande.

Festivalölen är en Session Indian Pale Ale och den ska smaka riktigt bra till korv är det tänkt. Att sorten är en session innebär att ölen därmed har en lite lägre alkoholstyrka. Namnet på ölen har korvälskarna varit med och tagit fram och det blev Kölv.

Ölen kommer även att tappas på burk under festivalen och kunna köpas med hem om man vill.

Bubbel till korv

En annan nyhet på årets festival är konceptet Bubbles ’n Dogs.

Inspirerat av ett restaurangkoncept i London ska vi få möjlighet att prova mousserade vin i kombination med spännande korvkreationer. Det låter väldigt trevligt.

Korvfestivalen

Några programpunkter på festivalens två scener

Under ledning av de kända korvälskarna Jan Scherman och Ulf Elfving presenteras ett intressant program fördelat på de två festivalscenerna:

  • Festivalen invigs
  • Korvdueller med kända kockar
  • Vad är tillsatser i maten? med Björn Bernhardson (Äkta Vara)
  • Carl Jan Granqvist berättar om sitt liv med korv
  • Korv och hälsa
  • Gör korv på kött från Sverige
  • Varför korven är så spännande
  • Att göra korvskinn av den svenska skogen
  • Styckning och förberedelse av kött för att göra korv
  • Korvens plats på restaurangmenyn
Korvfestivalen

Priser

Korvakademien och näringsminister Ibrahim Baylan delar ut priserna Årets Hederspris och Årets Korvkiosk.

Årets festivalkorv och Årets tillbehör ska vi besökare utse och vi kommer att rösta fram vinnarna på plats under festivaldagarna.

Korvfestivalen

Smaka och kanske handla

De år vi besökt festivalen har slutat i att vi är proppmätta för det är mycket generöst med smakbitar från alla utställare. Vi har också kommit hem med många kassar med korv, dels för att det är bra priser men framför allt för att man blir sugen när man smakat. Det mesta går att frysa som tur är.

Korvfestivalen

Öppettider

Fredag 8 mars kl. 15 – 20
Lördag 9 mars kl. 10 – 18
Söndag 10 mars kl. 10 – 16

Mer info om Korvfestivalen hittar du på festivalens hemsida.

Viktig information

På lördagen är biljetterna indelade i tre olika entrétider (kl 10-11.30, 12-14 och 14.30-18) för att ge dig som besökare en bättre upplevelse. Det innebär att man måste komma under den tid som lördagsbiljetten gäller för din entré. Väl inne på festivalen får du stanna så länge du vill.

Vänligen notera att lördagsbiljetten är ogiltig när er entrétid har gått ut.

Priser

Förköp 160kr
Entrén 190 kr i mån av plats

Korvakademien

Korvakademien

Korvfestivalen arrangeras i samarbete med Korvakademien, en ideell förening som bildades 1991 och består av tolv ledamöter. Korvakademien arbetar för att höja korvens anseende i samhället, öka utbudet av god korv, placera korven i rätt sällskap samt öka korvens användningsområde. Under kalenderåret genomför Korvakademien en rad olika aktiviteter för att sätta korven i fokus, varav Korvfestivalen är en av dem.

Läs mer om Korvakademien och dess arbete på www.korvakademien.nu.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka