Kladdkaka med nougat och macadamianötter
Varianter på vår älskade kladdkaka får vi inte för många av, eller hur?
Idén hittade jag för något år sedan i Mitt Köks men receptet är ändrat.
Eftersom macadamianötter kanske är den godaste nöten jag vet och nougat, precis som Nutella, en ingrediens som aldrig kan bli fel, var detta bara att testa.
Ja, ni gissar rätt. Det blev jättegott och vi gillade nötternas smak och crunch till allt det söta och chokladiga.
Kakan kan med stor fördel göras dagen innan (står till sig och blir kladdigt seg) och sedan toppas med nougat och nötter vid servering.
Glöm inte att kladdkakor ska röras ihop, inte vispas.
Kladdkaka med nougat och macadamianötter
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl strösocker
1 dl råsocker (el annat mörkt socker)
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
100 g nougat
50-60 g delade/hackade macadamianötter
ev lite flingsalt
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper över en springformsbotten och smöra, ca 22 cm diameter.
3. Smält smöret på låg värme. Hacka chokladen och tillsätt i omgångar det smälta smöret och rör om tills den smält.
4. Tillsätt strösocker och råsocker och äggen, ett åt gången, under omrörning.
5. Sikta i mjöl och vaniljsocker och rör om.
6. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten (stelnar sedan i kylen och mjuknar igen i rumstemperatur). Låt svalna. Hit kan du förbereda och förvara den i kylen.
Servering:
1. Ta ut kladdkakan från kylen någon timme innan servering för rumstemperatur.
2. Rosta nötterna försiktigt i en torr stekpanna tills några får gyllene kanter och det börjar dofta en aning. Passa dem hela tiden och rör runt några gånger.
2. Smält nougaten försiktigt på låg värme i mikron. Bred ut den över kladdkakan och strö över nötterna. Om du vill kan du strö flingsalt över eller eventuellt servera det bredvid för att få salted caramel-smak (salt kolasmak). Blir riktigt gott.
Gillar du kladdkaka?
Jag har såklart gjort andra kladdkakor om du vill kolla in några.
Självklart finns den klassiska med men även några mer kreativa såsom den här goda med vit choklad, lime och passionsfrukt eller Fredagskockens mandeltårta med mjölkchoklad som är en variant på kladdkaka men väldigt god.
Jag har även gjort en sådan där enkel self-saucing chocolate pudding som är så populär. Himmel så gott men måste ätas upp vid tillfället.