Ananaskaka med kokos och macadamianötter
Ananas, vit choklad och kokos
Tänka sig, en ananaskaka med kokos!
Nästan alla sötsaker och desserter vi planerar slutar i en chokladvariant hos oss. Vi är mer för choklad än frukt och bär vilket hänger mest på mina preferenser och anledningen är nämligen att jag inte tycker om surt. Många desserter med framför allt bär, kan vara supersura (i min smak). Jag kan nästan inte äta jordgubbar. Denna intolerans är mycket tråkigt och begränsar urvalet av goda desserter.
Det finns så mycket gott med frukt och bär som tyvärr passerar när jag letar inspiration.
Ananas är jättesött så den här kakan vågar jag mig på. Färsk mogen ekologisk ananas smakar ljuvligt. Att ha kokos till ananas är en klassisk kombo och lite hackade nötter ger fin crunch. Sen älskar jag smördeg och den här botten gör jag även till min klassiska Cheesecake New York style. Den här kakan är faktiskt som en låg cheesecake i och med att den innehåller färskost (philadelphia) och har en botten.
Det är en bra idé att lätta upp sötman i ananaskakan med något syrligt och friskt. Jag serverade den med saften från passionsfrukt men lite citron- eller limesaft blir också bra. Istället för en skopa vaniljglass kanske en syrlig sorbet blir gott. Friska bär smakar nog också fint till.
Jag tycker att ananaskakan smakar bäst i små mängder och kall men det är såklart en smaksak.
Gör kakan med fördel dagen innan.
Ingredienser:
BOTTEN:
100 g mjöl
50 g mandelmjöl eller malda mandlar
50 g socker
100 g iskallt smör i kuber
FYLLNING:
50 g socker
1 liten brk krossad ananas (ca 140 g) eller hackad färsk ekologisk ananas
250 g färskost (typ philadelphia)
100 g florsocker
1 ägg
20 g kokosflingor
50 g hackade macadamianötter
50 g hackad vit choklad
lite vanilj (vad som finns hemma – stång, extrakt, pulver)
TOPPING:
50 g hackade macadamianötter
50 g riven vit choklad
rostad kokos (rosta i torr panna tills det börjar få färg)
Gör ananaskakan så här:
1. Klä en avlång form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper (gör så här med pappret). Smörj pappret lätt. Har du bara en rund 25 cm springform får du göra ca 3/4 av receptet.
2. Mixa mjölet med mandelmjölet. Häll i socker och blanda. Lägg i det iskalla smöret och mixa snabbt till pulver. Häll ut det jämnt i formen och tryck till. Arbeta snabbt innan smöret blir varmt. In med botten i ugnen i 175C tills den får lite färg, ca 15 min. Låt svalna.
3. Vispa färskosten med florsockret. Rör ner ägg, socker, ananas och kokos. Smaka av med vanilj. Vänd ner nötterna och chokladen (obs! tänk på att halva mängden ska vara till topping). Slå fyllningen över botten och grädda ca 20 min. Strö över nötterna och chokladen till toppingen direkt kakan kommer ut ur ugnen. Låt svalna och förvara i kylen.
Andra goda kakaor på Uplifting
En smarrig kaka med liknande smaker är denna cheesecake med vit choklad, lime och kolasås. Testa även en frusen favorit med choklad som smakar som glassen 88an!
Läs lite mer om den exotiska frukten i det här receptet.
9 Kommentarer
-
Det där lät ju alldeles underbart! Macadamianötter och smördeg låter fantastiskt ihop, och resten med för den delen. Tack!
-
Tack för att du tittade in! Jag är nybörjare som bloggare men tycker det är jättekul.
-
-
Oh, så gott det ser ut! Det här måste jag testa.
-
Ja, Brita, jättegott och blir bara godare för varje dag i kylen.
-
-
Denna måste jag prova…men den lär inte hinna ligga och bli godare i kylen, jag käkar nog upp den direkt.
-
Bilden som hör ihop med grundreceptet på glass är bara sååå bra å vacker – hälsa fotografen att det finns anledning att sträcka på sig :-) Klart inspirerande!
-
Annika: Tack, tack, hälsar han. Han sträckte på och blev nästan lika lång som du-vet-vem ;-)
Kram
-
-
Gu’ så gott det låter!
-
Jaaa Kristin, jättegott! Testa!
-