Nästan alla sötsaker slutar i en chokladvariant hos oss. Jag tycker inte om sura smaker så mycket gott med frukt och bär passerar när jag letar inspiration. Ananas är jättesött så detta verkade gott. Kokos till är en klassiker. Nötter ger crunch. Sen älskar jag smördeg. Den här varianten gör jag även till min NY Cheesecake. Gör den med fördel dagen innan.
BOTTEN:
100g mjöl
50g mandelmjöl eller malda mandlar
50g socker
100g iskallt smör i kuber
FYLLNING:
50g socker
1 liten brk krossad ananas (ca 140g) eller hackad färsk
250g färskost (typ philadelphia)
100g florsocker
1 ägg
20g kokosflingor
50g hackade macadamianötter
50g hackad vit choklad
lite vanilj (vad som finns hemma – stång, extrakt, pulver)
TOPPING:
50g hackade macadamianötter
50g riven vit choklad
rostad kokos (rosta i torr panna tills de börjar få färg)
1. Klä en avlång form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper (eller hur du brukar göra). Smörj lätt. Har du bara en rund 25 cm springform får du göra ca 3/4 av receptet.
2. Mixa mjölet med mandelmjölet. Häll i socker och blanda. Lägg i det iskalla smöret och mixa snabbt till pulver. Häll ut det jämnt i formen och tryck till. Arbeta snabbt innan smöret blir varmt. In med botten i ugnen i 175C tills den får lite färg, ca 15 min. Låt svalna.
3. Vispa färskosten med florsockret. Rör ner ägg, socker, ananas och kokos. Smaka av med vanilj. Vänd ner nötterna och chokladen (obs! tänk på att halva mängden ska vara till topping). Slå fyllningen över botten och grädda ca 20 min. Strö över nötterna och chokladen till toppingen direkt kakan kommer ut ur ugnen.
Note: Jag tycker att kakan smakar bäst i små mängder och kall men det är såklart en smaksak. Jag serverade den med rostad kokos, saften från passionsfrukter och vaniljglass. Kakan är söt så passionsfruktsaften piggar upp och vaniljsmaken dämpar. Många andra tillbehör kan passa bra. Tänk en liten kall bit med färska (sura, haha) jordgubbar en varm sommardag! Även en liten bit rakt upp och ner är gott.
9 Kommentarer
-
Det där lät ju alldeles underbart! Macadamianötter och smördeg låter fantastiskt ihop, och resten med för den delen. Tack!
-
Författare
Tack för att du tittade in! Jag är nybörjare som bloggare men tycker det är jättekul.
-
-
Oh, så gott det ser ut! Det här måste jag testa.
-
Författare
Ja, Brita, jättegott och blir bara godare för varje dag i kylen.
-
-
Denna måste jag prova…men den lär inte hinna ligga och bli godare i kylen, jag käkar nog upp den direkt.
-
Bilden som hör ihop med grundreceptet på glass är bara sååå bra å vacker – hälsa fotografen att det finns anledning att sträcka på sig :-) Klart inspirerande!
-
Författare
Annika: Tack, tack, hälsar han. Han sträckte på och blev nästan lika lång som du-vet-vem ;-)
Kram
-
-
Gu’ så gott det låter!
-
Författare
Jaaa Kristin, jättegott! Testa!
-