dessert

Ananaskaka med kokos och macadamianötter

In dessert on

Nästan alla sötsaker slutar i en chokladvariant hos oss. Jag tycker inte om sura smaker så mycket gott med frukt och bär passerar när jag letar inspiration. Ananas är jättesött så detta verkade gott. Kokos till är en klassiker. Nötter ger crunch. Sen älskar jag smördeg. Den här varianten gör jag även till min NY Cheesecake. Gör den med fördel dagen innan.
BOTTEN:
100g mjöl
50g mandelmjöl eller malda mandlar
50g socker
100g iskallt smör i kuber

FYLLNING:
50g socker
1 liten brk krossad ananas (ca 140g) eller hackad färsk
250g färskost (typ philadelphia)
100g florsocker
1 ägg
20g kokosflingor
50g hackade macadamianötter
50g hackad vit choklad
lite vanilj (vad som finns hemma – stång, extrakt, pulver)

TOPPING:
50g hackade macadamianötter
50g riven vit choklad
rostad kokos (rosta i torr panna tills de börjar få färg)

1. Klä en avlång form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper (eller hur du brukar göra). Smörj lätt. Har du bara en rund 25 cm springform får du göra ca 3/4 av receptet.

2. Mixa mjölet med mandelmjölet. Häll i socker och blanda. Lägg i det iskalla smöret och mixa snabbt till pulver. Häll ut det jämnt i formen och tryck till. Arbeta snabbt innan smöret blir varmt. In med botten i ugnen i 175C tills den får lite färg, ca 15 min. Låt svalna.

3. Vispa färskosten med florsockret. Rör ner ägg, socker, ananas och kokos. Smaka av med vanilj. Vänd ner nötterna och chokladen (obs! tänk på att halva mängden ska vara till  topping). Slå fyllningen över botten och grädda ca 20 min. Strö över nötterna och chokladen till toppingen direkt kakan kommer ut ur ugnen.

Note: Jag tycker att kakan smakar bäst i små mängder och kall men det är såklart en smaksak. Jag serverade den med rostad kokos, saften från passionsfrukter och vaniljglass. Kakan är söt så passionsfruktsaften piggar upp och vaniljsmaken dämpar. Många andra tillbehör kan passa bra. Tänk en liten kall bit med färska (sura, haha) jordgubbar en varm sommardag! Även en liten bit rakt upp och ner är gott.

9 Kommentarer

  1. Evelin 6 år sedan

    Det där lät ju alldeles underbart! Macadamianötter och smördeg låter fantastiskt ihop, och resten med för den delen. Tack!

    • Författare
      monigge 6 år sedan

      Tack för att du tittade in! Jag är nybörjare som bloggare men tycker det är jättekul.

  2. Brita 6 år sedan

    Oh, så gott det ser ut! Det här måste jag testa.

    • Författare
      Monika 6 år sedan

      Ja, Brita, jättegott och blir bara godare för varje dag i kylen.

  3. Lena 6 år sedan

    Denna måste jag prova…men den lär inte hinna ligga och bli godare i kylen, jag käkar nog upp den direkt.

  4. Annika 5 år sedan

    Bilden som hör ihop med grundreceptet på glass är bara sååå bra å vacker – hälsa fotografen att det finns anledning att sträcka på sig :-) Klart inspirerande!

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Annika: Tack, tack, hälsar han. Han sträckte på och blev nästan lika lång som du-vet-vem ;-)
      Kram

  5. Kristin 5 år sedan

    Gu’ så gott det låter!

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Jaaa Kristin, jättegott! Testa!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka