Knäckig äppelkaka
Ugnsbakade svenska äpplen
Äppeldessert och äppelkaka är det självklara valet på höstkanten. Det passar lika bra till fikat som till dessert.
Våra svenska äpplen, som långsamt mognar i höstsolen, smakar såklart extra gott. Den här knäckiga äppelkakan blir godast med smakrika äpplen.
Steg
Knäckig äppelkaka
- Värm ugnen till 200 grader.
- Klyfta äpplena och lägg dem i en ugnsform (typisk pajformsstorlek)
- Koka upp ingredienserna till knäcktäcket och skeda det över äppelklyftorna.
- Strö över en generös mängd hackad eller flagad mandel.
- Grädda i ca 20 minuter tills fin färg på knäcktäcket.
Servera vaniljglass eller lättvispad grädde.
Ingredienser
Knäcktäcke:
- 4 msk ljus sirap
- 4 msk grädde
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
Till servering
Vaniljglass eller lättvispad grädde
Receptet på äppelkakan
Jag såg en bild på en underbar äppeldessert på Instagram hos IG-vännen Marie Timlin. Jag frågade direkt efter receptet. Hon berättade att hon bakat den sedan 1981 och att det är hennes i särklass stora favorit.
Jag håller med, den är jättegod
Receptet är inget krångligt utan ett klassiskt knäcktäcke över frukt.
Höstdessert
Jag är inte så bra på att baka, vet ni som brukar besöka bloggen. Det blir således inte så mycket kakao och desserter.
Till hösten är det inte bara gott med äpple utan även till exempel plommon. Jag har en jättegod Plommon cheesecake att bjuda på om ni vill.
Jag gör också en underbar dessert där jag varvar äpplen med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås.
Svenska äpplen året runt
Jag läser på hemsidan Från Sverige:
”Idag är endast ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt.
Tack vare en ny lagringsmetod kan nu svenska äpplen säljas i butik året runt. Detta och konsumenternas ökade efterfrågan på svenska råvaror ger svenska äpplen en fantastisk möjlighet att öka sina marknadsandelar.
Välkommen in i de svenska äpplenas smakrika värld!