DessertKakor

Kladdkaka rakt-upp-och-ner

In Dessert, Kakor on

Jag kom på en förfärande tanke. Tänk om någon går in på bloggen och letar efter ett recept på kladdkaka och det inte finns något. Det får inte hända. På en blogg med självaktning bör en standardkladdkaka finnas. Sedan får det gärna finnas en massa kreativa trendiga varianter men alltid en vanlig hederlig kladdkaka.

Här kommer ett standardrecept och den i särklass godaste. Här hemma kallar vi den sedan ett par år för Ranis kladdkaka, för att hylla Rani.

Jag jobbade med Rani något halvår på ett tidigare jobb. Rani är från Indonesien och älskar sött. Hon bakade olika kreativa och oförglömliga kladdkakor minst en gång i veckan som hon bjöd oss på. Hon steg upp tidigt för att hinna baka och kontoret doftade som ett bageri av hennes nybakade, varma kladdkakor. Hon ställde alltid fatet på köksön. Så generöst och omtänksamt och så bortskämda vi blev (och så många salladsblad med ett glas vatten det fick bli de andra dagarna).

 

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljpulver eller vanilj i annan form
4 msk kakao
nypa salt
Vispa snabbt ihop.
Tillsätt 100g smält smör.
Blanda 1,5 dl vetemjöl och 1/2 tsk bakpulver. Rör ner det i smeten.
Häll smeten i en smord bröad form, gärna en springform ca 22cm. Grädda 175gr, ca 25 min. Kakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Smaksätt smeten med precis vad som helst som du gillar eller toppa den med något gott, så som Rani hämningslöst gjorde vecka efter vecka.  Hon skar också alltid bitar av kakan som på bilden.
kladdkaka_med_jordgubbsglass
En dag på den där arbetsplatsen fick vi det tragiska beskedet att företaget hade gått i konkurs. Vi stod chockade och ledsna, plötsligt utan jobb.
Dagen efter beskedet kommer Rani som vanligt med en kladdkaka, packar upp den ur bakplåtspappret men med ett budskap den här morgonen. Vi skrattade hysteriskt en lång stund. Ja! F*ck it! Hela konkursskiten! Vi fixar detta och det kommer att ordna sig för oss :-)
Och det har det såklart gjort.
En arg f*ck-it-kladdkaka kan hjälpa i de svåraste av stunder.
Ranis_kladdkaka

1 Kommentar

  1. Ingrid Österheim 3 år sedan

    Förutom den goda kladdkakan var berättelsen om att ni kommer att stå utan jobb fantastisk. Tänk att det finns människor som vill glädja inte bara sig själv utan också andra i sin omgivning. Roligt är att det har ordnat upp sig för er alla.
    Tack för receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka