Uplifting Blogg

  • Hur-gör-man?
    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche

    Jag förstår att jag slår in vidöppna dörrar med detta inlägg men som jag skrivit flera gånger förut: Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt. I många recept står det att man ska vispa creme…

  • Dessert
    bourbon_sipping_cream

    Bourbon sipping cream

    Sipping Cream låter jättegott. Bourbon älskar jag i alla former (som bekant). Såklart ska vi ha lite sipping cream och sippa på imorgon kväll efter maten. Låter inte bara gott, låter även tjuuusigt… Linnea Johansson, supertrevliga, duktiga festfixaren i New York, gjorde den här drinken…

  • Kakor
    kolasnittar_skurna

    Kolasnittar

    Kolasnittar 200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst 150 g socker 2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet) 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant 300 g vetemjöl Sätt…

  • MYS - plock & dryck
    Pärlans_konfektyr

    Pärlans konfektyr

    Det tog oss inte många dagar efter flytten till Stockholm innan vi började hitta små pärlor i nya staden. De här pärlorna smakar choklad, citron, pepparmint, mandel, viol, lakrits, vanilj, pistage och mycket mer. De är lagom stora. Först lite sega sedan smälter de och…

  • Dagbok
    äppelblom

    Blogg100

      För fjärde året i rad började igår vårens utmaning #blogg100 och pågår som man förstår av namnet i 100 dagar. Det är enkelt att vara med, man anmäler sig till Fredrik Wass som sätter samman en lista på deltagarna och håller ihop det hela.…

  • Dessert
    semlor med dulce de leche fyllning

    Två ljuvliga desserter av torra vetebullar

    2015 måste vara året då nya varianter av semlor slår rekord. De har poppat upp överallt, den ena varianten kreativare än den andra. I år testade jag en ny fyllning i semlan eller fastlagsbullen som man säger i Skåne. Jag såg idén hos en av…

  • LCHF och lowcarb
    Grön soppa med ädelost- och bacontopping

    Grön soppa med ädelost- och bacontopping

    Nästan köttfri måndag igår. En av mina gröna snabba favoritsoppor serverades.

  • Inspiration
    ädelosttoast_varm_macka

    Varm macka med lök och ädelost

    Hittade ett recept i min favorittidning Lantliv Mat & Vin (nr 3 2014) som blev favorit på studs. Precis som utlovat är mackan ”to die for” i sin enkelhet med ett glas vin en fredagskväll. Det finns massor av liknande recept, alltså inget unikt alls…

  • Fågel
    Fricadelli

    Spaghetti Fricadelli med kärlek

    Finns inget mer romantiskt än en italiensk bella notte med spagetti och köttbullar, och den ska helst delas från ett stort fat som i Lady & Lufsen. Passa på till Alla hjärtans dag!

  • Frukost och brunch
    nötbröd med ädelost i närbild

    Krispigt nötkex – lowcarb

    Nu måste jag hitta på något annat, tänkte jag, när jag det var dags för nya fröknäcken. Fröknäcke i all ära, jag har tre fyra recept jag växlar mellan, men allt smakar till slut likadant och variation behövs. Äter man lowcarb- eller lchfkost är det…

  • Dessert
    Chokladfjärilar med nutella

    Chokladfjärilar med Nutella och mascarponefluff

    Idag är det World Nutella Day. Jag tänker inte kommentera huruvida det ens kan finnas något som heter nutelladagen och varför man ens ska fundera på att hänga på sådant kommersiellt trams. Varför vara så tråkig och politiskt korrekt? Inte när det gäller Nutella i…

  • Frukost och brunch
    getostpaj

    chèvrepaj med rostad paprika

    ”Dag, jag har testat en ny paj! Vill du ha?” ”Vad är det för paj?” ”Det är en getostpaj med grillad paprika och lchf-pajdeg.” ”Nej tack!” !!???! Jag tog en bit. ”Dag, du måste smaka!” Han blev helt paff. Den var underbar och smakade sött…

  • Hur-gör-man?
    chevrepaj_vid_spisen

    Krispig lowcarb pajdeg – världens godaste

    Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack! När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott. Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra…

  • Dessert
    kladdkaka_i_bitar

    Kladdkaka rakt-upp-och-ner

    Jag kom på en förfärande tanke. Tänk om någon går in på bloggen och letar efter ett recept på kladdkaka och det inte finns något. Det får inte hända. På en blogg med självaktning bör en standardkladdkaka finnas. Sedan får det gärna finnas en massa…

  • Frukost och brunch
    coleslaw med wasabi

    Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom

    Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare? Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat – …

  • Hur-gör-man?
    blomkålsris i blender

    Blomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva

    Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla. Många har…

  • Inspiration
    söderblandning_te_portvin_ost

    Viktig insikt om mys

    Jag är allergisk mot ordet mys. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Mys är för mig så pretentiöst och provocerande, det ställer krav och skapar så höga förväntningar. Jag suckar och fnyser åt klyschorna. Jul- och glöggmys liksom toppar eländet och jag reagerar…

  • Tips & tricks
    att klä en form med bakplåtspapper

    Genialt sätt att klä en form med bakplåtspapper

    Tips till bakplåtspappersstressade personer. Ni som alltid känt till detta trick kan bara medkännande tänka hur det varit för er om ni inte känt till det. Sådana här triviala saker delar man typiskt inte med sig av för det är ju sånt alla känner till,…

  • Dessert
    plommoncheesecake_halverade_ugnsform

    Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

    Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig…

  • LCHF och lowcarb
    vitlöksdip

    Vitlöksdip

    Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat. En enkel, himla god liten majodip med…

  • Fisk & skaldjur
    fisksoppa_bas

    Fisk- och skaldjurssoppa

    I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara. Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat…

  • Fågel
    kyckling_fat_parmesanyoghurt

    Kyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt

    Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på. Skippa potatis om du…

  • Dessert
    bread pudding i närbild

    Croissant- och bourbonpudding

    Så gott det här blev! Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst? Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept…

  • Jag lagar andras recept
    Kalvlägg på dukat bord

    Kalvlägg med fänkål, vin och citron

    Den här rätten är en av våra favoriter. Jag har lagat den många många gånger under 15 år och de flesta vännerna har ätit det hos oss. Rätten sköter sig själv i ugnen och den går snabbt att få till. Den passar lika bra på…

  • Jag lagar andras recept
    lammfärsbullar i soppa

    Lammfrikadeller i mild saffranssoppa med spenat

    Efter den fantastiskt goda lammrullen med vitkål och persiljesås häromdagen fortsätter jag på inslagen bana med lammfärs. Det är synd att många inte vågar testa lamm. Idén om att det smakar kofta sitter så djupt rotat. Många har inte ens provat så det där bläää…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka