Uplifting Blogg

  • Inspiration
    burrata med kålchips och proscuitto

    Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

    Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk…

  • LCHF och lowcarb
    svartkal_chips

    Kålchips av svartkål eller grönkål

    Har du testat kålchips? Ja, de flesta har redan testat efter flera års hajp men det är bra att bli påmind om hur himla gott det är. Använd svartkål eller grönkål. Här har jag använt den goda svartkålen (korsning av grönkål och savoykål). Testa även…

  • LCHF och lowcarb
    svartkal_med_korv

    gräddstuvad svartkål

    Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas nu under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta hyfsat närodlat. Svartkål är, enligt vad jag läst, populär i Toscana…

  • Frukost och brunch
    gratinerad blomkål

    Gratinerat blomkålshuvud

    I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha. Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen…

  • Dessert
    oero_nutella_cheesecake_brownie_bitar

    Nutella cheesecake brownie

    Kakan var mycket lätt och snabb att göra och den blev så himla god. Botten är krispig och frasig av Oreo-kexen och de andra två lagren är mjuka med cheesecake och nutella. Söte mannen har inte fått någon god kaka på länge, länge. Idag ville…

  • Frukost och brunch
    sallad_jordgubbar

    Sommarsallad med sötsyrlig prickig jordgubbsdressing

      Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, mandlar och knapriga krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag. Jo, det kan det! I samma ögonblick man slår den…

  • Jag lagar andras recept
    burrata med russin proscuitto och sparris

    Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor

    Om du aldrig testat en burrata, denna goda krämiga italienska ost, handtillverkad av buffelmjölk, nästan dagsfärsk, är det minsann dags! Burrata hittar man i en välsorterad ostaffär och eftersom den äts färsk och har kort hållbarhet, måste man oftast beställa den i förväg. Den levereras…

  • Dessert
    Classic_NY_Cheesecake_jordgubbar

    Klassisk New York cheesecake med ljuvlig mandelbotten

    Jag hoppas att ni som börjat följa min blogg hänger kvar trots sporadiska inlägg. Jag hinner inte med så mycket matlagning nu när vi är mitt uppe i lägenhetsförsäljning och flyttförberedelser. Men…en god cheesecake kan man alltid klämma in i tidsschemat eller som vännen sa:…

  • Burgare
    kalkonburgare_monterad

    Grillad kalkonburgare Cobb Style

    Varför alltid göra likadant? Gör denna jättegoda, annorlunda burgaren på kalkonfärs och med smaker lånade från Cobbsalladen – ädelost, avokadodressing, bacon och syrlig lök. Himla megagott!

  • Fisk & skaldjur
    svart_och_gult_röra

    Svart-och-gult-röra

    Tack för alla glada tillrop och respons på Ansjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. Kul! Jag funderade en stund på om jag skulle göra något mer inlägg före midsommar. Ingen har tid att läsa bloggar så här precis före.…

  • Fisk & skaldjur
    anjovistårta_upplagd_fat_terass

    Ansjovistårta

    Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu…

  • Dessert
    Blåbärsglass i glas

    Glass – kanonbra grundrecept

    Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm. Men plötsligt händer det! Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder…

  • Inspiration

    Nachos med pepperoni

    Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster! Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula. Det smarta med receptet är…

  • Fisk & skaldjur
    nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

    Nubbesallad

    Sommar och snart midsommar! Då behövs det god sill, i alla fall i vår familj. Utan nubbesallad är det ingen riktig midsommar, påsk eller jul. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill. Min…

  • Frukost och brunch
    Sallad_brysselkål_grönkål_fat

    Bryssel- och grönkålssallad

    Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här…

  • Jag lagar andras recept
    Nobissås i glaskanna

    Nobissås – den klassiska berömda

    Den här såsen ligger i toppen på min favoritsåslista. Nobissås, Operakällarens klassiska recept är skapat av Werner Vögeli. Genialiskt gott. Om du aldrig gjort den – testa! Jag gör den om och om igen och den är hysteriskt god till grillat. (Om Allan läser -…

  • Dagbok

    Bocuse d’Or och Gastronord

      Den här veckan är jag i Stockholm för att se den stora världstävlingen Bocuse d’Or och besöka matmässan Gastronord. Jag kommer att skriva mer om veckan senare men här kommer en hälsning så länge. En stor skål för vår Tommy Myllymäki och svenska teamet…

  • LCHF och lowcarb

    Sparris med parmesan- och champinjonfras

    Sparris, sparris och mer sparris! Vi älskar det. Den här varianten är en gammal favorit jag alltid återkommer till. Att snabbt gratinera sparrisen toppad med finhackad svamp, riven parmesan och panko ger ett jättegott fras. Det är perfekt vegetariskt eller tillbehör till grillat kött eller…

  • Hur-gör-man?

    Rostad och gratinerad blomkål med danska kålpølser

      En av tusen fördelar med att bo i underbara Malmö är förstås närheten till Köpenhamn och Danmark. Dit åker vi ofta och handlar godsaker, sånt vi typiskt inte kan köpa hemma. Är man uppvuxen i Malmö får man naturligt många danska favoriter med åren.…

  • LCHF och lowcarb

    Kall sås med sriracha och citron

    För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser – bruna, vita, redda, kalla, tjocka, tunna, med grädde, sky, buljong. Jag var en fena på fonder innan jag kunde steka kött. Inga arbetstimmar är bortkastade på en…

  • Fågel

    Pasta med färsk korv och tomat

    I min köttaffär på Limhamn Jag: Jag är sugen på att laga pasta ikväll. Det får gärna gå snabbt. Hjälp mig komma på något gott! Kötthandlaren: Vi har nygjorda färska korvar. Ta bort skinnet, fräs köttet och gör en enkel god tomatsås till. Jag: Vad…

  • Hur-gör-man?

    Majonnäs

    Det enda tillfället jag gillar smaken av köpt majo är till räkor eller på räkmackan. Alla andra tillfällen föredrar jag att snabbt göra min egen. Jag har bara misslyckats en gång under alla år och det var en helveteshet augustidag. Det var så hett att…

  • Ost

    Burek

    Feta, melon och mynta är en match-in-heaven sommarkombo. Solsken, en bit burek och en sval sallad på melon, gurka och rostad mandel låter som en bra idé. Eftersom anis är en annan av fetaostens smakkompisar kanske ett glas pastis eller ouzo smakar bra till? Måste…

  • Dessert

    Blondiner med citron och vallmofrön x 2

    Blondiner x 2? Ja, det får bli två varianter hemma hos oss – en sötsöt och en lowcarb (få kolhydrater). Min långa smala man älskar (och tål) godsaker och kolhydrater i alla former. Jag däremot går upp i vikt medan jag rör smeten till kladdkakan.…

  • Fisk & skaldjur

    Fräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax

    Här kommer ett recept från Elle mat&vin som ni ska bokmärka – receptet vi alla letar efter och önskar att vi hittar när det är dags att planera en fest. Detta är perfekt till en stor middag eller buffé. Lätt att göra och många smaker…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka