Uplifting Blogg

  • Fågel
    kyckling_fat_parmesanyoghurt

    Kyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt

    Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på. Skippa potatis om du…

  • Dessert
    Trifle med äpplen_kanelkolasås_mascarpone

    Trifle med äpplen, mjuk pepparkaka, kanelkolasås och mascarponefluff

    En trifle (uttalas trajfel) är en dessert där man gör en massa gott och sedan varvar det i en vacker glasform där man kan se varje lager. Lagren får stå till sig lite, hitta varandra och sedan är det bara att sätta skeden i denna…

  • Dessert
    bread pudding i närbild

    Croissant- och bourbonpudding

    Så gott det här blev! Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst? Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept…

  • Jag lagar andras recept
    Kalvlägg på dukat bord

    Kalvlägg med fänkål, vin och citron

    Den här rätten är en av våra favoriter. Jag har lagat den många många gånger under 15 år och de flesta vännerna har ätit det hos oss. Rätten sköter sig själv i ugnen och den går snabbt att få till. Den passar lika bra på…

  • Jag lagar andras recept
    lammfärsbullar i soppa

    Lammfrikadeller i mild saffranssoppa med spenat

    Efter den fantastiskt goda lammrullen med vitkål och persiljesås häromdagen fortsätter jag på inslagen bana med lammfärs. Det är synd att många inte vågar testa lamm. Idén om att det smakar kofta sitter så djupt rotat. Många har inte ens provat så det där bläää…

  • Jag lagar andras recept
    Kål i lammrulle med persiljesås

    Kål i lammrulle med persiljesås

      Jag köpte en ny fantastisk kokbok häromveckan – Lammkokboken av Rune Kalf-Hansen. När jag var och åt lunch en dag på Kalf & Hansen, det oerhört populära och prisbelönta lunchstället i ett av Mariatorgets hörn på Söder, hade jag tid att bläddra i deras…

  • Dessert
    torta di ricotta (ricottakladdkaka)

    torta di ricotta

    Ricottakaka – som en italiensk cheesecake. Annorlunda och god till fikat. Gör den helst dagen före den ska ätas. Jag hade en burk ricotta i kylen och funderade på vad jag kunde göra med den som var nytt och oprövat. Jag letade en stund på…

  • Inspiration
    Grön booster shot

    Örtkväll med paul svensson och spisa

    En kväll i oktober blev jag inbjuden att lära mer om att laga mat med örter tillsammans med kocken Paul Svensson och Spisa. Varvat med teori och föreläsning kom Pauls fantastiska smårätter in på bordet på löpande band. Det ena godare än det andra. Ambitionen…

  • Högtider
    julsallad med kål och saffransdressing

    Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

    Nu är julmånaden igång! Igår var nästan hela familjen samlad en stund på kvällen, spontant och oplanerat. Det var verkligen roligt. Jag ville att vi skulle känna lite julstämning för det var trots allt 1:a advent. Egentligen ville jag nog mest känna stämning för min…

  • Inspiration
    burrata med kålchips och proscuitto

    Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

    Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk…

  • LCHF och lowcarb
    svartkal_chips

    Kålchips av svartkål eller grönkål

    Har du testat kålchips? Ja, de flesta har redan testat efter flera års hajp men det är bra att bli påmind om hur himla gott det är. Använd svartkål eller grönkål. Här har jag använt den goda svartkålen (korsning av grönkål och savoykål). Testa även…

  • LCHF och lowcarb
    svartkal_med_korv

    gräddstuvad svartkål

    Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas nu under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta hyfsat närodlat. Svartkål är, enligt vad jag läst, populär i Toscana…

  • Frukost och brunch
    gratinerad blomkål

    Gratinerat blomkålshuvud

    I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha. Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen…

  • Dessert
    oero_nutella_cheesecake_brownie_bitar

    Nutella cheesecake brownie

    Kakan var mycket lätt och snabb att göra och den blev så himla god. Botten är krispig och frasig av Oreo-kexen och de andra två lagren är mjuka med cheesecake och nutella. Söte mannen har inte fått någon god kaka på länge, länge. Idag ville…

  • Frukost och brunch
    sallad_jordgubbar

    Sommarsallad med sötsyrlig prickig jordgubbsdressing

      Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, mandlar och knapriga krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag. Jo, det kan det! I samma ögonblick man slår den…

  • Jag lagar andras recept
    burrata med russin proscuitto och sparris

    Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor

    Om du aldrig testat en burrata, denna goda krämiga italienska ost, handtillverkad av buffelmjölk, nästan dagsfärsk, är det minsann dags! Burrata hittar man i en välsorterad ostaffär och eftersom den äts färsk och har kort hållbarhet, måste man oftast beställa den i förväg. Den levereras…

  • Dessert
    Classic_NY_Cheesecake_jordgubbar

    Klassisk New York cheesecake med ljuvlig mandelbotten

    Jag hoppas att ni som börjat följa min blogg hänger kvar trots sporadiska inlägg. Jag hinner inte med så mycket matlagning nu när vi är mitt uppe i lägenhetsförsäljning och flyttförberedelser. Men…en god cheesecake kan man alltid klämma in i tidsschemat eller som vännen sa:…

  • Burgare
    kalkonburgare_monterad

    Grillad kalkonburgare Cobb Style

    Varför alltid göra likadant? Gör denna jättegoda, annorlunda burgaren på kalkonfärs och med smaker lånade från Cobbsalladen – ädelost, avokadodressing, bacon och syrlig lök. Himla megagott!

  • Fisk & skaldjur
    svart_och_gult_röra

    Svart-och-gult-röra

    Tack för alla glada tillrop och respons på Ansjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. Kul! Jag funderade en stund på om jag skulle göra något mer inlägg före midsommar. Ingen har tid att läsa bloggar så här precis före.…

  • Fisk & skaldjur
    anjovistårta_upplagd_fat_terass

    Ansjovistårta

    Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu…

  • Dessert
    Blåbärsglass i glas

    Glass – kanonbra grundrecept

    Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm. Men plötsligt händer det! Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder…

  • Inspiration

    Nachos med pepperoni

    Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster! Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula. Det smarta med receptet är…

  • Fisk & skaldjur
    nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

    Nubbesallad

    Sommar och snart midsommar! Då behövs det god sill, i alla fall i vår familj. Utan nubbesallad är det ingen riktig midsommar, påsk eller jul. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill. Min…

  • Frukost och brunch
    Sallad_brysselkål_grönkål_fat

    Bryssel- och grönkålssallad

    Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här…

  • Jag lagar andras recept
    Nobissås i glaskanna

    Nobissås – den klassiska berömda

    Den här såsen ligger i toppen på min favoritsåslista. Nobissås, Operakällarens klassiska recept är skapat av Werner Vögeli. Genialiskt gott. Om du aldrig gjort den – testa! Jag gör den om och om igen och den är hysteriskt god till grillat. (Om Allan läser -…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka