Uplifting Blogg

  • Restauranger & Reportage
    Playhouse garderob

    Invigning av Playhouse Teater & Kök

    Playhouse Teater & Kök på Drottninggatan i Stockholm invigdes den 9 september. Playhouse Teater har funnits i 15 år men nu har de flyttat in i ombyggda lokaler och dubblerar antalet platser. Nytt är också att Playhouse i egen regi öppnar café och restaurang i lokalen.…

  • Restauranger & Reportage
    Playhouse Teater & Kök

    The Playhouse menu

    Playhouse Teater & Kök på Drottninggatan i Stockholm invigdes den 9 september. Playhouse Teater har funnits i 15 år men har nu flyttat in i nya, helt ombyggda lokaler. Nytt är också att Playhouse i egen regi öppnar café och restaurang i lokalen. Maria Kaiser är…

  • Pasta
    Penne med ädelost och vindruvor

    Penne med ädelost, vindruvor och rostade valnötter

    Krämig ostpasta med söta vindruvor och knapriga nötter – perfekt för en köttfri måndag. Dessutom färdigt på en kvart (om du ugnstorkat druvorna i förväg). Jag håller inte just måndagar köttfria utan det har mer blivit så att jag funderar på något vegetariskt och testar…

  • Dryck
    Blossa 15

    Årets Blossa till ditt afternoon tea, kanske?

    Årets Blossa 15 till ditt afternoon tea, kanske? Jag är tokig i olika smaker och smakkombinationer och går gärna igång på sånt här. Att mysa och dricka glögg till nybakade scones med ost och marmelad eller en rostad macka med lax och dill, som de…

  • Soppa
    Morotssoppa med salsiccia

    Morotssoppa med apelsin och brynt lök, toppad med salsiccia

    Knallgul glad soppa med morötter, apelsin och brynt lök, smaksatt med ingefära, stjärnanis och lite chili, toppad med knaperstekt salsiccia och gräslök. Ljuvligt gott med många smaker och enkelt att göra. Gör gärna soppan dagen innan – blir ännu godare. Bara att värma, späda lite…

  • Övrigt
    Strandhusets musslor

    Strandhuset i Sibbarp i kanten av Malmö

    Sensommaren lider mot sitt slut och det är dags att ta säsongsfarväl av sommarens favoritmatställen och uteserveringar. Strandhuset i Sibbarp är ett av dem, en liten pärla i utkanten av Malmö. Bakom Strandhusets succé finns delägarna Pim Sahlgren (bild nedan), kock och Nina Christensson, känd…

  • Dessert
    Tre Nutella Cupcakes

    Nutella cupcakes

    Choklad och nutella kan väl inte bli annat än jättegott? Här i ljuvlig cupcake-variant. Lätta att baka, påstår denna bakamatör.

  • LCHF och lowcarb
    pasta med kabanossås

    Pasta med kabanossås

    Pastarätt med sås på kabanosskorv, tomat, citron och gräddfil – jättegod twist på korvstroganoff. För många har vardagen nu kommit igång på allvar med jobb och skolstart och då vill vi ha tips på snabba och bra middagar. Den här pastarätten är snabb och lätt…

  • Restauranger & Reportage
    Lilla Ego huvudrätt

    Lilla Ego i Vasastan, Stockholm

    Lilla Ego, kvarterskrogen där Tom Sjöstedt och Daniel Räms lagar mat på högsta nivå, båda med titeln Årets Kock. Daniel vann 2013, Tom 2009 som även var medlem i Svenska kocklandslaget och nu har flera medaljer i bagaget från både VM och OS (se morakniven nedan). Första…

  • Bröd
    Korvmacka och 3 limpor

    3 limpor

    Ingen tvekan om vilket bröd vi vill ha till prickigkorvmackan och ett glas kall mjölk, eller hur? Precis så här! 3 stora underbart goda limpor på mindre än 1 timme! Så ska vardagen se ut. Ingen jäsning – kall ugn – svisch. Brödet håller sig…

  • Fisk & skaldjur
    Torsk med ägghack

    Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör

    Lättlagad fisk med ägghack på örter och rostad inlagd paprika, serverad med mos och skirat smör. Vardagen får guldkant. Den rostade inlagda röda paprikan tillför sötma och syra från inläggningen och smakar inte som färsk, om nu någon är skeptisk till den. Den här vardagsrätten…

  • Fågel
    Kronfågels höstnyheter 2015

    Höstnyheter från Kronfågel

    Den 19 augusti var det presslunch hos Kronfågel där de presenterade sina höstnyheter. Produkterna kommer till butikerna i mitten av september, v38. Naturligtvis fick vi smaka på allt det nya och ni ser det på tallriken ovan. Varför visar jag bilden nedan med fokus på…

  • Fisk & skaldjur
    Tunnbrödsrulle

    tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

    Tunnbrödsrullar med smak av söt rostad tomat och kräftost. Små godbitar som passar bra till drinken eller buffén. Den koncentrerade friska och söta smaken från de rostade tomaterna piggar upp kräftbordets smaker av salt, starka ostar och svamp. Rullarna passar bra som drinktilltugg under kräftsäsongen…

  • Frukost och brunch
    piffad leverpastej

    Pastej piffad med kantareller och bacon

    Piffad leverpastej med kantareller, bacon och lök för paté- pastejälskaren. Kanonbra sätt att använda rester – enkel leverpastej blir lyxig och extra god. Pastejen passar lika bra på vardagsmackan, enda skillnaden är att den blivit godare.

  • Fisk & skaldjur
    Kräfttapas

    Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

    Förrätt med kräftstjärtar, aioli, citron, dill och en ostbit. Vi älskar goda klassiska kombos som går snabbt att göra och ser läckert ut. Varför krångla till det? Sommarkvällarna är så underbara just nu. Vi vill grilla så ofta vi kan men också hinna äta massor…

  • Dessert
    Ananaspaj från sidan

    Ananaspaj – 90-talsklassikern

    Ananaspaj – klassikern från 90-talet. Barndomsminne för många. Nostalgi för andra. Den här pajen blev en succé när den dök upp. Det finns väl ingen idag som vet var den kom ifrån. Den sattes fram på alla kalas och fester. Den bjöds på i fikarummen…

  • Högtider
    Vitlökssås

    Två dippsåser till kräftorna

    Två goda dippsåser till kräftorna – vitlök och citron. Vitlökssås till fisksoppa, fisk eller kräftor och andra skaldjur men även god till grönsaker och grillat. En enkel, himla god liten majodipp med andra ord. Inga krångligheter. Såsen är alltid med på tallriken när vi äter…

  • Dryck
    En frisk österlenare

    En frisk Österlenare

    Här kommer ett tips på en underbar sommarsnaps, blommig och med tydliga toner av citron. Den är god hela sommaren och även nu till kräftkalaset. Örterna kommer från Österlenkryddor i Skåne. De har en gårdsbutik men alla deras kryddor finns även att köpa i deras…

  • Fisk & skaldjur
    Kantarellpaj uppdukat

    Paj med kräft- och kantarellsallad och aprikosvinägrett

    En härlig bit paj serverad med kräft- och kantarellsallad och aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen där gästerna serveras kräftorna skalade. Pajen har rejäl smak av kantareller från färskosten. Salladen blir god även med köpta skalade kräftstjärtar. Serveras rätten som förrrätt räcker pajen till…

  • Fisk & skaldjur
    Kräftor på fat

    Kräftlag till frysta kräftor

    Frysta kräftor blir godare om du har tid att koka en ny lag åt dem där de kan ligga och dra över natten. Väl värt besväret. Låt dem ligga och dra i kylen i cirka ett dygn. Vill man undvika socker blir lagen ändå jättebra…

  • Bröd
    Filmjölksbröd

    Filmjölksbröd

    Saftigt lättbakat bröd på filmjölk med riktigt knaprig skorpa – så gott att man himlar med ögonen efter första tuggan. Det här receptet fanns en gång på filmjölkspaketen. Smaken på brödet passar till det mesta men speciellt bra blir det till sill, skaldjur och ost.…

  • Fisk & skaldjur
    Lyxsnurror med tillbehör

    Lyxsnurror

      Lyxsnurror med dillkräm, rödlök och löjrom – frasigt och krämigt gott. Klassikern i min tappning. Det kan inte bli godare till kall öl och nubbe. Det blir ungefär 25 st snurror, så beräkna själv mängderna efter hur du serverar dem – till exempel drinktilltugg…

  • Fisk & skaldjur
    Kantarellpaj med västerbotten

    Kantarellpaj med västerbottenost

    Äntligen kräftsäsong! Nu kommer en liten ström av recept och tips till kräftkalaset. Ingen kräftskiva utan kantarellpaj så vi börjar där. Den här pajen har en touch av aprikos. Vi har våra favoritrecept av de goda tillbehören som alltid kommer fram vid de traditionella högtiderna.…

  • Dessert
    Cheesecake med kolasås

    Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

    Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter. Den 30 juli varje år firar man National Cheesecake Day i USA. Bara att hänga på, eller hur?

  • Dessert
    Skuren tarte med jordgubbar

    Jordgubbstarte – Tarte aux Fraises

    Tarte aux fraises – mördegspaj fylld med hemlagad ljuvlig vaniljkräm och toppad med jordgubbar är i sin enkelhet oslagbart gott. Eller fylld med andra bär eller frukter, fortfarande lika gott. När jag väljer kakkonstverk till kaffet i Paris, blir det oftast en tartelette för de…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka