Uplifting Blogg

  • Drink
    Amarillo White Peach

    Corona Lemon Float & Amarillo White Peach

    Här är resultatet av mina försök att blanda några egna öldrinkar. Smakerna är ganska självklara så jag behövde inte tänka så långt. Öl med fruktiga inslag borde gå väl ihop med apelsin och persika. Corona som serveras med limeklyfta borde gå bra ihop men en…

  • Drink
    Beer cocktails - Corona Float

    Öldrinkar och ölcocktails

    Idag, den 15 juli (tredje onsdagen i juli årligen) är det Ölets Dag, en hyllning till den svenska öltraditionen, instiftat av Sveriges Bryggerier 2012. Det har väl inte undgått någon i att öl blir mer och mer poppis. Till och med de mest ointresserade och…

  • Burgare
    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing

    Fira Ölets Dag med en saftig hamburgare bräserad i stout! Burgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Den smakar djupt och matigt men piggas upp av krispig sallad, rödlök och ettrig senapdressing. Jag kan nämna att söte mannen…

  • Högtider
    Snurror

    Snurror – världens godaste tilltugg

    Frasiga salta snurror med kaviar och Västerbottenost – finns det ett godare tilltugg? Nä. Det finns många olika snurror men just de här älskar vi. Oslagbara som drinktilltugg. Passar perefekt till alla våra högtider, framför allt i närheten till sill- och fiskbordet. Kanongott till en…

  • Restauranger & Reportage
    Brasserie Makalös lax med grönsaker

    Brasserie Makalös i Hotel Kungsträdgården, Stockholm

    Brasserie Makalös – så franskt det kan bli utan att vara i Frankrike. Brasserie- och bistromat är supertrendigt och det låter franskt på många håll i landet för tillfället. Men, en sak är att låta franskt och följa trenden, en helt annan att verkligen ha…

  • Dessert
    Drömtårta uppdukat

    Drömtårta

      Drömtårta –  smakar barndom och kaffekalas med fyllda kakfat och hemgjord saft. Precis som en vanlig Kladdkaka måste en klassisk Drömtårta finnas på en matblogg med stil, eller hur? Jag letade idéer i ‘högarna’ till kräftorna i augusti och stötte på en handskriven sida…

  • Restauranger & Reportage
    Görvälns Slottspark

    Görvälns slott

    Görvälns Slott får högsta betyg. Mat i mästarklass. Denna fina sommarkväll, sista lördagen i juni, kliver vi ur bilen för att äta middag på på Görvälns Slott i Järfälla (en halvtimmes bilfärd från centrala Stockholm). Vi vet ingenting om stället mer än att det ska…

  • LCHF och lowcarb
    Burrata med kanderade tomater och sparriskräm

    Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm

    Burrata, denna underbara pimpade buffelmozzarella med krämigt gräddigt inre, här serverad med sparriskräm och söta tomater. Ät med bröd eller krutonger. Precis som mozzarellan är även den här osten god med de enkaste tillbehören – solmogna tomater och fin olivolja. Jag gillar burrata för att…

  • Dessert
    Pajkaka på bricka

    Pajkaka – den vansinnigt goda

    Det här kakan blir en favorit. Jag lovar! Vi kallar den pajkaka. Genialiskt enkelt och vansinnigt gott. Först ett lager pajdeg. Sen en sötsyrlig fyllning. Sen ett lager paj till. That’s it! Smakar som inget annat. Förhållandet gräddfil och creme fraiche är inte så kvistigt…

  • Drink
    Rebujito - sommarcocktail

    Rebujito – sommarcocktail

    Rebujito – sommarens uppfriskande cocktail eller spritzer med sherry och fruktsoda. Ny favorit! I spanska Andalucía dricker man denna traditionella jättegoda cocktail. Läskande i värmen och inte starkt. Rebujito Servera 1/3 kyld La Guita Manzanilla sherry (min favorit) med 2/3 kyld 7up eller Sprite över…

  • Fisk & skaldjur
    Gräddsill

    Gräddsill

    Den här sillrätten är gräddigt len, mild och enkel i smakerna. Den kan även göras sockerfri. Många försöker hålla sockret borta och i silltider är rätterna maxade och inläggningar innehåller decilitermängder av socker. Att den här rätten i princip är sockerfri och kan göras helt…

  • Frukost och brunch
    Gratinerad Caesarblomkål

    Garmesangratinerad Caesarblomkål

    Blomkål gratinerat i Caesardressing med parmesan. Caesarsallad är bland det godaste jag vet. Då måste väl blomkål bli supergott om man gratinerar det med caesardressing, tänkte jag. Bra tänkt :)) Nu när blomkål är i säsong och skördas runt hörnet är de extra goda, små…

  • LCHF och lowcarb
    Spenat- och kronärtskocksdipp

    spenat- och kronärtskocksdipp med mozzarella

    En supersmarrig dipp & röra med smält mozzarella som kan användas till mycket. Min favorit! Första gången jag åt dippen var i Los Angeles på en av kändiskocken Wolfgang Pucks första restauranger i slutet av 90-talet. Spinach & Artichoke Dip var i ropet och omåttligt…

  • Kött
    Sallad med fläskfilé, spetskål, hasselnötter och brynt smör

    Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

    Nu är det spetskålstider och det är så himla gott. Här har jag gjort en god sommarsallad som serveras ljummen. Lägg tid på att få köttet mört och saftigt. Resten av salladen går sedan supersnabbt att få ihop. Det som gör salladen speciell är libbsticka…

  • Restauranger & Reportage
    Smaka på Stockholm 2015

    Matfestivalen smaka på Stockholm

    Festivalen Smaka på Stockholm ägde rum 4-7 juni (2015) och höll till i Kungsträdgården. Jag blev mycket imponerad och glad – vilken hög kvalitet på hela jippot! Som nyinflyttad stockholmsbo är det första gången jag är här. Det är fantastiskt när urban street food och…

  • Burgare
    På tåget i Stockholm

    Ny hamburgare och om att hitta i ny stad

    Att flytta till en ny stad är inte lätt. Ingenting känns hemma. Allting är nytt, annorlunda och känns bakvänt. Det tar längre tid att förflytta sig för man hittar inte. Varenda hörn av staden är främmande, inte kända gamla kvarter. Malmö är platt. Stockholm är…

  • Hur-gör-man?
    Lök på tallrik

    Om konsten att hacka lök

    Älskade lök! Här kommer en minikurs i allt viktigt du behöver veta om lök och konsten att hacka den. Jag har skrivit om detta viktiga ämne tidigare. Alltför få matlagare känner till hur lätt rå lök kan smaka illa om den inte hanteras rätt. Så,…

  • Dessert
    Nutellapudding upplagd

    Croissant- och Nutellapudding

    Ugnsbakade croissanter med nutellafyllning som får ett knaprigt täcke och blir ljuvligt krämigt i mitten. Minns ni att jag gjorde en Croissant- och bourbonpudding i december? Det blev så otroligt gott. Efter den succén har jag testat med olika smaker. En favorit (såklart) är pudding…

  • Asiatiskt
    Risonisallad i närbild

    Risonisallad med asiatiska smaker

      Fantastisk risonipasta! Idag slår jag ett slag för denna otrendiga superanvändbara pasta. Risoni är den lilla pastan som ser ut som ris. Pastan blev populär och trendig för en tio år sedan och fanns med på många sommarbufféer. Trender faller i glömska för en…

  • Dessert
    Mascarponefluff i skål

    Mascarponefluff – len kräm som smakar smält gräddvaniljglass

    Det finns en underbar kräm som jag kallar mascarponefluff. Den smakar som smält gräddvaniljglass och landar på din tallrik som en klick fluffigt moln. Namnet ger en hint om någonting lent och fluffigt och det man då försöker föreställa sig överträffas många gånger om när…

  • Kött
    Flankstek med chimichurri

    Sås och marinad Chimichurri-style

    Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar vid grillen. Örtigt, smakrikt och friskt med en chilikick. Blir det grillat till helgen? Här kommer ett tips som ett kanonalternativ till béan eller bbq-såsen: Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar…

  • Dessert
    champagne ost och jordgubbar

    Champagne, Délice de Bourgogne och jordgubbar

    Kyl champagnen. Snygga till jordgubbarna. Rumstemperera din bit Délice de Bourgogne. Sen är himlen nära! Ostens skorpa blev i detta fallet lämnad för att vi ville njuta champagnens smak. Söte mannen köpte champagnen till mig för att fira att jag lagar så mycket god mat…

  • Frukost och brunch
    ugnsbakad ricotta i närbild

    Ugnsbakad hel ricotta

    Vänd ricottan upp-och-ner, krydda, ringla olivolja över och in i ugnen. Perfetto! Återigen är den enklaste idén succégott. Eftersom det inte är svårare än så här blir detta ett av mina enklaste recept. Osten kan ätas som ett litet tilltugg till ett glas gott. Den…

  • Fågel
    kycklingmacka_asian_style

    Kycklingmacka asian style

    Kycklingmacka fylld med lime- och srirachadressing, hackade jordnötter, koriander och salladsblad vända i rostad sesamolja. Jag hade några bitar marinerad kyckling kvar i kylen. Jag sparar allt som blir över för det är fullkomligt orimligt i min värld att kasta mat. Jag är uppfostrad med…

  • Hur-gör-man?
    Burrata med chark

    burrata eller buffelmozzarella – flera tips på enkel lyx

      Burrata eller burratina – en vit rund boll av underbar färsk ost från södra Italien – att kombinera med så mycket till den snabbaste lyxtallriken. Detta är nog fjärde eller femte gången burrata eller burratina hamnar i ett inlägg. Jag måste gilla det ganska…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka