Uplifting Blogg

  • dressing
    Grillad persika och buffelmozzarella med pistagepesto

    Grillad persika med mozzarella

    Grillad persika med mozzarella och pesto på pistage och örter blev sommarens godaste salladskombo. Söt saftig persika möter krämig ost och smakrik pesto. Det går bra att grilla persika i grilljärn eller stekpanna.

  • midsommar
    Matjessill med sweetchili

    Matjessill med sweetchili

    Härlig smörgås med matjessill och det hela men med ny smak på såsen. Det är trevligt att testa nya smaker. När vi ätit matjessillen om och om igen med gräddfil och brynt smör, kan vi njuta av favoriten i ny sås.

  • ARTIKLAR
    Mackmyra Grönt Te

    Mackmyra Grönt Te

    Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio har tagit ut svängarna och kanske skapat sin mest vågade och innovativa single malt whisky – Mackmyra Grönt Te. Slutlagrad på nymättade Ex-Olorosofat, med en blandning av olorosovin och utsökta japanska gröna årgångsteblad. Mackmyra lanserar Grönt Te i mars (2020) i begränsad upplaga och whiskyn tillhör säsongsserien.

  • korv
    Gnocchi gratinerad med mozzarella

    Gnocchi gratinerad med mozzarella

    Härlig, enkel gnocchi-gratäng där tomater, chorizo och mozzarella bakas allt-i-ett. Gratängen går snabbt att laga och räcker till ett helt kompani. De flesta ingredienser har du hemma.

  • SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR
    Picknickbitar med lax

    Picknickbitar med lax och dipp

    Picknickbitar på danskt rågbröd med rökt lax som toppas med dill, pepparrot och citronzest. Bitarna doppas i en frisk dipp med honung och ännu mer pepparrot. Ett slags smörrebröd i picknickversion.

  • OST
    Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin och pistage åt jag på bar- och restaurangen Positano i NK. Jag älskade det och har plagierat rätten. Var så goda, ni kommer också att gilla den.

  • GRÖNT
    Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke av parmesan, champinjoner och panko – smakar underbart till både fisk och kött, gärna grillat, men även som en grön ensamrätt. Servera med stekt svamp, en krämig sås och syrlig, fräsch grön- eller potatissallad.

  • ÄGG
    scrambled eggs äggröra

    Äggröra – krämig och lyxig

    Jag lärde mig laga lyxig krämig äggröra av chef Ramsay för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon och jag tycker den här är perfekt.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Dalgona coffee

    Dalgona Coffee

    Dalgona Coffee är en fluffig kräm som du vispar med pulverkaffe, socker och kokhett vatten. Fluffet klickar man över mjölk till en latte – varm eller kall med is till islatte. Otroligt krämigt och gott!

  • burgare
    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare med bacon som är saftig och smakrik med sötstark senapsdressing, lök och krispig sallad. Favorit!

  • fisk
    rostad macka med lax

    Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med några skivor rökt lax lagd på ett täcke dill- och citronfärskost, toppat med friterad kapris och en dillkvist. Så enkelt och gott. Varför gör vi inte en sådan här oftare?

  • dessert
    Pajkaka på bricka

    Pajkaka – vansinnigt god

    Pajkaka kallar vi den. Det här kakan blir en favorit, jag lovar. Enkelt och vansinnigt gott – först ett lager pajdeg, sen en sötsyrlig fyllning och till sist ett lager smuldeg. Smakar som inget annat.

  • drinkar & cocktails
    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad är vinterdrycken som värmer oss – vuxen smak med rökig Isle of Skye whisky men lekfullt med söta, rostade marshmallows.

  • GRÖNT
    Jordärtskockssoppa med chilifriterade sesamfrön

    Jordärtskockssoppa med chilikick

    Jordärtskockssoppa med en chilikick är en enkel och snabblagad, len och krämig soppa som höjs till skyarna när vi strösslar den med en massa chilirostade sesamfrön och exra chili. Byt ut några ingredienser och soppan är vegansk.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Arancini - friterade risottobollar

    Arancini – friterade risottobollar

    Arancini är friterade risottobollar – knapriga med mjukt, krämigt inre med smält ost. Arancini är Italiens smarta sätt att äta upp rester av risotto. Bollarna kan förberedas i god tid, till och med ett par dagar innan, och friteras vid servering.

  • ARTIKLAR
    Positano i NK

    Positano – italiensk mat i NK

    Positano i NK är varuhusets senaste restaurangsatsning. Det erfarna och prisbelönta gänget från Tjoget i Hornstull ligger bakom det italienska bar- och restaurangkonceptet. Ta en paus under shoppingrundan eller gå dit på en aperitivo. Massor med god mat!

  • dessert
    88an cheesecake

    88an cheesecake

    88an cheesecake smakar precis som glassen med samma namn. Cheesecaken är marmorerad av vanilg och choklad och har ett täcke av knaprig nötkrokant. Garanterad succé och en underbar dessert till de flesta tillfällen!

  • KÖTT
    Queso fundido med salsa

    Queso fundido med salsa

    Queso fundido är massor med härlig smält ost över färs och hackad färsk chorizo. Rätten toppas med syrlig, frisk salsa och massor med färsk koriander. Den smälta osten skopas upp rykande het med tortillabröd. Trevligt alternativ till fredagens tacos där smakerna känns igen. Smält-ost-pannan passar perfekt till lowcarb och lchf-kost, då givetvis utan bröd.

  • DRYCK
    Vinprovning israeliska viner

    Israeliska viner – vinprovning

    En spännande vinprovning med viner från Israel, vilket är ovanligt. På SB finns nästan inga och några få finns i beställningssortimentet. Israel har tusenårig erfarenhet av vinproduktion och har idag nästan 400 producenter som tillverkar viner som uppskattas över hela världen.

  • dip & röror
    Mockamole

    Mockamole – svensk guacamole

    Går det att göra en svensk guacamole? Javisst, en härlig mocamole på svenska gröna ärtor. Mocamolen smakar lite gröna ärtor men lime, chili, vitlök och koriander för oss direkt till Mexico smakerna vi känner igen i guacamole.

  • ARTIKLAR
    Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019

    Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019

    Ruinart Nordic Sommelier Challenge 2019 ägde rum på anrika Grand Hôtel i Stockholm. Läs om tävlingen, vinnaren, champagnen, maten, vad jag gjorde där och vad som imponerade mig mycket under lunchen.

  • ARTIKLAR
    Novi Beach Club by Pontus Frithiof

    Novi Beach Club

    I mitten av juni (2019) invigdes Novi Beach Club by Pontus Frithiof – en strandrestaurang med finaste utsikten – på Novi Resort Hotell strax utanför Visby på Gotland. Jag var där och smakade härliga rätter från den nya menyn.

  • ARTIKLAR
    Eatery Social Style

    Eatery Social Style

    Jag är tillbaka på Eatery Social i Clarion Hotel Stockholm tre år efter deras invigning. Den här gången är det en Ceviche Masterclass. Menyn har ändrats en del och jag upplever stilen nu mycket mer avslappnad och social (vilket namnet antyder). Maten är mycket bra och bland annat deras Ceviche Nikkei en höjdare. All mat lagas från grunden och leveras från deras Cevicheria och Taqueria. Baren har massor med gott att erbjuda men jag rekommenderar husets goda Margaritas.

  • GRÖNT
    Daily Greens örtkryddor

    Daily Greens kryddörter

    Daily Greens örtkryddor är frilandsodlade och växer sig starka och aromatiska av sol och vind. De odlas i Europa med några få undantag under vinterns kallaste månader. Eftersom de är fältodlade och därmed starkare, håller de längre. Jag har provat nästan alla örtkryddorna i sortimentet och blev generellt mycket nöjd och galet förtjust i några.

  • KÖTT
    Beef Stroganoff

    Biff Stroganoff klassiker

    Biff Stroganoff är en husmansklassiker vi älskar. Stroganoff på korv är kanske vanligare men låt mig påminna om det här lyxigare ursprunget. En liten fin köttbit räcker långt så fyll på med en massa god svamp. Jag toppar min med Borstongurka istället för saltgurka men sånt får man göra som man vill.

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka