Uplifting Blogg

  • Bröd
    Korvmacka och 3 limpor

    3 limpor

    Ingen tvekan om vilket bröd vi vill ha till prickigkorvmackan och ett glas kall mjölk, eller hur? Precis så här! 3 stora underbart goda limpor på mindre än 1 timme! Så ska vardagen se ut. Ingen jäsning – kall ugn – svisch. Brödet håller sig…

  • Fisk & skaldjur
    Torsk med ägghack

    Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör

    Lättlagad fisk med ägghack på örter och rostad inlagd paprika, serverad med mos och skirat smör. Vardagen får guldkant. Den rostade inlagda röda paprikan tillför sötma och syra från inläggningen och smakar inte som färsk, om nu någon är skeptisk till den. Den här vardagsrätten…

  • Fågel
    Kronfågels höstnyheter 2015

    Höstnyheter från Kronfågel

    Den 19 augusti var det presslunch hos Kronfågel där de presenterade sina höstnyheter. Produkterna kommer till butikerna i mitten av september, v38. Naturligtvis fick vi smaka på allt det nya och ni ser det på tallriken ovan. Varför visar jag bilden nedan med fokus på…

  • Fisk & skaldjur
    Tunnbrödsrulle

    tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

    Tunnbrödsrullar med smak av söt rostad tomat och kräftost. Små godbitar som passar bra till drinken eller buffén. Den koncentrerade friska och söta smaken från de rostade tomaterna piggar upp kräftbordets smaker av salt, starka ostar och svamp. Rullarna passar bra som drinktilltugg under kräftsäsongen…

  • Frukost och brunch
    piffad leverpastej

    Pastej piffad med kantareller och bacon

    Piffad leverpastej med kantareller, bacon och lök för paté- pastejälskaren. Kanonbra sätt att använda rester – enkel leverpastej blir lyxig och extra god. Jag hade kantareller och aprikosmarmelad över efter några rätter till kräftskivan och funderade på vad jag skulle kunna använda det till. Jag…

  • Fisk & skaldjur
    Kräfttapas

    Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

    Förrätt med kräftstjärtar, aioli, citron, dill och en ostbit. Vi älskar goda klassiska kombos som går snabbt att göra och ser läckert ut. Varför krångla till det? Sommarkvällarna är så underbara just nu. Vi vill grilla så ofta vi kan men också hinna äta massor…

  • Dessert
    Ananaspaj från sidan

    Ananaspaj – 90-talsklassikern

    Ananaspaj – klassikern från 90-talet. Barndomsminne för många. Nostalgi för andra. Den här pajen blev en succé när den dök upp. Det finns väl ingen idag som vet var den kom ifrån. Den sattes fram på alla kalas och fester. Den bjöds på i fikarummen…

  • Högtider
    Vitlökssås

    Två dippsåser till kräftorna

    Två goda dippsåser till kräftorna – vitlök och citron. Vitlökssås till fisksoppa, fisk eller kräftor och andra skaldjur men även god till grönsaker och grillat. En enkel, himla god liten majodipp med andra ord. Inga krångligheter. Såsen är alltid med på tallriken när vi äter…

  • Dryck
    En frisk österlenare

    En frisk Österlenare

    Här kommer ett tips på en underbar sommarsnaps, blommig och med tydliga toner av citron. Den är god hela sommaren och även nu till kräftkalaset. Örterna kommer från Österlenkryddor i Skåne. De har en gårdsbutik men alla deras kryddor finns även att köpa i deras…

  • Fisk & skaldjur
    Kantarellpaj uppdukat

    Paj med kräft- och kantarellsallad och aprikosvinägrett

    En härlig bit paj serverad med kräft- och kantarellsallad och aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen där gästerna serveras kräftorna skalade. Pajen har rejäl smak av kantareller från färskosten. Salladen blir god även med köpta skalade kräftstjärtar. Serveras rätten som förrrätt räcker pajen till…

  • Fisk & skaldjur
    Kräftor på fat

    Kräftlag till frysta kräftor

    Frysta kräftor blir godare om du har tid att koka en ny lag åt dem där de kan ligga och dra över natten. Väl värt besväret. Låt dem ligga och dra i kylen i cirka ett dygn. Vill man undvika socker blir lagen ändå jättebra…

  • Bröd
    Filmjölksbröd

    Filmjölksbröd

    Saftigt lättbakat bröd på filmjölk med riktigt knaprig skorpa – så gott att man himlar med ögonen efter första tuggan. Det här receptet fanns en gång på filmjölkspaketen. Smaken på brödet passar till det mesta men speciellt bra blir det till sill, skaldjur och ost.…

  • Fisk & skaldjur
    Lyxsnurror med tillbehör

    Lyxsnurror

      Lyxsnurror med dillkräm, rödlök och löjrom – frasigt och krämigt gott. Klassikern i min tappning. Det kan inte bli godare till kall öl och nubbe. Det blir ungefär 25 st snurror, så beräkna själv mängderna efter hur du serverar dem – till exempel drinktilltugg…

  • Fisk & skaldjur
    Kantarellpaj med västerbotten

    Kantarellpaj med västerbottenost

    Äntligen kräftsäsong! Nu kommer en liten ström av recept och tips till kräftkalaset. Ingen kräftskiva utan kantarellpaj så vi börjar där. Den här pajen har en touch av aprikos. Vi har våra favoritrecept av de goda tillbehören som alltid kommer fram vid de traditionella högtiderna.…

  • Dessert
    Cheesecake med kolasås

    Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

    Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter. Den 30 juli varje år firar man National Cheesecake Day i USA. Gillar man cheesecake är det väl bara att hänga på, eller hur?…

  • Dessert
    Skuren tarte med jordgubbar

    Jordgubbstarte – Tarte aux Fraises

    Tarte aux fraises – mördegspaj fylld med hemlagad ljuvlig vaniljkräm och toppad med jordgubbar är i sin enkelhet oslagbart gott. Eller fylld med andra bär eller frukter, fortfarande lika gott. När jag väljer kakkonstverk till kaffet i Paris, blir det oftast en tartelette för de…

  • Burgare
    Slider med räkor och gurkdressing

    Sliders med friterade räkor och gurkdressing

    Miniburgare eller sliders som de kallas, i smarrig variant med nyfriterade räkor och gurkdressing. Lite pillrigt att göra men enkelt att lyckas. De här godbitarna smakar inte som allt annat så det är väl värt besväret. Om du bakar eget bröd blir det fantastiskt gott (men…

  • Restauranger & Reportage
    Sophies Canelé - franskt café

    Sophies Canelé – franskt café och bageri i stockholm

    Nu har Sophies Canelé öppnat, ett nytt café och bageri på St Eriksgatan 81, vid St Eriksplan, Stockholm. I maj berättade jag om den underbara lilla franska kakan Canelé och Sophie Maillard. Jag träffade då Sophie över en kopp kaffe och ville höra hur arbetet…

  • Fisk & skaldjur
    Rökt laxsallad med melon och mozzarella

    Rökt laxsallad med mozzarella och melon

    Svalkande och snabb sommarsallad i värmen. Mozzarellan är len och mjuk, melonen söt och frisk och tillsammans med rivig syrlig vinägrett, pepprig ruccola och smakrika salta krutonger blir några skivor rökt lax en snabb och lyxig sommarsallad. Har du fler gröna blad i kylen eller…

  • Fisk & skaldjur
    Ugnsbakad lax med fetaost

    Ugnsbakad lax med fetaost

    Sommarfräsch lyx med ugnsbakad färsk lax med anistoner i bakgrunden till det salt-syrliga-söta fetatäcket. Servera med grönt och kanske några färskpotatisar. Laxen har blivit min favorit den här sommaren och den görs i ett nafs. Däremot tycker jag att värmda laxrester är vidrigt. Jag gör…

  • Drink
    Amarillo White Peach

    Corona Lemon Float & Amarillo White Peach

    Här är resultatet av mina försök att blanda några egna öldrinkar. Smakerna är ganska självklara så jag behövde inte tänka så långt. Öl med fruktiga inslag borde gå väl ihop med apelsin och persika. Corona som serveras med limeklyfta borde gå bra ihop men en…

  • Drink
    Beer cocktails - Corona Float

    Öldrinkar och ölcocktails

    Idag, den 15 juli (tredje onsdagen i juli årligen) är det Ölets Dag, en hyllning till den svenska öltraditionen, instiftat av Sveriges Bryggerier 2012. Det har väl inte undgått någon i att öl blir mer och mer poppis. Till och med de mest ointresserade och…

  • Burgare
    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing

    Fira Ölets Dag med en saftig hamburgare bräserad i stout! Burgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Den smakar djupt och matigt men piggas upp av krispig sallad, rödlök och ettrig senapdressing. Jag kan nämna att söte mannen…

  • Högtider
    Snurror

    Snurror – världens godaste tilltugg

    Frasiga salta snurror med kaviar och Västerbottenost – finns det ett godare tilltugg? Nä. Det finns många olika snurror men just de här älskar vi. Oslagbara som drinktilltugg. Passar perefekt till alla våra högtider, framför allt i närheten till sill- och fiskbordet. Kanongott till en…

  • Restauranger & Reportage
    Brasserie Makalös lax med grönsaker

    Brasserie Makalös i Hotel Kungsträdgården, Stockholm

    Brasserie Makalös – så franskt det kan bli utan att vara i Frankrike. Brasserie- och bistromat är supertrendigt och det låter franskt på många håll i landet för tillfället. Men, en sak är att låta franskt och följa trenden, en helt annan att verkligen ha…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som redaktör och matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka