- ÄGG7
- ARTIKLAR93
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN24
- BRÖD7
- Brunch & buffé2
- burgare5
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert49
- destillat9
- dip & röror9
- dressing3
- drinkar & cocktails15
- DRYCK32
- events40
- fågel22
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass4
- godis1
- gris8
- GRÖNT36
- HÖGTIDER33
- intervjuer2
- jul9
- kakor25
- kall sås7
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER11
- korv1
- KÖTT30
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat9
- nöt8
- öl4
- OST38
- Övrigt2
- PAJ1
- påsk3
- PASTA7
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- resor & kryssningar1
- restauranger53
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augusti 2016
- juni 2016
- maj 2016
- mars 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
Mr Cake cronutsemla
Det är dags för att ta oss till Mr Cake för att köpa semlor till vårt semmeltest 2019. Vi kan inte motstå deras cronusemla, stor som ett hus och ser så god och knaprig ut.
Läs mer00Monika ÖsterheimMr Cake semla
Mr Cakes semla i liten version står på tur i vårt semmeltest 2019. Vi förväntar oss mer och blir tyvärr besvikna på flera saker. Deras goda cronutsemla fick högre betyg. Köp hellre Roy Fares ljuvliga Red Velvet Croissant!
Monika ÖsterheimGulddraken 2019 – nominerade
Ikväll är det fest och dags för årets Gulddraken 2019. I år är det Café Opera som är värd för mingel och prisutdelning. Här är listan på de nominerade restaurangerna, barerna och kaféerna i Stockholm. Galan kommer i år att ledas av DN:s krogredaktör Elin Peters och DN:s Johan Bendjellou.
DagGunnarsons konditori semmeltest
Semmeltestet har kommit till Gunnarsons Specialkonditori och en klassisk minisemla. Kondiset ligger på Götgatan mellan Medborgarplatsen och Skanstull på Södermalm (Stockholm) sedan mer än 70 år. Butiken svämmar över av fantastiska bakverk, kaffebröd och tårtor men även bröd och frukostbröd.
Monika ÖsterheimK-märkt semmeltest
Vi testar K-märkts klassiska semla och är inte särskilt imponerade. I Ringens köpcentrum ligger Teatern som är ett unikt mattorg som drivs av enbart kända kockar. Vid en av ingångarna ligger K-märkt som är en minifilial till K-märkt Garnisonen. Dessertmästaren Daniel Roos skapar godsakerna.
Monika ÖsterheimKladdkaka med kokostosca
Kladdkaka med kokostosca – hälften kladdig chokladkaka och hälften seg, söt kokos med knäckigt toscatäcke. En kaka för choklad- och kokosälskare.
Monika ÖsterheimMJ Bageri & Konditori chokladsemla
Vi testar chokladsemlan från MJ Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad (Stockholm). Tyvärr blir det igen ett bottenbetyg, precis som för den klassiska semlan, och ingenting faller oss riktigt i smaken med några få undantag.
Monika ÖsterheimMJ Bageri & Konditori semmeltest
MJ Bageri & Konditori semmeltest – Magnus Johansson Bageri & Konditori ligger Hammarby Sjöstad (Stockholm). Juryn är enig och betyget dras ner rejält av en ingrediens trots annars fina omdömen på resten av semlan.
Monika ÖsterheimMJ Bageri & Konditori kubsemla
Tredje semlan – Kubsemla på kavlad brioche – testas från MJ Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad (Stockholm). Tyvärr når inte heller denna semla upp till några höga betyg från juryn.
Monika ÖsterheimSébastien på söder semmeltest
Hos Sébastien på söder i Söderhallarna på Södermalm (Stockholm) hittar vi till vårt semmeltest en mycket fin semla som andas hantverk, passion och småskalig förädling. Bageriet drivs av Sébastien Boudet, vår omtyckte fransk-svenske bagare. Betyget blir högt.
Monika ÖsterheimPaul’s – Haymarkets brasserie
Vi åt middag på brasserie Paul’s på Haymarket by Scandic i centrala Stockholm. Vi gillar Haymarkets atmosfär. Det var genomgående trevligt och mycket bra – både mat och dryck. Det finns en höjdarrätt vi kommer att återvända till.
Monika ÖsterheimHamburger Börs – matrecension
Se Sanna Nielsens underbara krogshow Mitt sanna jag på Hamburger Börs! Men…läs om varför du borde skippa maten. Jag är arg.
Monika ÖsterheimChic Konditori karlsbadersemla
Hos Chic Konditori vid Mariatorget på Södermalm (Stockholm) kan man köpa, förutom den klassiska semlan, en semla bakad på karlsbaderdeg. Den här semlan är mycket god och får höga betyg i vårt semmeltest. Vi bär iväg semlorna i fin kartong med att tjusigt, broderat tygband.
Monika ÖsterheimChic Konditori klassisk semla
Turen i vårt semmeltest har fallit på Chic Konditori vid Mariatorget på Södermalm. Vi köper två olika semlor – en klassisk och en bakad på karlsbaderdeg. Vi testar den klassiska semlan i detta inlägget men båda visar sig vara finfina.
Monika ÖsterheimOstpanerad omelett
Ostpanerad omelett med gyllene, knaprig yta smakar underbart med grönt, som den är eller med en god fyllning. Bilder steg-för-steg hur du lyckas. Snabbt, mättande och enkelt. Perfekt lowcarb och LCHF.
Monika ÖsterheimChiliburgare och lökringar
De bästa lökringarna som blivit vår favorit! Receptet på denna smarriga Chiliburgare med lökringar finns i kokboken Det finns ju en dag imorgon också (aka Bakisboken) av Erik & Wiktor Halldén. Boken är full moffig mat i amerikansk stil som passar lika bra till brunch och lunch som till middag.
DagAngostura Cask Collection No.1
Angostura Cask No.1 – 3rd edition – är en rom blandad från de bästa årgångarna mellan sex och fjorton år som sedan lagrats på nya bourbonfat. I slutet har rommen fått mogna på sherryfat vilket är första gången någonsin för en rom från Angostura. Ett mästerverk säger de själva. Jag var på en provning i samband med lanseringen.
Monika ÖsterheimKaramelliserat fläskkött
Vietnamesiskt karamelliserat fläskkött – perfekt kombo av sött, salt och klibbigt. Ät köttet i en bowl med ris och grönt eller lägg det i en bun.
Monika ÖsterheimKim Thúy – Smaker från Vietnam
Smaker från Vitenam – en familjehemlighet av Kim Thúy är en kokbok som innehåller massor med recept på äkta, traditionell vietnamesisk mat, recept som gått i arv från Kims mormor, mamma och mostrar och innan dess många generationer tillbaka. En bok jag varmt rekommenderar.
Monika ÖsterheimLangos med klassiska tillbehör
Langos – friterade, frasiga kaloribomber med underbara pålägg som räkor, löjrom eller rökt lax på krämig creme fraiche. Toppa med lite finskuren rödlök och gräslök eller dill. Himmelrike!
Monika ÖsterheimRödkål – julens godaste
Rödkål – julens godaste. Om ni inte tidigare gjort egen rödkål är det dags att imponera på familjen eller vännerna. Enklare recept kan det inte bli – blanda, marinera över natten och koka en timme. I med sleven i grytan och fram på bordet!
Monika ÖsterheimKycklingjulskinka med griljering
Kronfågel lanserar en stor nyhet till årets jul – en kycklingjulskinka – som är tillagad på klassiskt vis, rimmad, färdigkokt och färdig att äta. Den produceras av svensk gårdskyckling och tillagas i Sverige. Recept på två goda griljeringar.
Monika ÖsterheimJulsallad med saffran och grönt
Jag och Zeina gör en julsallad som lättar och friskar upp julbordets annars tunga mat. Julsalladen smakar mycket bra till det varma på julbordet – till exempel till julskinkan, korvarna, köttbullarna eller chark. En brödbit till julsalladen är perfekt eller strö krutonger över den om du vill ha den lite matigare som ensamrätt.
Monika ÖsterheimCocktails med julsmaker
Tre unika drinkar till kommande storhelger skapade av Emil Hed från Cardierbaren, Grand Hotel i Stockholm. Två drinkar som är härligt kryddade och smakar mycket jul och sen en fantastiskt drink till nyår. Emil Hed är den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class. Emil har även vunnit den nordiska deltävlingen.
Monika ÖsterheimUgnsbakad ricotta
Ugnsbakad ricotta är världens enklaste och snabbaste rätt. Smaksättningen fixar man med lite av varje som finns hemma – en god olivolja, citronsaft och sedan salt och favoritkryddor. En egen liten rätt, lunch med grönsaker, aperitivo, tapa, på en buffé, som en vickning, tillbehör till ostbrickan eller charkbrädan, mellanmål med mera.
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all mat men fokus ligger till vardags på lowcarb, mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.
Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.