Uplifting Blogg

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Brynt lökkräm

    Brynt lökkräm på 10 sätt

    Rädda trist lök ur kylen och gör en fantastiskt god och användbar lökkräm genom att bryna löken länge tills den är gyllene och söt. Mixa löken till en kräm och smaksätt lökkrämen på en massa olika sätt – voilà – ett smarrigt tillbehör eller smaksättning till matlagningen. Passar till det mesta som är gott till lök.

  • ARTIKLAR
    Julbord 2018 Viking Line

    Julbord Viking Line

    Viking Lines julbord är utvecklat i samarbete med Svenska Kocklandslaget för andra året i rad. Jag smakade allt gott på årets presslunch. Nyhet för i år är att de yngsta får ett eget julbord som innehåller mycket grönt och rätterna är lekfullt smaksatta och serverade för att locka barnen att smaka. Alla rätter är grönare än tidigare och det vegetariska har tagit steget till veganskt.

  • SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR
    Svampmacka

    Svampmacka extra allt

    Finns det något godare än höstens svampmackor? Den här är piffad lite extra med färskost och baconmarmelad med lök. Ljuvlig kombo till kantarellerna eller annan svamp.

  • SMAKSÄTTARE
    Kantarellmacka med baconmarmelad

    Baconmarmelad med lök

    En mustig, söt och salt marmelad med bacon, lök, lönnsirap, kaffe och öl. Röran passar till väldigt mycket. Bli inspirerad!

  • godis
    Limefudge

    Limefudge att älska

    Limefudge – mjuk kola med lime, kondenserad mjölk och vitchoklad är en underbar smakkombo. Fudgesmeten kan även användas i kakor och som tårtfyllning. Galet gott!

  • ARTIKLAR
    Choklad för själen

    Praliner och choklad för själen

    Choklad för själen heter en bok av min vän Ulrica Grahl, fylld av praliner, desserter, bakverk, tryfflar, fudge och annat gott – allt med härlig choklad. Alla recept är enkla för att lyckas hemma i köket.

  • fisk
    Lax i ugn

    Lax i ugn med majs, ost och bacon

    Lax i ugn – fiskrätten som är familjefavorit. Tillagas i ugn, lättlagat och enkelt men smakar mycket. Majs ger sötma, bacon sälta och parmesan tillför umami.

  • destillat
    Jura Whisky provning

    Jura Whisky nylansering 2018

    Jura Whisky lanserade i slutet av maj 2018 en ny serie whisky – Jura 10YO, Jura 12YO, Jura 18YO samt Jura Seven Wood. Alla fyra finns i beställningssortimentet. Jag var på en provning på vackra Sjö & Land, Strandvägskajen i Stockholm, i början av september för att smaka den här nya serien. Här kommer några goda cocktails.

  • PIZZA
    Pizza Margherita

    Pizza Margherita

    Jag lärde mig baka pizza på riktigt hos pizzeria 800 grader i Vasastan. Jag bakade en Margherita, allt från grunden med den godaste pizzadegen nånsin. Här är receptet, var så goda!

  • ARTIKLAR
    Steg för steg hur man lyckas med pizza

    Hemmapizza – bästa tipsen

    Kan man få hemmapizzan att smaka som en riktig pizza från favoritpizzerian? Ja! Jag var på en workshop hos populära 800 grader i Vasastan, Stockholm, och lärde mig tips och tricks för att lyckas.

  • ARTIKLAR
    Cervera presslunch med höstnyheter 2018

    Cervera höstnyheter 2018

    Cervera presenterade sina höstnyheter 2018 – nya delar och färger i servisen Mist ur eget varumärke Table Top Stories samt nya serien Signerat ur varumärket Anders Petter med köksutrustning. Jag hittade en favorit som nu finns på önskelistan.

  • kakor
    Gatha - armeniska smördegskakor

    Gatha – armeniska smördegskakor

    Gatha – armeniska frasiga, fluffiga smördegstrekanter med mjuk, lite söt fyllning. Min vän Anna som driver Kitchen of Anna bjöd på dessa ljuvligheter nyligen på en middag. Jag måste dela med mig!

  • PIZZA
    Pizza Bianca med potatis, parmesan, sommartryffel, citron och rosmarin

    Pizza bianca – vit pizza

    På en halvtimme står denna smarriga pizza bianca på bordet. Vi gräddar pizzan på färdig pizzabotten som är en perfekt genväg när man är trött eller det måste gå undan. Härliga smaker med potatis, parmesan, citron, rosmarin och vit tryffel.

  • ARTIKLAR
    Parmigiano Reggiano tillverkning

    Parmigiano Reggiano tillverkning

    Parmigiano Reggiano tillverkning på mejeri i Parma som jag besökte och lite om ostens historia. Jag berättar om hela tillverkningsprocessen och visar bilder steg-för-steg. I Italien kallas parmesan Il Re dei formaggii – Kungen av ostar.

  • dressing
    Grillad persika och buffelmozzarella med pistagepesto

    Grillad persika med mozzarella och pistagepesto

    Grillad persika med mozzarella och pesto på pistage och örter blev sommarens godaste salladskombo. Söt saftig persika möter krämig ost och smakrik pesto. Det går bra att grilla persika i grilljärn eller stekpanna.

  • KÖTT
    Råbiff med picklad lök och parmesan

    Råbiff med picklad lök och parmesan

    Vi älskar råbiff! Jag förvånas varje gång hur snabbt och enkelt man får till värsta lyxrätten, med riktigt bra kött förstås. Den här råbiffen har en bra balans mellan sälta, syra och sötma, krämigt, lent och knaprigt. Fredagsmys kanske eller fin förrätt?

  • dessert
    Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

    Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

    Underbara lena smaker av mandel, kola och mjölkchoklad. Mandeltårtan blev dessutom mycket elegant och passar lika bra till finkalaset som enklare helgmiddagen. Kakan är ur Fredagskockens helgmenyer, vilket är en höjdare till kokbok.

  • mingelmat & plockmat
    Mini croissanter från Picard

    Baby shower med mingelmat

    Festfix i miniformat på ingen tid, bara att tina eller värma. Jag fick smakprover från Picard så det var bara att fixa fest och smaka godsakerna. Det blir väldigt fint upplagt och ser inbjudande och trevligt ut. Kolla in de fina bilderna!

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Marinerade champinjoner

    Marinerade champinjoner – allt du behöver veta

    Marinerade champinjoner med örter är ett bra tillbehör, till det mesta. Jag har testat flera gånger och försöken mynnade ut i en liten guide. Svampen är perfekt inte bara till huvudrätter utan även på en brunch, i en omelett, i en sallad, som en tapa och en självklar smårätt på buffén. Dessutom är de lchf och lowcarb.

  • dessert
    Grillad banan med dulce de leche

    Grillad banan med dulce de leche och passionsfrukt

    Det är sen gammalt att enkelt oftast är godast och den här desserten eller gofikan är inget undantag. Den blir lite som en banoffeepaj, fast från grillen (eller grillpannan). Barnsligt gott och helt underbara smaker tillsammans. Skippa inte lime, passionsfrukt eller choklad! Det är allt tillsammans som lyfter den här desserten.

  • drinkar & cocktails
    Absolut EuroPride

    Absolut EuroPride

    Absolut EuroPride är en jättegod drink med vodka, lime och ginger beer som går på repeat här hemma – fräsch och läskande i sommarvärmen. Ginger beer är överraskande gott. Skål för all kärlek!

  • dessert
    Kladdkaka med vit choklad, lime och passionsfrukt

    Kladdkaka med vit choklad, lime och passionsfrukt

    Kladdkakan bakas med vit choklad och lime. Den söta chokladen får sällskap av en syrlig och fräsch topping med passionsfrukt. Blir inte godare!

  • LCHF & LOWCARB
    Ugnsrostade blomkålsbita

    Ugnsrostade krispiga blomkålsbitar med ost

    Blomkålsbitar istället för potatis! Små nyttiga, mättande munsbitar på blomkål, ägg och ost som ersätter de vanliga kolhydraterna på tallriken. Även goda som ensamrätt med sallad. De blir perfekt krispiga.

  • kakor
    Franska maränger

    Sega maränger

    Om man kan vänta några dagar får man de ljuvligaste maränger – frasiga på utsidan och härligt sega i mitten. Släng aldrig äggvita, förvandla dem till såna här sötverk!

  • dessert
    Sommartårta med jordgubbar, lime och choklad

    Sommartårta med jordgubbar

    Godaste sommartårtan – fluffig med jordgubbar, lime och choklad. Gjord i ett nafs och kan göras dagen innan – perfekt på kalaset eller buffén när man är många. Ny favorit!

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka