Uplifting Blogg

  • Restauranger & Reportage
    Långa Raden blodpudding

    Långa Raden hyllar mathantverkets traditioner

    Restaurang Långa Raden på Skeppsholmen i Stockholm bjuder varje år vid den här tiden på tre dagars tema – Kött och blod – i år den 4-6 november. Medan köket förbereder årets stora julbord vill de i sitt nose-to-tail-tänk hylla vårt svenska matarv genom att…

  • Hur-gör-man?
    Snabbpicklad rödlök

    Snabbpicklad rödlök utan socker

    Picklad rödlök utan socker, snabbt och enkelt! Jag älskar picklat men vill undvika socker och då tycker jag att den här rödlöken är en toppen. Picklad rödlök är ett måste till puerco pibil, tacos och olika pulled kötträtter. Det är perfekt till vissa burgare eller…

  • Dagbok
    vi tillsammans

    Mitt första år tillsammans med Stockholm

    Mitt i livet råkade vi på varandra, Stockholm och jag. Omständigheter gjorde att vi möttes och nu har vi varit tillsammans i ett år. Att bryta upp ett långt liv i Malmö, lämna familjen, bästa vännerna, nätverket och tryggheten bakom sig är inte ett lätt…

  • Inspiration
    Ugnsrostad broccoli med tahini

    Frasig ugnsrostad broccoli med sötsyrlig tahinidressing

    Rosta broccolin hårt i ugnen. Ät direkt. Buketterna blir frasiga och underbart goda. Det perfekta nyttiga tillbehöret! Tänk på att broccoli är en aning beskt så den måste balanseras med sälta och gärna syra och sötma. Tips: Jag älskar att kombinera broccoli med salt och…

  • Restauranger & Reportage
    Teatern i Ringen i Skanstull

    Teatern – Stockholms nya spännande matscen

    Teatern i Skanstull på Södermalm i Stockholm är en ny spännande matscen som samlar flera av Sveriges främsta kockar. Detta matmecka ligger mitt i Ringen köpcentrum och ombyggnaden är inne i sitt slutskede. Teatern öppnar den 5 december (2015). Teatern är ett nytt koncept med…

  • Inspiration
    Svartkål på skärbrädan

    Svartkål – liten inspirationsguide med tips

    Vad lagar man med svartkål? Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens underbara svartkål! Kålen mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga. Min favorit! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas nu under senhöst och vinter. Den odlas…

  • Restauranger & Reportage
    Hillenberg krögare Karl Ljung

    Hillenberg – Stureplansgruppens nya restaurang för vuxna

    (Karl Ljung foto: Linus Hallsénius) På fredag den 23 oktober (2015) öppnar krögaren Karl Ljung och hans team sin nya restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan i Stockholm. Hillenberg är en restaurang för vuxna med ledorden tidlöst vackert, enkel meny och en upplevelse med bästa service. Jag…

  • Fisk & skaldjur
    Blomkålspaella

    Paella på blomkålsris med räkor och kyckling

    Jag testar olika recept med blomkålsris och idag har gjort om paella. Det blir såklart inte den klassiska rätten men gillar man smakerna i paella, vill äta mer grönt och är förtjust i blomkål blir detta perfekt. Bra lowcarb!

  • Restauranger & Reportage
    Le Rouge i Gamla Stan

    Le Rouge i Gamla Stan

    Idag den 15 oktober 2015 hälsas vi välkomna av nya ägare – Bockholmengruppen – till anrika Le Rouge i Gamla stan (Stockholm). De har behållit inredningen i källarlokalen som går i Moulin Rouge-stil med röd sammet och gulddetaljer. Däremot är menyn ny – en restaurang…

  • Sås
    Hummus

    Hummus – extra god med tahinidressing

    Att doppa bröd i hummus är så himla gott. I somras lärde Rina mig hur man kan ta hummus till ytterligare en nivå. Hon gör en tahinidressing som hon breder ut över hummusen innan hon ringlar olivolja över, pudrar med cayennepeppar och avslutar med färska…

  • LCHF och lowcarb
    Grönkålssoppa

    Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

    Måndag och en god grön nyttig soppa. Receptet är en bas som kan varieras i smak och tillbehör. Välj tillbehör efter humör och hur hungrig du är. Använd t ex rester – lägg i kokta potatisbitar, stekt fläsk- eller baconbitar, annat färdiglagat kött eller korv.…

  • LCHF och lowcarb
    Gör din egen tahini

    Tahini – gör din egen på 10 minuter

    Tahini – sesampasta – är perfekt smaksättare i grytor, soppor, såser, dippor, röror, dressingar o s v. Smakar underbart tillsammans med citron i t ex en dressing. Tahini smakar nötigt och passar till exempel jättebra till grönsaker, bröd, bulgur, couscous och andra gryn. Den kan…

  • Restauranger & Reportage
    Kanold godisklubbor

    Bak- och chokladfestivalen

    Bak- och chokladfestivalen pågår på Stockholmsmässan (Älvsjö) den 8-11 oktober, 2015. Man köper en biljett (160 kr, köp på nätet 140 kr) och får samtidigt även inträde till mässan Hem, Villa & Bostadsrätt. På de olika festivalscenerna får man lära sig massor om bakning av flera…

  • Restauranger & Reportage
    Brösarps Gästgifveri Blå tallrik

    Brösarps gästgifveri

    På Brösarps Gästgifveri i lilla skånska orten Brösarp har tiden stått stilla, åtminstone delar av matsedeln. Precis som det ska vara. Hit kommer man för att äta Skånes bästa äggakaka eller en traditionell österlensk Blå tallrik med sill, ål, lax, löjrom, ägg med ost och kavring.…

  • Ägg
    Skånsk äggakaka

    Skånsk äggakaka med stekt fläsk och lingon

    Skånsk traditionell äggakaka med stekt fläsk och lingon. Den behöver ingen vidare beskrivning.   Skånsk äggakaka 4 port 6 st ägg 2,5 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 tsk salt 2 msk socker 500 g rimmat stekfläsk 1 skål rårörda lingon el lingonsylt Gör så…

  • Burgare
    Curbside foodtruck på matfestivalen Smaka på Stockholm

    Curbside foodtruck

    Curbside Foodtrucks burgare kan varmt rekommenderas för deras goda kött – saftigt och perfekt stekt. På Stockholms gator vimlar det av populära foodtrucks. För att hålla koll på dem alla finns det appar och olika sajter till hjälp. Det kan även vara bra att känna…

  • Dessert
    Snabb kaffeglass

    Snabb kaffeglass

    Idag är det Kaffets dag och det firar jag gärna med en god kaffedessert ikväll. Försvinnande god glass som vispas ihop på 10 minuter och som inte behöver så lång framförhållning. Vispa på eftermiddagen och desserten är klar till kvällen. Den här desserten finns i…

  • Smårätter och tillbehör
    Skånsk pommes boulangère

    Skånsk Pommes Boulangère – potatisgratäng

    Potatisgratäng med krispigt täcke, smaksatt med Pantofflesalt, buljong och lök stekt i äppelbalsamvinäger. Gratängen innehåller ingen grädde eller ost. Hemlängtan till Skåne? Ja, det händer ofta. Utöver familj och vänner (hjärtat brister ibland) saknar jag maten, både i Skåne och Danmark. Jag kan sakna mina…

  • Frukost och brunch
    Krispiga broccoli- och ostbiffar

    Krispiga broccoli- och ostbiffar

    Vegetariska krispiga broccoli- och ostbiffar. Ät dem varma eller kalla. Med en god sås eller dip. Stek några knapriga baconskivor till. Lägg biffarna på mackan eller i en wrap – perfekt till lunchen. Bygg en vegetarisk hamburgare. Hur du än gör så är de supergoda!…

  • Frukost och brunch
    Roman- och grönkålssallad med kyckling, bacon & parmesan

    Matig sallad med grönkål, kyckling, bacon & parmesanchips

    Matig lunchsallad med kål, kyckling, bacon, krämig dressing och parmesanchips. I övergången från sommar till höst lägger jag till finskuren grönkål och vips känns salladen mer höst men ändå fräsch. Romansalladen är fortfarande fin i slutet av sin säsong så vi njuter ett tag till.…

  • Bröd
    rawfood pizza

    Rawfood: Pizza med valnötter, cashewpesto, ruccola & tomat

    Smarrigt torkat nöt- och fröbröd, en underbar pesto på cashewnötter med citron, basilika och chili, och sedan toppat med grönt – fräscht och nyttigt! Receptet har jag fått av Linda Nilsson som driver Raw Food House i Malmö. Receptet finns med i hennes aktuella receptbox.…

  • Restauranger & Reportage
    Raw Food House Linda Nilsson

    Raw food house i Malmö

    Linda & Jonathan Nilssons populära Raw Food House i Malmö har funnits i 4,5 år. Som man hör på namnet serveras endast rå kost, så kallad raw food. Det som för snart fem år sedan verkligen stack ut som väldigt speciell mat och kanske i…

  • Restauranger & Reportage
    Adam & Albin Raamen Slurp SHop

    Raamen och Korvkiosk i Ringens köpcentrum

    Ringens köpcentrum vid Skanstull på Södermalm i Stockholm ska bli en matmötesplats och öppnar senare i höst. Jaha, är det en stor nyhet? Ja, det kan man verkligen säga. Det har spekulerats ett tag nu om vilka som ska vara med för det har pratats om…

  • Fisk & skaldjur
    Krossad gurka med varmrökt lax

    Sallad med krossad gurka och varmrökt lax

    Krossad gurka eller smashed som det kallas på engelska är supertrendigt just nu. Jaha, ny grej man ska göra och vad är det för skillnad mot de vanliga skivorna? Jättestor skillnad, vill jag påstå. Gurkan har fått bank så den är saftigare, sådär lätt mosad…

  • Dessert
    Äppeldessert 3

    Äpplen varvade med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås

    Ljuvlig dessert med första höstkänslan. Mjuk pepparkaka och stekta äpplen varvas med kanelkolasås och mascarponefluff. Behöver jag säga mer? Är ni många, bara dubblera receptet. Sånt här varvande får gå på känsla så blanda så som du tycker verkar gott. Jag brukar först testa i…

Här kan du läsa om god mat, restaurangbesök, drycker, produkter, kokböcker, matmässor och personporträtt – utan smygreklam. Du hittar mig  även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka