Uplifting Blogg

  • fågel
    kyckling med ramslök

    Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

    Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken. Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och…

  • kall sås
    dillpestosås

    Dillpestosås till fisk

    Dillpestosås – underbar sås till all fisk gjord på en pesto med västerbottensost, dill, rostad mandel, vitlök och citron utrört i creme fraiche. Missa inte den här!

  • dessert
    pannacotta campari-orange

    Pannacotta campari-orange

    Bittert är en av de nya smakerna som kommer starkt under 2015 enligt trendanalyserna. Bittert är inte så lätt att ta till sig och vi upplever bittert väldigt olika. Bittert är intressant och vi kommer att få se många nya kombinationer framöver. Den här kombinationen…

  • ÄGG
    LCHF fläskpannkaka

    Fläskpannkaka LCHF

    Klassisk LCHF eller lowcarb fläskpannkaka med ägg, grädde, bacon och keso. Några bra tricks följer med för att få den perfekt.

  • fågel
    citronkyckling_med_burratina_och_tomatsallad

    Citronkyckling med burrata och tomatsallad

      Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut? Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är…

  • dagbok
    Morris

    Halvtomt eller halvfullt?

    Jag var nyss i Malmö i fem dagar och hälsade på efter att ha varit borta i fyra månader. Att komma tillbaka kändes först konstigt men sedan var allt väldigt snabbt som vanligt. Jag förstod att allting finns kvar, det är bara jag som har…

  • dessert
    nougatkladdkaka

    Kladdkaka med nougat och macadamianötter

    Älskade kladdkakor! Den här kladdkakan med nougat och macadamianötter smakar fantastiskt gott – nötternas smak och crunch till chokladen och allt det söta är perfekt till fikan.

  • dagbok
    smörpaket

    Vilken dag

      Idag på morgonen sammanstrålade jag med söte mannen som också kommit ner till Malmö. Vi har lastat in bagaget i vår väns lägenhet som vi lånar över helgen. Vi var hungriga och köpte med oss lite frukost från Systrar och Bröder, vårt gamla favoritställe.…

  • gris
    tacopaj

    Tacopaj – lowcarb

    En tacopaj är inte lika poppis som tacos men jag tror att den inte kommer långt efter, inte hos oss i alla fall. Eftersom jag försöker hålla mig till lowcarb äter jag inte tortillas och majsprodukter och då känns inte tacos lika kul. Istället passar…

  • kryddor
    tacokrydda

    Gör din egen tacokrydda

    Jag vill dela med mig av tacokryddan jag har gjort ända sedan Airam och Dahlqvists kokbok kom ut 2009. Innan dess hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra min egen. Gör man sin egen blandning har man koll på innehållet och kvalitén.…

  • dessert
    vita_harens_chokladsas

    Chokladkolasås

    Den här versionen av chokladsås kokar lite längre och blir lite tjockare så jag beskriver den som en chokladkolasås. Den är barnsligt god. Justera själv konsistens och smak genom att ta mer eller mindre av ingredienserna. Häll såsen varm över vaniljglass så att glassen smälter…

  • dessert
    caneles_de_bordeaux

    Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

      På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det. Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög.…

  • restauranger
    osttallrik

    Ostälskaren som blev sur på festival

    Säg ost och jag hoppar, säg ostfestival och jag sitter redan på tunnelbanan! På Facebook läser jag att vi ostälskare kan njuta tre dagar på Nordiska museet den 13–15 februari. För att uppmärksamma den svenska osten arrangerar Nordiska museet tillsammans med SP Food and Bioscience…

  • LCHF & LOWCARB
    bakad bananlok med adelostkram

    Bakad bananlök med ädelost

    I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche

    Vispa creme fraiche – vad menar man? Jag vispade och vispade och den var fortfarande rinnig. Varför skulle jag då vispa den? Hur får man till ett snyggt creme fraiche-ägg som jag ser på bilder? Jag letade länge efter svar.

  • dessert
    Bourbon Sipping Cream

    Bourbon sipping cream

    Bourbon Sipping Cream – gör enkelt en egen underbar gräddlikör. Bourbon eller whisky, grädde, kondenserad mjölk, kaffe, chokladsås, vanilj, kan det bli bättre? Enkel att blanda och väldigt gott att sippa på (påminner om Baileys).

  • kakor
    kolasnittar_skurna

    Kolasnittar

    Kolasnittar 200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst 150 g socker 2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet) 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant 300 g vetemjöl Sätt…

  • restauranger
    Pärlans_konfektyr

    Pärlans konfektyr

    Det tog oss inte många dagar efter flytten till Stockholm innan vi började hitta små pärlor i nya staden. De här pärlorna smakar choklad, citron, pepparmint, mandel, viol, lakrits, vanilj, pistage och mycket mer. De är lagom stora. Först lite sega sedan smälter de och…

  • dagbok
    äppelblom

    Blogg100

      För fjärde året i rad började igår vårens utmaning #blogg100 och pågår som man förstår av namnet i 100 dagar. Det är enkelt att vara med, man anmäler sig till Fredrik Wass som sätter samman en lista på deltagarna och håller ihop det hela.…

  • dessert
    semlor med dulce de leche fyllning

    Två ljuvliga desserter av torra vetebullar

    2015 måste vara året då nya varianter av semlor slår rekord. De har poppat upp överallt, den ena varianten kreativare än den andra. I år testade jag en ny fyllning i semlan eller fastlagsbullen som man säger i Skåne. Jag såg idén hos en av…

  • LCHF & LOWCARB
    Grön soppa med ädelost- och bacontopping

    Grön soppa med ädelost och bacon

    Nästan köttfri måndag igår. En av mina gröna snabba favoritsoppor serverades.

  • BRÖD
    ädelosttoast_varm_macka

    Varm macka med lök och ädelost

    Hittade ett recept i min favorittidning Lantliv Mat & Vin (nr 3 2014) som blev favorit på studs. Precis som utlovat är mackan ”to die for” i sin enkelhet med ett glas vin en fredagskväll. Det finns massor av liknande recept, alltså inget unikt alls…

  • fågel
    Fricadelli

    Spaghetti fricadelli med kärlek

    Finns inget mer romantiskt än en italiensk bella notte med spagetti och köttbullar, och den ska helst delas från ett stort fat som i Lady & Lufsen. Härligt att dela med de du älskar!

  • knäckebröd & kex
    nötbröd med ädelost i närbild

    Krispigt nötkex – lowcarb

    Nu måste jag hitta på något annat, tänkte jag, när jag det var dags för nya fröknäcken. Fröknäcke i all ära, jag har tre fyra recept jag växlar mellan, men allt smakar till slut likadant och variation behövs. Äter man lowcarb- eller lchfkost är det…

  • dessert
    Chokladfjärilar med nutella

    Chokladfjärilar med Nutella och mascarponefluff

    Idag är det World Nutella Day. Jag tänker inte kommentera huruvida det ens kan finnas något som heter nutelladagen och varför man ens ska fundera på att hänga på sådant kommersiellt trams. Varför vara så tråkig och politiskt korrekt? Inte när det gäller Nutella i…

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka