Uplifting Blogg

  • FRÅN HAVET
    anjovistårta_upplagd_fat_terass

    Ansjovistårta

    Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu…

  • dessert
    Blåbärsglass i glas

    Glass – kanonbra grundrecept

    Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm. Men plötsligt händer det! Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder…

  • OST

    Nachos med pepperoni

    Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster! Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula. Det smarta med receptet är…

  • FRÅN HAVET
    nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

    Nubbesallad

    Sommar och snart midsommar! Då behövs det god sill, i alla fall i vår familj. Utan nubbesallad är det ingen riktig midsommar, påsk eller jul. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill. Min…

  • GRÖNT
    Sallad_brysselkål_grönkål_fat

    Bryssel- och grönkålssallad

    Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här…

  • LCHF & LOWCARB
    Nobissås i glaskanna

    Nobissås – den klassiska berömda

    Nobissås – Operakällarens klassiska berömda recept, skapat av Werner Vögeli. Genialiskt gott och i toppen av favoritsåserna. Passar till nästan allt, vilken vinnare!

  • ARTIKLAR

    Bocuse d’Or och Gastronord

      Den här veckan är jag i Stockholm för att se den stora världstävlingen Bocuse d’Or och besöka matmässan Gastronord. Jag kommer att skriva mer om veckan senare men här kommer en hälsning så länge. En stor skål för vår Tommy Myllymäki och svenska teamet…

  • GRÖNT

    Sparris med parmesan- och champinjonfras

    Sparris, sparris och mer sparris! Vi älskar det. Den här varianten är en gammal favorit jag alltid återkommer till. Att snabbt gratinera sparrisen toppad med finhackad svamp, riven parmesan och panko ger ett jättegott fras. Det är perfekt vegetariskt eller tillbehör till grillat kött eller…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN

    Rostad och gratinerad blomkål med danska kålpølser

      En av tusen fördelar med att bo i underbara Malmö är förstås närheten till Köpenhamn och Danmark. Dit åker vi ofta och handlar godsaker, sånt vi typiskt inte kan köpa hemma. Är man uppvuxen i Malmö får man naturligt många danska favoriter med åren.…

  • kall sås

    Kall sås med sriracha och citron

    För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser – bruna, vita, redda, kalla, tjocka, tunna, med grädde, sky, buljong. Jag var en fena på fonder innan jag kunde steka kött. Inga arbetstimmar är bortkastade på en…

  • fågel

    Pasta med färsk korv och tomat

    I min köttaffär på Limhamn Jag: Jag är sugen på att laga pasta ikväll. Det får gärna gå snabbt. Hjälp mig komma på något gott! Kötthandlaren: Vi har nygjorda färska korvar. Ta bort skinnet, fräs köttet och gör en enkel god tomatsås till. Jag: Vad…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN

    Majonnäs

    Det enda tillfället jag gillar smaken av köpt majo är till räkor eller på räkmackan. Alla andra tillfällen föredrar jag att snabbt göra min egen. Jag har bara misslyckats en gång under alla år och det var en helveteshet augustidag. Det var så hett att…

  • OST

    Burek

    Feta, melon och mynta är en match-in-heaven sommarkombo. Solsken, en bit burek och en sval sallad på melon, gurka och rostad mandel låter som en bra idé. Eftersom anis är en annan av fetaostens smakkompisar kanske ett glas pastis eller ouzo smakar bra till? Måste…

  • dessert

    Blondiner med citron och vallmofrön x 2

    Blondiner x 2? Ja, det får bli två varianter hemma hos oss – en sötsöt och en lowcarb (få kolhydrater). Min långa smala man älskar (och tål) godsaker och kolhydrater i alla former. Jag däremot går upp i vikt medan jag rör smeten till kladdkakan.…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN

    Fräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax

    Här kommer ett recept från Elle mat&vin som ni ska bokmärka – receptet vi alla letar efter och önskar att vi hittar när det är dags att planera en fest. Detta är perfekt till en stor middag eller buffé. Lätt att göra och många smaker…

  • dessert

    Snabbaste glasstårtan

    Om söte mannen fyller år, älskar glass, nutella och Ferrero Rocher, borde väl en kombo av alla tre få honom att känna sig speciell på sin dag? Ja, han blev glad. Det ser gott ut. Det blev supergott!   Snabbare tårta går nog inte att…

  • ÄGG
    scrambled eggs äggröra

    Äggröra

    Jag lärde mig laga lyxig krämig äggröra av chef Ramsey för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon & jag tycker den här är perfekt.

  • FRÅN HAVET
    Sjötunga med rökt musselsås

    Vit fisk med musselsås

    En underbar sås med rökta musslor som smakar fantastiskt till vit fisk och fräscha grönsaker. Här är såsen hjälte så välj fin fisk och milda fräscha tillbehör. Smörkokta primörer passar perfekt. Ett lent potatismos – klassiskt. OBS! Testa först att mixa hälften av musslorna så…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN

    Ugnsrostad spenat – spenatchips

    Lövtunna fjäderlätta krispiga spenatchips. Gott till vinet medan man väntar på grillen! Är lite pillrigt att förbereda men värt mödan och blir jättegott! På bilden äter vi bladen med några småbitar fin Parmigiano Reggiano. Se till att spenatbladen är torra. Skär av stjälkarna. Blanda bladen…

  • LCHF & LOWCARB

    Soppa på mangold med vad-som-finns-hemma

    Ta även med stjälkarna. Skär i bitar. Jag hade en famn full med mangold. Färgen på soppan blir förskräcklig. En skvätt fet mjölkprodukt hjälper utseendet och rundar av smaken. Om du håller nere intaget av mjölkprodukter, passar det lika bra med kokosmjölk eller kokosgrädde. När…

  • dessert

    Ananaskaka med kokos och macadamianötter

    Nästan alla sötsaker slutar i en chokladvariant hos oss. Jag tycker inte om sura smaker så mycket gott med frukt och bär passerar när jag letar inspiration. Ananas är jättesött så detta verkade gott. Kokos till är en klassiker. Nötter ger crunch. Sen älskar jag…

  • dip & röror
    tonfiskröra med bacon

    Tonfiskröra med bacon

    Snabba röror som kan användas till mycket – pålägg, dip, sallad, sås, fyllning – är perfekt att kunna svänga ihop. Denna enkla tonfiskröran är en av mina favoriter. Äter man lchf eller lowcarb är den här röran perfekt.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN

    Pekinganka i crockpot

    Pekinganka i en crockpot en vanlig söndag? Denna rätt är en absolut favorit. Jag har ätit de godaste ankorna under många resor till Kina och Hong Kong. Jag vet hur det ska smaka. Det är svårt att få skinnet knaprigt, köttet saftigt och rätt smak…

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka