Uplifting Blogg

  • LCHF & LOWCARB
    vitlöksdip

    Vitlöksdip

    Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat. En enkel, himla god liten majodip med…

  • FRÅN HAVET
    fisksoppa_bas

    Fisk- och skaldjurssoppa

    I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara. Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat…

  • fågel
    kyckling_fat_parmesanyoghurt

    Kyckling med brynt smör, hasselnötter och parmesanyoghurt

    Den här kycklingrätten har blivit en favorit och jag har nu lagat den fyra fem gånger. Enkelt och himla gott! Den innehåller allt för att göra en glad – krispigt, syrligt, salt, knaprigt, sött och den är vacker att se på. Skippa potatis om du…

  • dessert
    bread pudding i närbild

    Croissant- och bourbonpudding

    Så gott det här blev! Varför kasta gammalt bröd när man kan göra en god efterrätt eller något sött till en brunch? Eller bara något gott till precis när som helst? Jag hade två torra croissant över och kom ihåg att jag sett ett recept…

  • KÖTT
    Kalvlägg på dukat bord

    Kalvlägg med fänkål, vin och citron

    Den här rätten är en av våra favoriter. Jag har lagat den många många gånger under 15 år och de flesta vännerna har ätit det hos oss. Rätten sköter sig själv i ugnen och den går snabbt att få till. Den passar lika bra på…

  • KÖTT
    frikadeller i saffranssoppa med spenat

    Frikadeller i soppa med spenat

    Frikadeller – härliga, smakrika serveras i en tallrik med mild saffranssoppa med spenat. Nyttigt och otroligt gott. Receptet finns även i en variant för lowcarb/LCHF.

  • KÖTT
    Kål i lammrulle med persiljesås

    Kål i lammrulle med persiljesås

      Jag köpte en ny fantastisk kokbok häromveckan – Lammkokboken av Rune Kalf-Hansen. När jag var och åt lunch en dag på Kalf & Hansen, det oerhört populära och prisbelönta lunchstället i ett av Mariatorgets hörn på Söder, hade jag tid att bläddra i deras…

  • dessert
    torta di ricotta (ricottakladdkaka)

    torta di ricotta

    Ricottakaka – som en italiensk cheesecake. Annorlunda och god till fikat. Gör den helst dagen före den ska ätas. Jag hade en burk ricotta i kylen och funderade på vad jag kunde göra med den som var nytt och oprövat. Jag letade en stund på…

  • ARTIKLAR
    Grön booster shot

    Örtkväll med Paul Svensson och Spisa

    Paul Svensson lär oss tillsammans med Spisa hur man kan kombinera färska örter – både traditionellt men även några annorlunda.

  • GRÖNT
    julsallad med kål och saffransdressing

    Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

    Nu är julmånaden igång! Igår var nästan hela familjen samlad en stund på kvällen, spontant och oplanerat. Det var verkligen roligt. Jag ville att vi skulle känna lite julstämning för det var trots allt 1:a advent. Egentligen ville jag nog mest känna stämning för min…

  • LCHF & LOWCARB
    burrata med kålchips och proscuitto

    Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

    Jag var på Hötorgshallen för att köpa kalvlägg och blev så överväldigad av all mat att mitt huvud kom i spinn. Allt gott jag såg satte igång mitt receptregister i huvudet och jag blev snurrig. Det var som att öppna alla filer på en hårddisk…

  • GRÖNT
    svartkal_chips

    Kålchips av svartkål eller grönkål

    Kålchips är väldigt gott och har idag kommit långt förbi stora hajpen och istället blivit ett självklart tillbehör eller nyttigt snacks. Det går lika bra att rosta grönkål som svartkål, eller till och med stora spenatblad.

  • GRÖNT
    svartkal_med_korv

    Gräddstuvad svartkål

    Gräddstuvad svartkål Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens svartkål! Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas under senhöst och vinter. Den odlas på Bjärehalvön så det känns bra att äta svenskt hyfsat närodlat. Svartkål är populär i Toscana så det…

  • GRÖNT
    gratinerad blomkål

    Gratinerat blomkålshuvud

    I jultider ska man vara ute i god tid sägs det! Med detta recept är jag ute i riktigt god tid för jag tänker mig att det kan vara bra att plocka fram efter juldagarna, ha ha. Skämt åsido, men detta är den perfekta lösningen…

  • dessert
    oero_nutella_cheesecake_brownie_bitar

    Nutella cheesecake brownie

    Kakan var mycket lätt och snabb att göra och den blev så himla god. Botten är krispig och frasig av Oreo-kexen och de andra två lagren är mjuka med cheesecake och nutella. Söte mannen har inte fått någon god kaka på länge, länge. Idag ville…

  • GRÖNT
    sallad_jordgubbar

    Sommarsallad med sötsyrlig prickig jordgubbsdressing

    Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, kanprigt av mandlar och krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag.

  • LCHF & LOWCARB
    burrata med russin proscuitto och sparris

    Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor

    Om du aldrig testat en burrata, denna goda krämiga italienska ost, handtillverkad av buffelmjölk, nästan dagsfärsk, är det minsann dags! Burrata hittar man i en välsorterad ostaffär och eftersom den äts färsk och har kort hållbarhet, måste man oftast beställa den i förväg. Den levereras…

  • dessert
    Classic_NY_Cheesecake_jordgubbar

    Klassisk New York cheesecake med ljuvlig mandelbotten

    Jag hoppas att ni som börjat följa min blogg hänger kvar trots sporadiska inlägg. Jag hinner inte med så mycket matlagning nu när vi är mitt uppe i lägenhetsförsäljning och flyttförberedelser. Men…en god cheesecake kan man alltid klämma in i tidsschemat eller som vännen sa:…

  • burgare
    kalkonburgare_monterad

    Grillad kalkonburgare Cobb Style

    Varför alltid göra likadant? Gör denna jättegoda, annorlunda burgaren på kalkonfärs och med smaker lånade från Cobbsalladen – ädelost, avokadodressing, bacon och syrlig lök. Himla megagott!

  • FRÅN HAVET
    svart_och_gult_röra

    Svart-och-gult-röra

    Tack för alla glada tillrop och respons på Ansjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. Kul! Jag funderade en stund på om jag skulle göra något mer inlägg före midsommar. Ingen har tid att läsa bloggar så här precis före.…

  • FRÅN HAVET
    anjovistårta_upplagd_fat_terass

    Ansjovistårta

    Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu…

  • dessert
    Blåbärsglass i glas

    Glass – kanonbra grundrecept

    Vi har testat olika glassrecept och laborerat med ingredienser under året vi haft en glassmaskin – med varierande resultat. Vi tappade sugen efter många försök och trist glass. Glassmaskinen samlade damm. Men plötsligt händer det! Den här mixen har blivit vår favorit och vi använder…

  • OST

    Nachos med pepperoni

    Fick ett önskemål: här kommer receptet, syster-yster! Dessa nachos tar rätten till en ny nivå och de är det godaste jag någonsin gjort. De har blivit favorit och kompisar jag bjudit på har nöjt tryckt in chipsen till sista smula. Det smarta med receptet är…

  • FRÅN HAVET
    nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

    Nubbesallad

    Sommar och snart midsommar! Då behövs det god sill, i alla fall i vår familj. Utan nubbesallad är det ingen riktig midsommar, påsk eller jul. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill. Min…

  • GRÖNT
    Sallad_brysselkål_grönkål_fat

    Bryssel- och grönkålssallad

    Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här…

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka