Uplifting Blogg

  • kryddor
    tacokrydda

    Gör din egen tacokrydda

    Jag vill dela med mig av tacokryddan jag har gjort ända sedan Airam och Dahlqvists kokbok kom ut 2009. Innan dess hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra min egen. Gör man sin egen blandning har man koll på innehållet och kvalitén.…

  • dessert
    vita_harens_chokladsas

    Chokladkolasås

    Den här versionen av chokladsås kokar lite längre och blir lite tjockare så jag beskriver den som en chokladkolasås. Den är barnsligt god. Justera själv konsistens och smak genom att ta mer eller mindre av ingredienserna. Häll såsen varm över vaniljglass så att glassen smälter…

  • FRÅN HAVET
    rostad macka med lax

    Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med några skivor rökt lax lagd på ett täcke dill- och citronfärskost, toppat med friterad kapris och en dillkvist. Så enkelt och gott. Varför gör vi inte en sådan här oftare?

  • dessert
    caneles_de_bordeaux

    Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

      På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det. Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög.…

  • restauranger
    osttallrik

    Ostälskaren som blev sur på festival

    Säg ost och jag hoppar, säg ostfestival och jag sitter redan på tunnelbanan! På Facebook läser jag att vi ostälskare kan njuta tre dagar på Nordiska museet den 13–15 februari. För att uppmärksamma den svenska osten arrangerar Nordiska museet tillsammans med SP Food and Bioscience…

  • LCHF & LOWCARB
    bakad bananlok med adelostkram

    Bakad bananlök med ädelost

    I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche, vad betyder det? Jag vispade och vispade och den var fortfarande rinnig. Varför skulle jag då vispa den? Hur får man till ett sådant där snyggt creme fraiche-ägg som jag sett bredvid kakor och desserter? Jag letade och letade efter ett svar och det var inte lätt.

  • dessert
    Bourbon Sipping Cream

    Bourbon sipping cream

    Bourbon Sipping Cream – gör enkelt en egen underbar gräddlikör. Bourbon eller whisky, grädde, kondenserad mjölk, kaffe, chokladsås, vanilj, kan det bli bättre? Enkel att blanda och väldigt gott att sippa på (påminner om Baileys).

  • kakor
    kolasnittar_skurna

    Kolasnittar

    Kolasnittar 200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst 150 g socker 2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet) 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant 300 g vetemjöl Sätt…

  • restauranger
    Pärlans_konfektyr

    Pärlans konfektyr

    Det tog oss inte många dagar efter flytten till Stockholm innan vi började hitta små pärlor i nya staden. De här pärlorna smakar choklad, citron, pepparmint, mandel, viol, lakrits, vanilj, pistage och mycket mer. De är lagom stora. Först lite sega sedan smälter de och…

  • dagbok
    äppelblom

    Blogg100

      För fjärde året i rad började igår vårens utmaning #blogg100 och pågår som man förstår av namnet i 100 dagar. Det är enkelt att vara med, man anmäler sig till Fredrik Wass som sätter samman en lista på deltagarna och håller ihop det hela.…

  • dessert
    semlor med dulce de leche fyllning

    Två ljuvliga desserter av torra vetebullar

    2015 måste vara året då nya varianter av semlor slår rekord. De har poppat upp överallt, den ena varianten kreativare än den andra. I år testade jag en ny fyllning i semlan eller fastlagsbullen som man säger i Skåne. Jag såg idén hos en av…

  • LCHF & LOWCARB
    Grön soppa med ädelost- och bacontopping

    Grön soppa med ädelost och bacon

    Nästan köttfri måndag igår. En av mina gröna snabba favoritsoppor serverades.

  • BRÖD
    ädelosttoast_varm_macka

    Varm macka med lök och ädelost

    Hittade ett recept i min favorittidning Lantliv Mat & Vin (nr 3 2014) som blev favorit på studs. Precis som utlovat är mackan ”to die for” i sin enkelhet med ett glas vin en fredagskväll. Det finns massor av liknande recept, alltså inget unikt alls…

  • fågel
    Fricadelli

    Spaghetti fricadelli med kärlek

    Finns inget mer romantiskt än en italiensk bella notte med spagetti och köttbullar, och den ska helst delas från ett stort fat som i Lady & Lufsen. Härligt att dela med de du älskar!

  • knäckebröd & kex
    nötbröd med ädelost i närbild

    Krispigt nötkex – lowcarb

    Nu måste jag hitta på något annat, tänkte jag, när jag det var dags för nya fröknäcken. Fröknäcke i all ära, jag har tre fyra recept jag växlar mellan, men allt smakar till slut likadant och variation behövs. Äter man lowcarb- eller lchfkost är det…

  • dessert
    Chokladfjärilar med nutella

    Chokladfjärilar med Nutella och mascarponefluff

    Idag är det World Nutella Day. Jag tänker inte kommentera huruvida det ens kan finnas något som heter nutelladagen och varför man ens ska fundera på att hänga på sådant kommersiellt trams. Varför vara så tråkig och politiskt korrekt? Inte när det gäller Nutella i…

  • LCHF & LOWCARB
    Chèvrepaj med rostad paprika

    Chèvrepaj med rostad paprika

    Familjens favoritpaj, lätt att göra med milda smaker. Chèvre tillsammans med grillad, inlagd paprika gifter sig med favoritosten och ett krispigt pajskal.

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Chèvrepaj med rostad paprika

    Krispig lowcarb pajdeg – världens godaste

    Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack! När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott. Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra…

  • dessert
    Klassisk kladdkaka i bitar

    Kladdkaka rakt-upp-och-ner

    Grundreceptet på världens godaste kladdkaka, rakt upp och ner och utan krusiduller.

  • GRÖNT
    coleslaw med wasabi

    Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom

    Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare? Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat – …

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    blomkålsris i blender

    Blomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva

    Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla. Många har…

  • OST
    Mys med te, portvin och ost

    Viktig insikt om mys

    Viktig insikt om mys – min självironiska krönika om när jag plötsligt fattade det där med mys och att jag faktiskt varit en Ernst i förnekelse, he he.

  • tips & tricks
    att klä en form med bakplåtspapper

    Genialt sätt att klä en form med bakplåtspapper

    Tips till bakplåtspappersstressade personer. Ni som alltid känt till detta trick kan bara medkännande tänka hur det varit för er om ni inte känt till det. Sådana här triviala saker delar man typiskt inte med sig av för det är ju sånt alla känner till,…

  • dessert
    plommoncheesecake_halverade_ugnsform

    Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

    Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig…

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka