Uplifting Blogg

  • dessert
    Banankaka_apelsinbit_närbild

    Banankaka – grundreceptet

      En sådan här kaka är storslagen i det tysta. Den ser inte mycket ut. På efterrättsbuffén skulle den inte bli först vald. Det vill säga, om man inte vet hur god denna saftiga, chokladiga och lite kladdiga kaka är. Den här kakan är ett…

  • BRÖD
    Fröknäcke - tunt och krispigt

    Fröknäcke – tunt och krispigt

    Supertunt och krispigt fröknäcke, det godaste jag hittills bakat. De är goda som de är eller med lite pålägg. Ät dem istället för chips med en god röra eller dipp.

  • dessert
    Brie dip

    Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

    Ugnsbakad krämig brie och mascarpone med ett täcke av rostade kanderade pecannötter som serveras med bröd och syrliga äppelbitar. Sååå gott! Jag har gjort den här dippen några gånger. Första gången blev den perfekt, vid ett senare tillfälle blev den inte så bra. Det är…

  • fågel
    indonesisk kyckling

    Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

    Supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Sött, salt, syrligt och lite chilihetta blandas i krämig sås med jordnötssmör. Jag har skrattat mig halvt fördärvad medan jag fotade. Inte första gången koriander och chili ser ut som värsta julkransen när man fotar lite ovanifrån. Det…

  • GRÖNT
    Blomkålssallad från Kv. Åkern

    Blomkål med russin, saltgurka och majonnäs

    Solen skiner ida’, hurra! Med solen kommer en massa energi så det är lika bra att köra igång, lägga ut den här underbara kålrätten och sätta fart med nya goda saker ;-) Här är alltså blomkålsrätten från Kv. Åkern som jag skrev om igår. Den…

  • restauranger
    Kv. Åkern påse

    Kv. Åkern i Malmö

    Jösses, så mycket mat jag hann smaka/äta under mitt malmöbesök förrförra veckan. Jag var tvungen att strama åt duktigt (ouch) när vi kom hem men det var det värt. Så nu sitter jag med en brödkant och lite vatten och minns. Det finns så mycket…

  • fågel
    kyckling med ramslök

    Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

    Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken. Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och…

  • kall sås
    dillpestosås

    Dillpestosås till fisk

    Dillpestosås – underbar sås till all fisk gjord på en pesto med västerbottensost, dill, rostad mandel, vitlök och citron utrört i creme fraiche. Missa inte den här!

  • dessert
    pannacotta campari-orange

    Pannacotta campari-orange

    Bittert är en av de nya smakerna som kommer starkt under 2015 enligt trendanalyserna. Bittert är inte så lätt att ta till sig och vi upplever bittert väldigt olika. Bittert är intressant och vi kommer att få se många nya kombinationer framöver. Den här kombinationen…

  • ÄGG
    LCHF fläskpannkaka

    Fläskpannkaka LCHF

    Den här pannkakan passar alla, inte bara lchf:are. Den är väldigt mättande och perfekt lunchmat. Receptet är Airams och tillhör numera lchf-klassikerna. Jag kan nästan göra den medan jag blundar. Jag har två små tricks som gör pannkakan godare tycker jag. Jag lägger ett bakplåtspapper*…

  • fågel
    citronkyckling_med_burratina_och_tomatsallad

    Citronkyckling med burrata och tomatsallad

      Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut? Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är…

  • dagbok
    Morris

    Halvtomt eller halvfullt?

    Jag var nyss i Malmö i fem dagar och hälsade på efter att ha varit borta i fyra månader. Att komma tillbaka kändes först konstigt men sedan var allt väldigt snabbt som vanligt. Jag förstod att allting finns kvar, det är bara jag som har…

  • dessert
    nougatkladdkaka

    Kladdkaka med nougat och macadamianötter

    Älskade kladdkakor! Den här kladdkakan med nougat och macadamianötter smakar fantastiskt gott – nötternas smak och crunch till chokladen och allt det söta är perfekt till fikan.

  • dagbok
    smörpaket

    Vilken dag

      Idag på morgonen sammanstrålade jag med söte mannen som också kommit ner till Malmö. Vi har lastat in bagaget i vår väns lägenhet som vi lånar över helgen. Vi var hungriga och köpte med oss lite frukost från Systrar och Bröder, vårt gamla favoritställe.…

  • gris
    tacopaj

    Tacopaj – lowcarb

    En tacopaj är inte lika poppis som tacos men jag tror att den inte kommer långt efter, inte hos oss i alla fall. Eftersom jag försöker hålla mig till lowcarb äter jag inte tortillas och majsprodukter och då känns inte tacos lika kul. Istället passar…

  • kryddor
    tacokrydda

    Gör din egen tacokrydda

    Jag vill dela med mig av tacokryddan jag har gjort ända sedan Airam och Dahlqvists kokbok kom ut 2009. Innan dess hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra min egen. Gör man sin egen blandning har man koll på innehållet och kvalitén.…

  • dessert
    vita_harens_chokladsas

    Chokladkolasås

    Den här versionen av chokladsås kokar lite längre och blir lite tjockare så jag beskriver den som en chokladkolasås. Den är barnsligt god. Justera själv konsistens och smak genom att ta mer eller mindre av ingredienserna. Häll såsen varm över vaniljglass så att glassen smälter…

  • FRÅN HAVET
    rostad macka med lax

    Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med några skivor rökt lax lagd på ett täcke dill- och citronfärskost, toppat med friterad kapris och en dillkvist. Så enkelt och gott. Varför gör vi inte en sådan här oftare?

  • dessert
    caneles_de_bordeaux

    Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

      På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det. Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög.…

  • restauranger
    osttallrik

    Ostälskaren som blev sur på festival

    Säg ost och jag hoppar, säg ostfestival och jag sitter redan på tunnelbanan! På Facebook läser jag att vi ostälskare kan njuta tre dagar på Nordiska museet den 13–15 februari. För att uppmärksamma den svenska osten arrangerar Nordiska museet tillsammans med SP Food and Bioscience…

  • LCHF & LOWCARB
    bakad bananlok med adelostkram

    Bakad bananlök med ädelost

    I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche, vad betyder det? Jag vispade och vispade och den var fortfarande rinnig. Varför skulle jag då vispa den? Hur får man till ett sådant där snyggt creme fraiche-ägg som jag sett bredvid kakor och desserter? Jag letade och letade efter ett svar och det var inte lätt.

  • dessert
    Bourbon Sipping Cream

    Bourbon sipping cream

    Bourbon Sipping Cream – gör enkelt en egen underbar gräddlikör. Bourbon eller whisky, grädde, kondenserad mjölk, kaffe, chokladsås, vanilj, kan det bli bättre? Enkel att blanda och väldigt gott att sippa på (påminner om Baileys).

  • kakor
    kolasnittar_skurna

    Kolasnittar

    Kolasnittar 200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst 150 g socker 2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet) 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant 300 g vetemjöl Sätt…

  • restauranger
    Pärlans_konfektyr

    Pärlans konfektyr

    Det tog oss inte många dagar efter flytten till Stockholm innan vi började hitta små pärlor i nya staden. De här pärlorna smakar choklad, citron, pepparmint, mandel, viol, lakrits, vanilj, pistage och mycket mer. De är lagom stora. Först lite sega sedan smälter de och…

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka