Uplifting Blogg

  • restauranger
    Copenhagen Streetfood

    Copenhagen streetfood – Papirøen

    Här kommer ett vårtips på ett übercoolt ställe med supergod streetfood i Köpenhamn. Copenhagen Streetfood – Papirøen – öppnar den 4 februari efter vinteruppehållet. Copenhagen Streetfood, som köpenhamnarna kallar Papirøen, ligger i en stor betonghall, just på Papirøen i Köpenhamns hamn. Betonghallen tillhör papirhallerne som…

  • SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR
    Tomatpesto

    Tomatpesto

    Smakrik, underbar tomatpesto eller tomatröra – att ätas som den är eller att använda i en mängd olika rätter. Tomatpesto eller röd pesto som den också kallas, var otroligt populärt ett tag men har sedan hamnat i skymundan. Synd, för en tomatröra med parmesan, basilika…

  • dagbok
    rosa champagne

    Nytt år och ny mat

    Så roligt med ett nytt år och massor med ny mat & dryck. God fortsättning på 2016 kära vänner. Det har varit tyst på Uplifting ett bra tag och kanske har ni undrat vart jag tog vägen. December började med att vi flyttade. Vi lämnade…

  • dessert
    Juldessert med dansk touch

    Juldessert med dansk touch – lowcarb

    Lowcarb juldessert utan socker med en twist på Ris a la mande. Jag älskar danskarnas Ris a la mande med kirsebærsauce, deras motsvarighet till vår Ris a la malta. Danskarna har för det mesta hackad mandel i, mums, och serverar med körsbär och/eller körbärssås. Mandeln…

  • restauranger
    Teatern Skanstull Mama Market

    Teatern – en hel foodcourt med snabbmat på toppnivå

    I fredags var det äntligen dags! Nu står den unika Teatern i Skanstull i Ringen klar och jag var tillbaka på pressvisning. Jag har tidigare skrivit om Teatern, denna spännande nya matplats med rakt igenom toppnivå av bara kända, duktiga kockar. Förra presslunchen hade vi…

  • HÖGTIDER
    Rimmat fläsklägg med picklade senapsfrön

    Picklade senapsfrön

    Picklade senapsfrön – tips på grymt gott tillbehör! Sätt fram en skål på julbordet eller garnera och toppa julens tallrikar (där senap passar). Dessa picklade guldkorn är gott till väldigt mycket. Fröna blir milda och goda, inte alls starkt som man kanske tror. Idén är…

  • HÖGTIDER
    Skeppsholmen julbord

    Julbord på Hotel Skeppsholmen

    Restaurangen i Hotel Skeppsholmen i Stockholm med kökschef Magnus Johansson i spetsen värnar vårt svenska matarv och traditioner och julen är inget undantag. De serverar sitt trevliga julbord med traditionella smaker i behåll, utan krusiduller, men modernt, mycket fräscht och uppdaterat med egna idéer. Magnus…

  • ARTIKLAR

    Pop-up med Esperantos Florencia Abella

    Vilken kväll med Florencia Abella! Vilken mat! Foto: David Back Florencia som varit souschef på Esperanto i fyra år är sedan några månader kreativt ansvarig för Esperanto-gruppens fyra restauranger – Esperanto, Råkultur, Shibumi och nya stjärnskottet Imouto. För två dagar sen utsåg White Guide Esperanto till Årets…

  • HÖGTIDER
    Lussekatter saffransdeg

    Saffransdeg till olika krumelurer

    Klassisk saffransdeg till lussekatter eller andra krumelurer du kommer på. Receptet är framtaget av Håkan Johansson på BrilloBox som jag berättade om häromdagen när vi gjorde pepparkakor. En rejäl köksmaskin gör jobbet. Du behöver inte lösa upp jästen först. Använd rumsvarmt smör. Om du har…

  • dessert
    Brännlands Iscider

    Brännland iscider

    Delar med mig av en favorit: Brännland Iscider – svenska äpplen – norrländsk kyla. Om ni inte smakat det här fina svenska speciella dessertvinet tycker jag att det är hög tid. För att inte tröttna på glögg under december är det en god idé att…

  • HÖGTIDER
    Bageri Brillo pepparkaka

    Världsmästarens pepparkakor och chokladglögg

    Var så goda – pepparkakor, extragoda med glögg och rivet apelsinskal! På med förklädet! Det blir julbak i världsklass. Sveriges världsmästare i bakning 2014, Håkan Johansson, har tagit fram julrecept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor till Lucia Choklad – glöggen med en touch av choklad…

  • restauranger
    Operakällarens matsal

    Operakällarens julbord 2015

    Operakällarens klassiska julbord innehåller några nyheter i år så press och matbloggare är samlade till en lunch med några delikata smakprov. Det är första gången jag går in i berömda Operakällarens matsal. Åååh, så vackert det är! De har ännu inte julpyntat men jag kan…

  • DRYCK
    Essens till årets glögg

    Dags för årets essens till julglöggen

    Sätt din egen essens till årets glögg nu och låt den stå och gotta till sig fram till 1:a advent. Har man en egen essens kan man sedan blanda sin glögg till perfektion, helt efter egen smak, med eller utan socker. Det tar 5 minuter att mäta upp kryddorna, slå spriten över och sätta på locket. Perfekt för lowcarb/LCHF – bara att eventuellt tillsätta lite sötning och kanske lite vanilj vid servering, skippa russin och mumsa goda mandlar till.

  • restauranger
    Jonas Cramby Taco Loco

    Jonas Crambys taco loco!

    Taco Loco! – mexikansk gatumat från grunden är Jonas Crambys fjärde kokbok och släpptes i våras (2015). Boken består av 150 sidor mexikansk mat med underbara bilder av Calle Stoltz. (Jag hittade det här inlägget i bloggömmorna – missat att publicera det?!?! Bättre sent än…

  • FRÅN HAVET
    Jonas Cramby Södermalm Grandpa såser

    Fisktacos – tacos de pescado – fish tacos

    Fisktacos med många goda tillbehör – coleslaw, salsa, avokadosås och picklad lök. Sista tacomyset före jul eller fortsätter tacofredagarna? Jag vägrar jul än på ett tag. Hacka, skär och blanda alla härliga ingredienser i ett nafs. Smaka av allt med lime, salt och hot sauce…

  • restauranger
    Krogen Två Små Svin

    Mitt kök mässan 2015

    Årets Mitt Kök Mässan i Stockholm ägde rum på Stockholmsmässan den 5-8 november. Det är en konsumentmässa där man kan smaka mat och sötsaker, köpa drinkbiljetter och testa vin och sprit, träffa sina favoritkockar från tv och med dem ta en selfie, delta i olika aktiviter…

  • fågel
    Kronfågel Sol&Sprätt

    Kycklingtacos med rostad majs och chipotlemajonnäs

    Jag var på presslunch hos Kronfågel den 4 november (2015) där de presenterade sin nya Sol&Sprätt™ utomhuskyckling. Vi fick smaka den här goda rätten med kycklingtacos, knaprigt skinn, rostad majs och chipotlemajonnäs som skapats av Lisa Lemke. Läs om Sol&Sprätt™ utomhuskyckling och presslunchen här. Kronfågels…

  • restauranger
    Kronfågel modell gårdsfåglar

    Kronfågels nya sol&sprätt utomhuskyckling

    Kronfågel lanserar Free Range-kyckling som presenterades på deras hittills största presslunch den 4 november (2015). Fågeln är av rasen Ross fram till vår/sommar 2016 och därefter Rowan Ranger. Produkten heter Kronfågel Sol&Sprätt™ Utomhuskyckling och hamnar i segmentet mellan deras Gårdskyckling och Ekologisk Bosarpskyckling. Lunchen börjar…

  • restauranger
    Långa Raden blodpudding

    Långa Raden hyllar mathantverkets traditioner

    Restaurang Långa Raden på Skeppsholmen i Stockholm bjuder varje år vid den här tiden på tre dagars tema – Kött och blod – i år den 4-6 november. Medan köket förbereder årets stora julbord vill de i sitt nose-to-tail-tänk hylla vårt svenska matarv genom att…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Snabbpicklad rödlök

    Snabbpicklad rödlök utan socker

    Man kan snabbpickla rödlök utan socker, snabbt och enkelt. Jag älskar picklat men vill undvika socker och då tycker jag att den här rödlöken är en toppen.

  • dagbok
    Ett år i Stockholm

    Mitt första år i Stockholm

    Mitt i livet råkade vi på varandra, Stockholm och jag. Omständigheter gjorde att vi möttes och nu har vi varit tillsammans i ett år. Jag har skrivit en liten krönika om detta första året med nya kärleken Stockholm.

  • GRÖNT
    Ugnsrostad broccoli med tahini

    Frasig ugnsrostad broccoli med sötsyrlig tahinidressing

    Rosta broccolin hårt i ugnen. Ät direkt. Buketterna blir frasiga och underbart goda. Det perfekta nyttiga tillbehöret! Tänk på att broccoli är en aning beskt så den måste balanseras med sälta och gärna syra och sötma. Tips: Jag älskar att kombinera broccoli med salt och…

  • restauranger
    Teatern i Ringen i Skanstull

    Teatern – Stockholms nya spännande matscen

    Teatern i Skanstull på Södermalm i Stockholm är en ny spännande matscen som samlar flera av Sveriges främsta kockar. Detta matmecka ligger mitt i Ringen köpcentrum och ombyggnaden är inne i sitt slutskede. Teatern öppnar den 5 december (2015). Teatern är ett nytt koncept med…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Svartkål på skärbrädan

    Svartkål – inspirationsguide

    Vad lagar man med svartkål? I denna lilla inspirationsguide får du tips och förslag på olika rätter. Svartkål mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga.

  • restauranger
    Hillenberg krögare Karl Ljung

    Hillenberg – Stureplansgruppens nya restaurang för vuxna

    (Karl Ljung foto: Linus Hallsénius) På fredag den 23 oktober (2015) öppnar krögaren Karl Ljung och hans team sin nya restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan i Stockholm. Hillenberg är en restaurang för vuxna med ledorden tidlöst vackert, enkel meny och en upplevelse med bästa service. Jag…

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka