Uplifting Blogg

  • dessert
    Mascarponefluff i skål

    Mascarponefluff – len kräm som smakar smält gräddvaniljglass

    Det finns en underbar kräm – mascarponefluff – som smakar som smält gräddvaniljglass. Den landar på din tallrik som ett fluffigt moln. Det man försöker föreställa sig när man hör namnet överträffas många gånger om när man slickar av skeden första gången. Sen är man fast.

  • KÖTT
    Flankstek med chimichurri

    Sås och marinad Chimichurri-style

    Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar vid grillen. Örtigt, smakrikt och friskt med en chilikick. Blir det grillat till helgen? Här kommer ett tips som ett kanonalternativ till béan eller bbq-såsen: Chimichurri – såsen och marinaden nummer ett till sommarens dagar…

  • dessert
    champagne ost och jordgubbar

    Champagne, Délice de Bourgogne och jordgubbar

    Kyl champagnen. Snygga till jordgubbarna. Rumstemperera din bit Délice de Bourgogne. Sen är himlen nära! Ostens skorpa blev i detta fallet lämnad för att vi ville njuta champagnens smak. Söte mannen köpte champagnen till mig för att fira att jag lagar så mycket god mat…

  • LCHF & LOWCARB
    ugnsbakad hel ricotta

    Ugnsbakad hel ricotta

    Ugnsbakad hel ricotta – vänd upp-och-ner, krydda, ringla olivolja över och in i ugnen. Perfetto! Till vin, charkuterier, i picknickkorgen, på ostbrickan, till en sallad, på buffébordet. Servera med bröd.

  • fågel
    kycklingmacka_asian_style

    Kycklingmacka asian style

    Kycklingmacka fylld med lime- och srirachadressing, hackade jordnötter, koriander och salladsblad vända i rostad sesamolja. Jag hade några bitar marinerad kyckling kvar i kylen. Jag sparar allt som blir över för det är fullkomligt orimligt i min värld att kasta mat. Jag är uppfostrad med…

  • BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN
    Burrata med chark

    burrata eller buffelmozzarella – flera tips på enkel lyx

      Burrata eller burratina – en vit rund boll av underbar färsk ost från södra Italien – att kombinera med så mycket till den snabbaste lyxtallriken. Detta är nog fjärde eller femte gången burrata eller burratina hamnar i ett inlägg. Jag måste gilla det ganska…

  • fågel
    kycklingmarinad

    Kycklingmarinad med citron, ingefära och gochugaru (milda koreanska chiliflingor)

    Favoritmarinad till kyckling med citron, ingefära och koreanska milda chiliflingor. Jag gör ofta den här marinaden, på ett ungefär. Jag skriver ungefär för en marinad kan vara på ett ungefär. Jag smakar av och justerar lite efter humör. Ibland är citroner så sura att man…

  • HÖGTIDER
    påsktupp

    Tips inför påsken

    Lista med en massa godsaker och säkra kort till påskbordet! Påsken närmar sig. De ambitiösa planerna har grusats för länge sen. Bilden av äggmålning, eget påskgodis och hemgjort pynt har falnat. Idéerna till alla nya rätter som skulle testas ligger snyggt i en hög på…

  • OST
    finncrisp_manchego

    Finncrisp med manchego, fikonmarmelad och gräslöksmajonnäs

    Annorlunda och vansinnigt god kombo. Ett hett tips till ostälskaren och den som letar efter något nytt tilltugg till drinken eller ett glas vin. Som jag lovade i inlägget igår när jag berättade om after-worken härom veckan hos Grandpa kommer här beskrivningen på de goda…

  • ARTIKLAR
    grandpa

    Grandpa, Plaza Interiör & Sixten och Frans

    Ibland håller ett after-work-mingel högre kvalitet än vanligt. Granpas mingelevents gör det alltid. Den här kvällen var det ett mingel hos mode- och inredningsbutiken Grandpa på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med magasinet Plaza Interiör samt Sixten & Frans som driver bar och restaurang i samma…

  • dessert
    Banankaka_apelsinbit_närbild

    Banankaka – grundreceptet

      En sådan här kaka är storslagen i det tysta. Den ser inte mycket ut. På efterrättsbuffén skulle den inte bli först vald. Det vill säga, om man inte vet hur god denna saftiga, chokladiga och lite kladdiga kaka är. Den här kakan är ett…

  • BRÖD
    Fröknäcke - tunt och krispigt

    Fröknäcke – tunt och krispigt

    Supertunt och krispigt fröknäcke, det godaste jag hittills bakat. De är goda som de är eller med lite pålägg. Ät dem istället för chips med en god röra eller dipp.

  • dessert
    Brie dip

    Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

    Ugnsbakad krämig brie och mascarpone med ett täcke av rostade kanderade pecannötter som serveras med bröd och syrliga äppelbitar. Sååå gott! Jag har gjort den här dippen några gånger. Första gången blev den perfekt, vid ett senare tillfälle blev den inte så bra. Det är…

  • fågel
    indonesisk kyckling

    Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

    Supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Sött, salt, syrligt och lite chilihetta blandas i krämig sås med jordnötssmör. Jag har skrattat mig halvt fördärvad medan jag fotade. Inte första gången koriander och chili ser ut som värsta julkransen när man fotar lite ovanifrån. Det…

  • GRÖNT
    Blomkålssallad från Kv. Åkern

    Blomkål med russin, saltgurka och majonnäs

    Solen skiner ida’, hurra! Med solen kommer en massa energi så det är lika bra att köra igång, lägga ut den här underbara kålrätten och sätta fart med nya goda saker ;-) Här är alltså blomkålsrätten från Kv. Åkern som jag skrev om igår. Den…

  • restauranger
    Kv. Åkern påse

    Kv. Åkern i Malmö

    Jösses, så mycket mat jag hann smaka/äta under mitt malmöbesök förrförra veckan. Jag var tvungen att strama åt duktigt (ouch) när vi kom hem men det var det värt. Så nu sitter jag med en brödkant och lite vatten och minns. Det finns så mycket…

  • fågel
    kyckling med ramslök

    Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

    Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken. Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och…

  • kall sås
    dillpestosås

    Dillpestosås till fisk

    Dillpestosås – underbar sås till all fisk gjord på en pesto med västerbottensost, dill, rostad mandel, vitlök och citron utrört i creme fraiche. Missa inte den här!

  • dessert
    pannacotta campari-orange

    Pannacotta campari-orange

    Bittert är en av de nya smakerna som kommer starkt under 2015 enligt trendanalyserna. Bittert är inte så lätt att ta till sig och vi upplever bittert väldigt olika. Bittert är intressant och vi kommer att få se många nya kombinationer framöver. Den här kombinationen…

  • ÄGG
    LCHF fläskpannkaka

    Fläskpannkaka LCHF

    Den här pannkakan passar alla, inte bara lchf:are. Den är väldigt mättande och perfekt lunchmat. Receptet är Airams och tillhör numera lchf-klassikerna. Jag kan nästan göra den medan jag blundar. Jag har två små tricks som gör pannkakan godare tycker jag. Jag lägger ett bakplåtspapper*…

  • fågel
    citronkyckling_med_burratina_och_tomatsallad

    Citronkyckling med burrata och tomatsallad

      Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut? Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är…

  • dagbok
    Morris

    Halvtomt eller halvfullt?

    Jag var nyss i Malmö i fem dagar och hälsade på efter att ha varit borta i fyra månader. Att komma tillbaka kändes först konstigt men sedan var allt väldigt snabbt som vanligt. Jag förstod att allting finns kvar, det är bara jag som har…

  • dessert
    nougatkladdkaka

    Kladdkaka med nougat och macadamianötter

    Älskade kladdkakor! Den här kladdkakan med nougat och macadamianötter smakar fantastiskt gott – nötternas smak och crunch till chokladen och allt det söta är perfekt till fikan.

  • dagbok
    smörpaket

    Vilken dag

      Idag på morgonen sammanstrålade jag med söte mannen som också kommit ner till Malmö. Vi har lastat in bagaget i vår väns lägenhet som vi lånar över helgen. Vi var hungriga och köpte med oss lite frukost från Systrar och Bröder, vårt gamla favoritställe.…

  • gris
    tacopaj

    Tacopaj – lowcarb

    En tacopaj är inte lika poppis som tacos men jag tror att den inte kommer långt efter, inte hos oss i alla fall. Eftersom jag försöker hålla mig till lowcarb äter jag inte tortillas och majsprodukter och då känns inte tacos lika kul. Istället passar…

Min matblogg

Här hittar du inte bara recept utan även matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även som matprofil på Vin & Matguiden.

Nyhetsbrev:

Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.

Tillbaka