burgareKÖTT

Ölbräserad hamburgare

In burgare, KÖTT on

Ölbräserad hamburgare

Fira med en hamburgare!

Jag tycker det är en bra idé att fira Ölets Dag med en saftig ölbräserad hamburgare i stout.

Hamburgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Smakerna i köttet blir djupa och matiga men piggas upp av krispig sallad, rödlök och sötstark senapsdressing.

Jag kan nämna att söte mannen tyckte det var en av de godaste burgarna nånsin.

 

Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing

4 hamburgare

(2 pkt bacon behövs men alla skivorna går inte åt – vi använder 3+8 skivor – spara resten till annat)

Högrevsurgare:
700 g högrevsfärs (finns förpackat i köttdisken om man inte maler själv)
1 gul lök, finhackad
3 skivor bacon, finhackad
2 msk worcestershiresås
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 dl stout eller porter
4 skivor ost – välj din favorit till burgare

Dressing:
1 dl creme fraiche
2 msk Västervikssenap eller liknande sötstark senap – börja med 1 msk och öka efter behag
1 nypa salt

Tillbehör:
4 briochebröd till hamburgare (bra kvalitet)
8 salladsblad
1 rödlök, fint skuren i ringar
8 skivor bacon

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram bacon och köttfärs. Lägg 3 skivor bacon åt sidan och 8 skivor bacon på galler för att sedan stekas i ugnen (tar ca 15 min). Skölj salladen och slunga den torr.

2. Hacka den gula löken fint. Hacka de 3 baconskivorna.

3. Stek först baconhacket krispigt. Sänk värmen, tillsätt lökhacket i pannan och stek det mjukt. Fiska upp blandningen men låt fettet vara kvar i pannan. Låt hacket svalna.

4. Blanda köttfärsen med lök- och baconhacket, worcestershire, salt och peppar. Dela färsen i fyra delar och forma hamburgare.

5. Blanda creme fraiche med senap, lite i taget och smaka av med en nypa salt. Den ska vara ettrig.

6. Förbered stouten och osten bredvid stekpannan som har fettet kvar. Förbered också ett lock som passar pannan eller folie.

7. Sätt stekpannan på hög värme, tillsätt lite extra olja om det behövs och lägg i hamburgarna. Stek dem 4 minuter (rör dem inte). Vänd dem och ge dem 1 minut för att snabbt få stekyta, fortfarande på hög värme. Slå stouten över burgarna, sänk värmen och bräsera i 2 min. Sista minuten lägger du på ostskivorna och låter de smälta under lock eller folie. Ta upp dem – klart!

Spara den fina stekskyn som bas till en god sås en annan dag.

Rosta bröden snabbt i grillpanna eller hur du brukar göra. Montera hamburgarna. Först en klick dressing i botten så att salladsbladen fastnar. Sedan burgaren, dressing, lök och bacon. Till sist, hatten på.

 

Ölbräserad hamburgare med Stout i bakgrunden

4 Kommentarer

  1. Lena 5 år sedan

    Färs på högrev (nymalen på Bulltofta kött) och Stout inköpt. Ikväll blir det hamburgare alla Monika!

    • Monika 5 år sedan

      Åååh, så kul :-) Hoppas den nu blir jättegod. Kram
      ps. Ni är indirekt nämnda (och tänkta på) i texten jag skrev ’öldrinkar och ölcocktails’

      • Anonym 5 år sedan

        Det blev väldigt gott, och stora burgare blev det. Lunch imorgon också. Sparade den goda buljongen som blev kvar i pannan. Får försöka komma på nåt att använda den till, annars blir det frysen för senare användning. Vi skulle cyklat till Pildammarna och allsång, men sitter proppmätta och kollar fotboll istället….till vissas förtjusning!

        • Monika 5 år sedan

          Ja, ingen burgare man äter coleslaw och pommes till. Den räcker långt, bara den. Jag hade också över men den blev lika god att försiktigt värma. Dag tyckte att storleken var perfekt, lika med grabbig storlek. Kul att ni testade :-) Vi kommer ner v32, är ni hemma?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka