Aubergineröra till grillat

 

Röra som passar till allt

Den här röran mixas ihop med bakad aubergine och är lite annorlunda i smaken än vanlig baba ganoush som får en rökig smak genom svarta, brända skal.

Aubergineröran kan med fördel göras dagen innan för smakerna mognar fint över natten. Smaka av på nytt innan servering, allt som stått i kylen ändrar smak (ren kemi).

Jag provlagar

Receptet finns med i Kronfågels BBQ vårnyheter. Jag smakade rätterna på pressträffen men provlagar dem även hemma.

Den här milda aubergineröran är mycket god, bättre efter en natt i kylen, och passar bra till kyckling och grillat eller som en dipp eller röra till det mesta.

På bilderna har min aubergineröra en grön ton och det beror på min gröna olivolja. En gulare olja ger givetvis en beige-brunare röra.

Serveringsförslag till aubergineröran

Jag gjorde aubergineröran till Kronfågels nya BBQ Lårfilé Sriracha (v 15 i butik). Till lårfiléerna föreslår de även bakad blomkål.

Det var läge att passa på att även göra en paprikaröra som blev supergod. Fyra spetspaprikor låg i kylen och var på väg att bli riktigt hängiga.

Det blev också en enkel sås på rysk yoghurt med lite citronsaft, salt & peppar som jag tyckte kändes friskt till det andra.

lårfile sriracha med aubergineröra

Steg

Aubergineröra

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stick några hål här och där på auberginens skal med en provsticka eller något annat spetsigt.
  3. Lägg auberginen på ett bakplåtspapper och baka tills den är mjuk, ca 30 minuter om den är stor. Bakar du 2 mindre auberginer, minska lite på tiden.
  4. Låt auberginen svalna och ta bort skalet. Mixa eller mosa köttet till en röra och lägg i en skål.
  5. Tillsätt tahini och rör ihop. Glöm inte att röra upp tahinin eftersom den separerar sig från oljan i burken. Tillsätt sedan olivoljan och den finhackade vitlöken och rör ihop (mixa helst inte vitlök – den blir väldigt besk).
  6. Smaka av med, lite åt gången – salt, spiskummin och nypressad citronsaft. Tänk på att salt tar en liten stund att utvecklas. Avsmakning ska ta en stund så att man hittar balansen.
  7. Låt smakerna i aubergineröran mogna så lång tid du har.

Ingredienser

4 pers. ca

1 stor aubergine eller 2 mindre

Rör i:
0,5 dl tahini
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finriven eller finhackad

Smaka av:
salt
1 tsk spiskummin
2-3 tsk nypressad citronsaft

lårfile sriracha med aubergineröra

BBQ vårnyheter från Kronfågel

årets presslunch med säsongens BBQ-nyheter fick vi smaka de nya grillprodukterna och en massa goda tillbehör. Dessa goda röror och tillbehör är skapade av Kronfågels nya ambassadör Markiz Tainton, känd från Svergies mästerkock.

Smaklig spis!

2 Kommentarer

  1. kinna 7 månader sedan

    :-) Tack!!

    • Författare
      Monika 7 månader sedan

      :-))

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka