ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Semmeltest i Stockholm 2019

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Semmeltest i Stockholm 2019

Semmeltoppen 2019

Har man en blogg så är det världens bästa förevändning att äta många semlor genom att göra semmeltester.

Jag behöver verkligen inte skämmas om någon skulle undra när jag bär hem kartong efter kartong, he he. Vilken tur att bagerier och konditorier generellt startar alldeles för tidigt med sina semlor för hur annars skulle vi hinna med att prova många.

Vem testar?

Jag och söte mannen testäter tillsammans och det innebär att jag smakar en fjärdedel och stackarn måste kämpa med resten av varje semla.

Vi semmeltestar tillsammans med proffset @carl.malmquist som är hans profil på IG. Carl äter oftast sina semlor på plats medan vi bär hem våra, vilket är en liten skillnad i provningen.

Semmeltest 2019

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultatet. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland, i vissa andra semmeltester, känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Vi börjar med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

Som Carl beskriver det: ”…dissikerar enligt mig, leker med maten enligt andra.”

Tyckande

Är det intressant att läsa ett semmeltest och vad någon tycker om en semla?

Att vi tycker det är jättekul (och gott) att semmeltesta råder det ingen tvekan om. Om jag hårddrar det så räcker den anledningen för mig men det verkar som att folk gillar att få koll på vilka semlor som är bäst i alla de här testerna som figurerar i sociala medier och tidningar. Det beror kanske på att kvaliteten skiljer mycket mellan bagerierna men priset är ändå ungefär detsamma överallt i stan. Ska man lägga 45-50 spänn på en bulle, ja då vill man köpa en fin semla och där kommer testresultaten in i bilden, tror jag. Folk googlar och visar det sig att flera skribenter/testpaneler tyckt att en viss semla är toppen kan man nog lugnt köpa den och bli nöjd, eller tvärtom. Somliga är verkligen riktigt trista.

Semmeltest i Stockholm 2019

Lista på semmeltesterna

Den här listan fylls på efter hand och den ger en överblick. Vill du läsa mer och se motiveringarna är det bara att gå in på respektive länk.

Femmor

5.0 – Lillebrors Bageri (Rörstrandsgatan) – klassisk semla

Fyror

4.0 – Sébastien på Söder (Medborgarplatsen) – klassisk semla (mini)
4.0 – Chic (Mariatorget) – karlsbadersemla
4.0 – Gunnarsons konditori (Götgatan, Södermalm) – klassisk semla (mini)
4.0 – Tössebageriet (Karlaplan) – klassisk semla (mini)
4.0 – Fotografiska

Treor

3.8 – Chic (Mariatorget) – klassisk semla
3.0 – Mr Cake – (Rådmansgatan) cronutsemla
3.0 – Tössebageriet (Karlaplan) – semmelwrap
3.0 – Bullar & Bröd – (Valhallavägen) croissantsemla
3.0 – Enskedeparkens bageri – klassisk semla
3-0 – Thelins (Kungsträdgården) – klassisk semla

Tvåor

2.7 – K-märkt Patisserie & Bageri (Ringen, Skanstull) – klassisk semla (mini)
2.4 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – kubsemla
2.0 – Mr Cake – (Rådmansgatan) klassisk semla (mini)
2.0 – Bullar & Bröd (Valhallavägen) klassisk semla
2.0 – Fabrique – klassisk semla
2.0 – Chokladfabriken – chokladsemla

Ettor

1.4 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – chokladsemla
1.0 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – klassisk semla

8 Kommentarer

  1. Anonym 1 vecka sedan

    Jag tycker att semlorna har alldeles för mycket grädde och mandelmassa. Less is more!

    • Författare
      Monika 1 vecka sedan

      Semlor engagerar och alla har sin favorit. Brukar du göra egna? Jag är inte bra på att baka så jag får hitta min favorit i något bageri.

  2. Lina Bäckman 3 dagar sedan

    Favoritsemlan är helt klart från Gateau! Låter den stå framme i 15 minuter, sen är den helt perfekt! Rekomenderar starkt.

    • Författare
      Monika 16 timmar sedan

      Tack för tipset, Lina!

  3. Anonym 2 dagar sedan

    Skeppsbro bageris ekologiska semlor 😍🙏🏻

    • Författare
      Monika 16 timmar sedan

      Tack för tipset, bageriet står på tur. Jag försöker hinna med alla jag vet är bra men tiden är begränsad. Bra att du påminde!

  4. Emma 2 dagar sedan

    Om du råkar passera Saltsjö-boo måste ni testa semlorna från Centralkonditoriet i Björknäs. Bästa jag hittat hittills! :)

    • Författare
      Monika 16 timmar sedan

      Tack för tipset! Hinner jag inte passera där i år så kan det planeras in nästa år :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka