Restauranger & Reportage

Vässa dina sinnen

In Restauranger & Reportage on

Vässa dina sinnen

 

Pressinbjudan från AEG Mastery Range

I oktober fick jag en inbjudan till en speciell och spännande lunch där vi, som det hette, vässa dina sinnen – sharpen your senses. För att uppnå detta ambitiösa mål skulle vi kombinera ny köksteknik och en av landets bästa kockar med en brittisk, världsberömd professor i multisensorisk perception.

En sådan lunch tackar man genast ja till.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch
Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

En ny köksserie, en känd kock och en professor

Inbjudan kom från AEG som lanserade Mastery Range, en ny integrerad köksserie som är världens första responsiva köksutrustning som reagerar intuitivt på våra rörelser.

Klas Lindberg, tidigare Årets Kock och som idag driver sin populära Portal restaurang med vidhängande bar vid St Eriksplan i Stockholm, skulle laga vår lunch. Jag är ett av Klas fans så jag gladde mig extra och såg fram emot fin, bra mat.

Professor Charles Spence (läs mer nedan) blev jag nyfiken på, lär mig gärna mer om sensorisk psykologi. Han skulle leda en interaktiv lunch som vässar dina sinnen.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Interaktiv lunch

Maten var fantastiskt bra. Såklart.

Vad vi inte först visste var att Klas och professor Spence spenderat en massa tid tillsammans i flera månader för att planera lunchen.

Rätterna skulle matcha Spence interaktion med oss medan vi åt – våra sinnen skulle spela oss spratt.

Vi ska upptäcka hur doft, synintryck, känsel och ljud spelar stor roll för hur vi uppfattar det vi äter. Även hur bland annat besticken (tyngd, material), rummet, bakgrundsljud och stämningar påverkar vår upplevelse av smakerna.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch
Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Meny

“Ostron” med ostronblad* och citron
Bakade ostron med glasört och brynt smör
Muscatpumpasoppa med ingefära och chili
Hjort med kantareller, karamelliserad lök och timjan
Mörk chokladkräm med kaffe, körsbär och creme fraiche

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Våra sinnen bedrar

Att färgen på maten lurar oss är inte så konstigt, det känner vi till. Till huvudrätten serveras fyra spritspåsar där de färgglada puréerna smakas av: Våra sinnen bedrar och varje gång vi förväntar oss en smak – syrligt, sött, salt eller beskt – smakar purén något helt annat.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Är det ett ostron, eller?

Vi blir också lurade av hur något ser ut och den förväntade smaken gör att vi smakar just det. På bilden ser ni ett ostronblad* (som smakar ostron) och sättet det serveras ger oss en upplevelse av ostron.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Kan ljud och känsel påverka smaken?

Men…det intressantaste och märkvärdigaste av allt var påverkan av ljud och känsel. Prata om att vässa dina sinnen.

I ena fallet drack vi en svart vinbärsdryck – Ribes Nigrum (en höjdare för övrigt) – och under tiden fick vi lyssna till  besk musik, syrlig musik och till sist söt musik. Vi skulle först smaka på drycken sen smaka och lyssna samtidigt, en melodi åt gången.

Den syrliga musiken var stråkar med höga toner som led, kved och gnisslade och ta mig tusan, drycken blev så sur att den nästan kändes odrickbar. Sen kom en melodislinga med mjuka, lätta och smekande pianotoner – vips smakade drycken sött och ljuvligt. (Jag märkte ingenting tydligt med beskt.)

Det här var mindblowing, minst sagt. Alla blev verkligen förvånade att det kunde vara så tydligt.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Sandpapper och sammet på bordet

På bilden ser ni en bit sandpapper och en bit sammetstyg. När vi åt pumpasoppan med ingefära och chili skulle vi smaka medan vi kände på sandpappret respektive det mjuka sammetstyget.

Det var igen mycket intressant – när vi kände på sandpappret ökade smaken av chili och ingefära och kändes lite rivigare, starkare, när vi smekte sammeten blev soppan mild och len i smaken.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch
Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

En av årets höjdpunkter

Sammantaget infriades allt som utlovats i inbjudan och mer därtill – vi fick verkligen vässa våra sinnen.

Studio Watz som vi var i, är en trevlig lokal. Det var spännande för en foodie som jag att se AEGs nya köksutrustning. Klas mat är alltid enormt uppskattat. Eventet var mycket bra och proffsigt utfört. Det var ett genidrag att bjuda in professor Spence i sammanhanget, vi lärde oss en massa nytt och det var kul att interagera.

Detta var en av årets höjdpunkter.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch
Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Fakta

AEG Mastery Range

AEG Mastery Range är en ny integrerad köksserie. I serien finns bland annat en ångugn, SteamPro, med sous vide och tre tillagningslägen – värme, ånga eller en kombination av båda, en ny stekhäll, Pure, med funktionen FlexiBridge som automatiskt känner av var kastrullen eller stekpannan står och anpassar storleken på värmen.

I serien ingår också diskmaskinen med Comfort Lift, ja du slipper böja dig samt en tekniskt avancerad spisfläkt som styrs automatiskt och trådlöst av spishällen.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Fakta

Professor Charles Spence

Professor Charles Spence leder Crossmodal Research Laboratory på Oxford University där han studerar hur vår hjärna bearbetar och lagrar information från våra olika sinnen.

Spence arbetar som konsult åt multinationella storföretag där han är rådgivande inom olika aspekter av multisensorisk design, förpackning, varumärkesbyggande med mera.

Han har forskat tillsammans med flera världsledande kockar, mixologer (bartenders) och baristas, bland annat Heston Blumenthal och Ferran Adrià.

Utöver detta möter vi Spence regelbundet i internationell media, han skriver böcker och hans undersökningar och forskning publiceras i välrenommerade tidskrifter världen över.        

Spence senaste bok heter Gastrophysics – the new science of eating. Han vässar dina sinnen, verkligen. Boken kostar en hundring och är på engelska.

Vässa dina sinnen - AEG Mastery Range presslunch

Fakta

Ostronblad

Ostronblad – mertensia maritima – är en havsstrandsväxt med blågrå, köttiga blad. Det svenska namnet kommer av att det smakar som ett ostron.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka