PIZZAvegetariskt

Pizza Margherita

In PIZZA, vegetariskt on

Pizza Margherita

Hemmapizza

Det här är en pizza Margherita, precis som pizzerian 800 grader i Vasastan (Stockholm) gör den. Mums!

Pizzeria 800 grader var vinnare av Gulddraken 2017 i kategorin Krog Budget. Pizzerian är mycket poppis i sina kvarter runt Odenplan och de bakar supergoda pizzor. Vi flyttade från Vasaparken för 3 år sedan så nu är det tyvärr lite långt dit.

Workshop

Anledningen till detta pizzabak var en workshop som Mutti bjöd in till tillsammans med 800 grader. Jag lärde mig hur man gör en riktigt god pizza. På bilderna ser ni den Margheritan jag bakade.

Det är lång jästid på pizzadegen för perfekt resultat så starta i tid, gärna dagen innan. Degen långjäser i kylen.

För att lyckas med hemmapizzan finns det ytterligare ett inlägg, detta med tips och bilder steg-för-steg.

Steg

Börja helst (men inte nödvändigt) med att göra pizzadegen ett dygn innan. Den jäser långsamt i kylen och blir luftigare och krispigare.

PIZZADEG

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten och olja. Blanda så att jästen löses upp. Vänd i allt mjöl och saltet. Knåda degen ordentligt i bunken tills den sätter sig ordentligt och gluten bildas. Låt sedan degen vila 30 minuter i bunken.
2. Ta upp degen och knåda den igen. Låt degen jäsa igen i en timme innan du knådar den och sätter i kylen.
3. Ta ut degen ca 3 timmar innan användning och forma två bollar. Låt de jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, då är de redo att bakas ut.


PIZZAN

1. Dela körbärstomaterna på hälften. Dressa de med olivolja och lite flingsalt och rosta dem i ugnen på 150 grader i ungefär 30 min.
2. Gör en tomatbas genom att blanda Mutti Polpa med en riktigt god olivolja och salt. Smaka av tills den blir tillräcklig salt och aromatisk av olivoljan.
3. Baka ut pizzadegen. Lägg på tomatsås och fior di latten (komozzarella) och sätt sedan in i ugnen på högsta möjliga temperatur.
4. När pizzan är klar drar du för hand bitar av buffelmozzarellan och lägger på varje pizza. Toppa med några av de ugnsrostade körsbärstomaterna och färsk basilika. Droppa över lite olivolja och flingsalt och servera.

Ingredienser

  • 1 burk mutti polpa
  • 1 buffelmozzarella
  • 50 g fior di latte (komozzarella)
  • pizzadeg (se recept nedan)
  • 100 g körbärstomater
  • ca 0,5 dl olivolja
  • färsk basilika
  • flingsalt

Pizzadeg

  • 156 g vetemjöl special
  • 156 g italienskt 00-mjöl (går att byta ut till vetemjöl special)
  • 200 g vatten
  • 3 g jäst
  • 12 g salt
  • 10 g olivolja
Pizza Margherita

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka