LCHF och lowcarbSallader och grönsaker

Grillad persika med mozzarella och pistagepesto

In LCHF och lowcarb, Sallader och grönsaker on

Grillad persika med mozzarella

Grillade persikor i sallad

Grillad persika i salladen nu under persikans högsäsong (jul-sep) är sommarens och sensommarens bästa smaker.

Den söta, saftiga persikan i kombination med krämig mozzarella, buffelmozzarella eller burrata tillsammans med den ljuvliga, smakrika peston på pistage, vitlök och örter är den godaste salladen jag ätit på mycket länge.

Mozzarella och burrata

Alla tre varianterna av färskosten passar bra. Buffelmozzarella har lite mer smak och ofta krämigare inre. Burrata som är en fantastsik färskost måste ätas pinfärsk. Den har grädde i sitt innersta är är såklart fantastsikt krämig.

Grillad persika och buffelmozzarella med pistagepesto

Steg

Pistagepesto

Mixa pistagenötter med örter, finrivet citronskal, vitlök och olja (börja med en deciliter). Smaka av med citronsaft och salt. Tillsätt mer olja tills peston har en bra konsistens. Inte rinnig men inte heller stabbig, man ska kunna klicka den.

Sallad

Bryt av det trådiga längst ner på sparrisen, vänd dem i lite olja. Grilla eller stek sparrisen i ca 5-6 minuter, vänd efter halva tiden. Är de tunna, minska tiden. Känn med en potatissticka. Ta upp dem och salta lätt medan de är varma.

Grilla sedan persikohalvorna med snittytan mot samma panna eller grill ett par minuter. Persikan ska få lite färg eller grillränder och mjukna men absolut inte brännas. Passa!

Uppläggning

Lägg tomater, sparris och mozzarella på ett stort fat. Ringla över olivolja och droppa över vinäger. Salta & peppra. Vänd runt lite försiktigt. Smaka av och korrigera dressingen om det behövs.

Lägg på de grillade persikorna och toppa med basilika och klickar av peston.

Servera resten av peston bredvid.

Ingredienser

4 pers

Salladen

4 persikor, halverade och kärna borttagen
4 tomater, halverade eller klyftade beroende på storlek
2 stora (buffel)mozzarella eller burrata, riven i munsbitar
1 knippe sparris
lite olivolja och vinäger att dressa salladen
salt & svartpeppar

Pistagepesto

1 påse (ca 70-80 g) pistagenötter, osaltade
1 vitlöksklyfta, mellanstor
1 kruka mynta
1 kruka bladpersilja
1 citron, finrivet skal (bara det gula) + ca 1 msk av citronsaften
1,5 dl olivolja, ca
smaka av med salt

Garnering

1 näve basilikablad, grovt hackade (spara några blad hela, ser fint ut)

Sött och salt är otroligt gott till mozzarella och burrata

Jag älskar mozzarella och burrata. Ostarna i sig smakar inte så mycket utan kräver sina tillbehör, gärna smakrika.

En av världens mest populära variant är Italiens Insalata Caprese – Capresesallad. Caprese består av mozzarella, solmogna tomater, basilika smaksatt med salt & fin olivolja. Så enkelt och så gott.

Recept på rätter med mozzarella och burrata

Jag har en del recept med burrata och mozzarella.

I ett av inläggen – Burrata med sparris & annat gott  – berättar jag även om osten och i ett annat –  Mozzarella och burrata – tips på enkel lyx – skriver jag hur jag bygger smakkombinationer och textur, med andra ord tips på vad som är bra att tänka på när man gör något gott med dessa ostar.

Den här fantastiska rätten – Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm – tar lite längre tid men väl värt mödan. När du lagat den har du både en underbar sås/kräm och kanderade tomater på repetoaren. Bra-att-ha tillbehör även till annat. Gör den medan vi har fin sparris och fina tomater!

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka