SillSmårätter och tillbehör

Nubbesallad i tunnbröd med brynt smör

In Sill, Smårätter och tillbehör on

Nubbesallad och brynt smör

Att leta i kylen är nya idéers moder

Härom kvällen skulle jag på ett event med vin och musik och ville göra något gott till söte mannen som han kunde mumsa på medan jag njöt på annat håll.

Jag såg matjessill i kylen och en liten burk kvarglömt brynt smör. Vi hade tunnbröd hemma och några delikatesspotatisar och tillsammans med matjes och brynt smör hade jag en smak-match-in-heaven. Det fick bli nubberullar av Nubbessallad.

Underbara smaker tillsammans

Att rulla in nubbesallad i tunnbröd var väl inte det mest köksgenialiska vi hört talas om……men att bre tunnbröden med det rejält brynta smöret var tamejtusan genialiskt. Matjessill och brynt smör älskar ju redan varandra. Sååå gott!

Och nu älskar söte mannen mig ännu mer. Bara en sån sak :-)

Steg

1. Gör majonnäs eller används Hellmans. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar.

2. Skär potatisen i bitar – sätt åt sidan

3. Skär matjessillen i bitar, inte för smått blir bara geggigt – sätt åt sidan

4. Hacka äggen – se tips nedan

5. Strimla purjolöken – se tips nedan

6. Hacka rödlök och gräslök – se tips nedan

7. Vänd direkt ner löken i såsen. Spara lite gräslök till dekoration men vänta med att skära den till precis före servering. Smaka av såsen.

8. Vänd ner ägg och potatis. Låt stå en liten stund. Smaka av. Tänk på att sälta tillkommer av sillen.

9. Vänd sedan till sist i sillen. Lår stå igen en liten stund. Smaka av. Salta försiktigt om det behövs.

10. Bre tunnbröden med brynt smör. Lägg en sträng av nubbesallad och rulla ihop.

Nubbesalladen går utmärkt att göra dagen före. Då har jag mindre lök i från början och piggar upp salladen vid servering med nyhackad lök. Såsen har stått till sig och potatisen fått smak och sälta från sillen.

Om du skivar rullarna funkar de fint på ett fat på en buffé.

Ingredienser

ca 4 pers som lunch eller liknande

4 tunnbröd
2 brk matjessill à 200g
ca 10 små kokta kalla (ny)potatis eller 4-5 stora (inte så noga)
4 hårdkokta ägg, avsvalnade
1/2 hackad rödlök
ca 10 cm av en normalstor purjolök, finstrimlad
1/2 dl gräslök
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
4 msk kaviar (typ Kalles, gärna guld)
kanske salt, smaka av (både sill och kaviar är salt)
vitpeppar
brynt smör, bredbar temperatur

gräslök till dekoration

Mer gott med matjessill

Här hittar du mitt originalrecept på Nubbesallad och bilder på olika upplägg.

Annat gott med matjessill är t ex  Skånsk Pillasill.

Nubbesallad ingredienser

Matlagningstips

Purjolök

Tipset är att inte först tvätta den utan först strimla och sedan lägga strimlorna i en skål med ganska mycket vatten, virvla runt dem och bara vänta tills vattnet stannar. Då har allt grus lagt sig på botten, löken flutit till ytan och man kan försiktigt fiska upp den. Torka den lätt med hushållspapper.

Äggen

Tips på snabb variant är att lägga dem i en äggskärare, först skiva på ena hållet och sen vända dem och skiva på andra hållet – sätt åt sidan

Löken

Att hacka lök på rätt sätt är mycket viktigt för bästa smak. Läs mer här om att hacka lök.

Nubberulle i tunnbröd med brynt smör

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka