Champinjonkräm, tryffel och nötter på bakad rotselleri till friska bubblor

Mingelmat med bakad rotselleri

På middagen hemma hos Terese som driver matsajten Foodfolder fick vi dessa små munsbitar med bakad rotselleri och champinjonkräm medan vi minglade med bubblor  –  Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée – ett friskt och fruktigt mousserande vin med inslag av citrus, äpple, rostade nötter och bröd. För eventuella bilförare den här kvällen så fanns ett trevligt alkoholfritt alternativ – Jacob’s Creeks Un Vined Shiraz.

Rotselleri

Bakad rotselleri har varit en hype under ganska lång tid nu. Plötsligt var det alla restaurangers vegetariska alternativ. Låt oss inte tröttna utan börja använda rotselleri på en massa andra sätt än den bakade ”steken”. Ett bra exempel är dessa läckra munsbitar med champinjon – mycket umami på en gång som fyller munnen. Mums!

Vad åt vi mer den här kvällen?

Här är kvällens varmrätt med ankbröst samt en drömdessert med choklad.

Rotselleri

  1. Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor och dela varje skiva på fyra.
  2. Häll rapsolja över bitarna och salta & peppra.
  3. Sätt ugnen på 150˚C.
  4. Lägg selleriskivorna på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 45 min – 1 timme.

Champinjonkräm

  1. Ansa och grovhacka svampen.
  2. Stek den med lök och vitlök i rapsolja tills det är mjukt. Blanda i citronjuice.
  3. Skölj kikärtorna och häll ned dem med svampen och löken och mixa till en slät kräm.
  4. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.
  5. Häll upp krämen i en spritspåse alt. en vanlig fryspåse som du klipper ett litet hål i.

Topping

  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem.
  2. Skär rotselleribitarna i lagom munsbitar. Spritsa på champinjonkrämen på rotselleribitarna och strö nötter över. Toppa med pepprig krasse.

Ingredienser

4 pers

  • 0,5 st rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Kräm

  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 st gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 st citron
  • 1 msk kokta kikärtor
  • 1 tsk tryffelolja (valfritt)
  • 1 tsk salt

Topping

  • 2 msk cashewnötter
  • 1 paket krasse
Champinjonkräm och nötter på bakad rotselleri

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka