DessertJag lagar andras receptVintips till rätten

Vispad chokladpannacotta med björnbärskompott

In Dessert, Jag lagar andras recept, Vintips till rätten on

På middagen hemma hos Terese som driver matsajten Foodfolder fick vi denna smarriga dessert. Det var kollegan Elina som är en av profilerna på sajten under namnet Bake my breath away som bjöd på denna ljuvliga dessert.

Vi drack Jacob’s Creek Double Barrels Shiraz till desserten som tillsammans var en perfekt kombo. Efterrätten fångade fint vinets smakinslag av plommon, björbärssylt, mandel, vanilj, lakrits och mörk choklad.

Vinet har lagrats både på traditionella ekfat samt på whiskyfat. Genom dubbellagringen har vinet fått  ytterligare en nivå av komplexitet, elegant integrerade tanniner och otroligt mjuk smak. Kan varmt rekommenderas till desserten.

Vinet drack vi även till varmrätten Ankbröst med rotselleri- och svampuré och blåbärssås – också det ett fint par.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz, som passar utmärkt till smakrika rätter med mörkt kött och desserter med choklad och syltade bär,  hittar du här.

När vi kom till kvällens middag bjöds vi på jättegoda munsbitar av bakad rotselleri som toppats med svampkräm och rostade nötter – receptet inklusive vintips hittar du här.

Foodfolder dinner

Vispad chokladpannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen i en bunke rikligt med kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Hacka chokladen i småbitar.
  3. Koka upp vispgrädde och strösocker i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan.
  4. Krama ur gelatinbladen lätt och lägg i den varma vätskan. Blanda väl.
  5. Häll vätskan över chokladen i en bunke och lägg plastfilm på ytan av vätskan så att inget skinn bildas när vätskan står och svalnar.
  6. Låt pannacottan svalna i minst 1 timme eller över natten i kylen. Vid servering vispar du upp pannacottan med elvisp.

Björnbärskompott

  1. Koka upp björnbären med sockret. Rör försiktigt så att bären håller sig så hela som möjligt, tillsätt lakritspulvret.
  2. Tillsätt en skvätt whisky (valfritt).
  3. Låt svalna.
  4. Serveringsförslag: Fördela hälften av kompotten i valfria dessertglas/skålar och spritsa pannacotta över kompotten. Lägg resten av kompotten över och dekorera med några björnbär och lite riven choklad. Eller servera pannacottan med kompotten som på bilden, dekorera som ovan.

Pannacotta

4 pers.

  • 3 dl vispgrädde
  • 40 g strösocker
  • 50 g mörk choklad
  • 4 g gelatinblad

Kompott

  • 250 g björnbär (spara bär till dekorering)
  • 1 dl gelésocker
  • 0,5 tsk lakritspulver
  • skvätt whisky (valfritt)
Foodfolder dinner

Smaklig spis!

2 Kommentarer

  1. Chokladförsjälen 4 veckor sedan

    Måste testa den björnbärskompotten 💚

    • Monika 3 veckor sedan

      Ja, gör det! Den är supergod! <3

Lämna ett svar

Tillbaka