DessertHur-gör-man?InspirationTips & tricks

Så här filéar man citrusfrukter

In Dessert, Hur-gör-man?, Inspiration, Tips & tricks on

Det är något speciellt med citrusfiléer. Det inte bara ser tjusigt ut, det smakar otroligt gott och saftigt när man slipper hinnorna och det vita som mest smakar beskt. Sedan ska man inte slösa men ibland får man lyxa till det.

Samma metod till alla citrusfrukter – t ex citron, lime, grape, blodapelsin.

Så här gör du:

apelsinfiléer

Skär av toppen och botten så frukten står stadigt. Skär bort allt skal inklusive allt det vita – uppifrån och ner och hela vägen runt om.

Håll sedan frukten i handen och skär ut filéerna mellan de vita mellanväggarna, som när man bläddrar i en bok. Använd en riktigt skarp kniv annars går det inte.

Kasta inte resterna utan att först pressa ur all saft.

apelsinfiléer

De här vackra blodapelsinera från Sicilien är toppen just nu och i säsong. Jag ville ha tunna skivor till en tårta så jag valde att bara göra första momentet:

Skär av toppen och botten så frukten står stadigt. Skär bort allt skal inklusive allt det vita – uppifrån och ner och hela vägen runt om.

Sedan skar jag mycket tunna skivor tvärs över frukten med en supervass kniv. Det blir väldigt dekorativt.

 

Pandorotårta med mascarponefluff och blodapelsin

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka