DessertHögtiderHur-gör-man?InspirationTips & tricks

Mumsig, supersnabb tårta på pandoro

In Dessert, Högtider, Hur-gör-man?, Inspiration, Tips & tricks on

Pandoro som betyder guldbröd är ett sött bröd/kaka italienare äter till jul och nyår. Formen är hög och ofta som en stjärna och man pudrar brödet med vaniljsocker (som alltid följer med förpackningen).

Det finns även en variant som heter Panettone som har fyllning av till exempel frukt, nötter eller choklad. Dessa gigantiskt höga kakor säljs i stora kartonger i specialbutiker och de har lång hållbarhet.

Så här i januari/februari brukar det vara utförsäljning och då kan man passa på eller så har man sparat en från jul att ha längre fram.

Pandorotårta med mascarponefluff

Vi älskar Pandoro! Den är god att äta som den är, konsistensen är lite som brioche, fluffigt, lite segt (alltså inte smuligt), ni vet sådär när man får en lång bit när man drar av en munsbit. Smaken är lite speciell.

Ett jättebra tips på en god tårta/dessert är att skiva kakan och lägga ihop den som en tårta. Om man vrider varje skiva ett steg får man en julgran och det ser extra läckert ut till jul.

Pandorotårta med mascarponefluff

Den här kvällen gjorde jag mascarponefluff och la ihop tårtan med tunna skivor blodapelsin. Både gott och vackert.

Vi var inte så många så jag skar av toppen och sparade till senare. Som sagt, kakan håller ett bra tag om man är noga med att lägga tillbaka den i förpackningen. Ett annat tips är att rosta skivor till en lyxfrukost.

Jag skulle vilja påstå att vilka bär eller vilken frukt som helst smakar bra till, eller sylt. Nötter och choklad till är också gott, många fyller kakan med nutella.

Man behöver heller inte göra mascarponefluff utan vispad grädde eller vaniljkräm funkar också. Har du ingen pandoro men är sugen på lite marscarponefluff med bär och frukt, gör exakt samma sak med sockerkaksbottnar.

Jag tycker att mascarponefluff bidrar till en italiensk helhetskänsla och kvällen till ära blev det även blodapelsiner från Sicilien (som är i säsong). Fulländat!

Pandorotårta med mascarponefluff och blodapelsin

Såhär gör du citrusfiléer om du vill servera det till!

Pandorotårta med mascarponefluff

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka