Gratinerat potatismos

Potatismosrester

Vi kastar ingen mat!

Lite överblivet potatismos blir en ny rätt, en rätt som är kaloririk och räcker länge och till många.

Rester av potatismos blir en underbar gratäng. Inte nog med att man vägrar matsvinn, gratängen kan sparas i kylen och värmas igen.

Potatis smakar illa efter kylskåpsförvaring

Jag gillar inte att värma potatisrester dagen efter för de smakar illa efter förvaring i kylskåp. Det är ingenting jag hittar på, det är kemi. Medan gratängen står i ugnen kan du läsa lite överkurs (längst ner) om varför det blir så.

Snabbt att laga

Det tar bara minuter att fixa ditt gratinerade potatismos och stunden i ugnen är inte heller lång så det är en toppenrätt i veckan på helgens rester. Gratängen passar till allt där potatis och ost smakar bra.

Välj dina favoriter – både ost & kryddor

Du kan givetvis krydda med vilken krydda som helst – bassmaksättning är salt och peppar.

Du kan även förändra smaken med smakrik ost och din favoritost. En mild sort ger en neutral smak. Den rivna osten i moset gör det lite fluffigt när osten smälter, det bildas små luftfickor, och den hjälper också mot den tråkiga dagen-efter bismaken.

Se bilder nedan hur du gör!

Pommes Boulangère är en annan väldigt god potatisgratäng om du är sugen.

Gratinerat potatismos
Gratinerat potatismos - krispigt, krämigt och smakrikt

Steg

  1. Sätt ugnen på 175-225 (beroende på hur tjockt lager mos man har – lägre temp till tjockt lager mos (ska hinna bli genomvarmt utan att pankon bränns) och högre temp till tunnare lager (ca 3 cm)
  2. Smörj en ugnsform
  3. Ta en näve riven ost och rör ner i moset
  4. Lägg moset i formen och jämna till ytan
  5. Bred på ett lager färskost, ca 0,5 cm – salta och peppra
  6. Strö över riven ost och sedan panko
  7. Gratinera tills gratängen får fin färg

Ingredienser

Gratinerat potatismos
Gratinerat potatismos
Gratinerat potatismos
Gratinerat potatismos

Överkurs

Matmolekyler

Den här kunskapen är hämtad ut Matmolekyler (min matbibel) av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström.

Matrester från kylen

Matrester från kylen smakar inte likadant som när maten var nylagad. Kemiska reaktioner fortsätter långsamt medan den svalnar och kyls. Kolhydrater bryts ner till sockerarter, proteiner bryts ner till peptider som ger umamieffekt och därför gör det att smaken naturligt förstärks. Ni vet, grytan, soppan eller röran smakar bättre när den stått till sig till dagen efter. Sedan är det även så att smakämnen från till exempel kryddor med tiden extraheras och fördelas jämnare i en vätska.

Resterna smakar annorlunda, ibland sämre

De skriver: “Maten smakar alltså annorlunda och i vissa aspekter sämre. En del aromer avklingar, fettsyror oxideras och friska syror trubbas av när de oxideras eller reagerar med andra ämnen. Olika typer av pigment bryts ner och bildar ämnen med en unken smak.” 

Det betyder att man måste piffa upp grytresterna även om den “stått till sig” och kanske som helhet smakar bättre.

Potatisrester

Den stora utmaningen är dock den ökända återuppvärmningssmaken och här kommer vi in på potatisrester. Potatis är nämligen särskilt känslig för dagen-efter-smak och det beror delvis på att den är så mild i sin smak att de där gräsliga bismakerna märks extra mycket, delvis på kemiska reaktioner (läs i Matmolekyler om du vill veta mer).

Att bara på enkelt vis värma upp tillagad potatis dagen efter är det sämsta alternativet. Metoden här är istället att laga en rätt där potatisen kryddas rejält och hettas upp/steks med fett – detta döljer bismaken.   

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka