Äkta Prosciutto di Parma

Consorzio del Prosciutto di Parma

Consorzio (konsortiet) del Prosciutto di Parma (sedan 1963) har till huvuduppgift att bevara, skydda och marknadsföra Prusciutto di Parmas ursprung – D.O.P. (it. Denominazione Origine Protetta) eller P.D.O. (eng. Protected Designation of Origin). Idag finns det inom konsortiet 150 tillverkare.

Hur vet man att man äter äkta Prosciutto di Parma?

Jo, man känner igen kronan, eller hertigkronan, där 
Consorzio del Prosciutto di Parma garanterar kvaliteten och att produkten är äkta. Bara de bästa skinkorna som har lagrats i minst 12 månader får brännmärkas med hertigkronan och säljas som parmaskinka.

Specialistprogram

Prosciutto di Parma säljs på många ställen över hela världen men en del av dessa platser är speciella genom sitt arbete med att lyfta fram Proscuitto di Parma som den genuina kvalitetsprodukt den är. Prosciutto di Parma har därför ett Specialistprogram som knyter till sig restauranger och försäljningsställen som utmärker sig i hanteringen av världens mest berömda skinka.

Vad passar Prosciutto di Parma till?

Parmaskinka är självklart gudomligt gott på chark- eller ostbrickan, precis som den är. Den smakar speciellt bra till ostar, oliver och vin från Italien. Att äta några skivor till ett par bitar Parmigiano Reggiano och ett par droppar honung eller Balsamico, tar oss till smakhimlen.

Några tips

Mozzarella, tomat och parmaskinka med basilika är också självklart riktigt gott.

Pizzan som bakats med tomat och mozzarella toppas efter ugnen med parmaskinkskivor, lite olivolja och oregano – fantastiskt gott.

Istället för ägg och bacon, ta Prosciutto di Parma!

Att den salta parmaskinkan passar till frukt är ingen nyhet – melon, persika och färska fikon är klassiker – salt & sött.

Parmaskinkan är även en smakkamrat till skaldjur – många har säkert smakat den till räkor och pilgrimsmusslor som är säkra kort.

Grönsaker och sallader är givetvis också bra kompisar.

Här har jag några goda recept med Prosciutto di Parma:

Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor

Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips

Prosciuttolindad sparris rullad i brynt smör och parmesan

Prosciutto di Parma på Deli di Luca

Tillverkningsområde

Ända sedan romartiden har parmaskinka tillverkats och mognat i parmaområdet i norra Italien. Parmaskinkan är till hundra procent naturlig och innehåller endast italienskt fläskkött, salt, luft och tid – inga tillsatser. Inte minst tiden är viktig för den goda smaken och kvaliteten.

Klimatet

Det är det unika klimatet i Parma och mognadstiden på mellan 12 och 36 månader som ger parmaskinkan sin delikata smak. Prosciutto di Parma produceras enbart i det traditionella produktionsområdet i närheten av Parma, en liten stad i norra Emilia Romagna-regionen i Italien.

Grisarna

Hemligheten bakom Prosciutto di Parma är inte bara den långa mognadstiden utan även urvalet av grisar. Grisarna kommer från gårdar i tio regioner i norra Italien. De utfodras endast med vassle från parmesanost och spannmålsprodukter, något som är viktigt för att få fram den goda skinksmaken. Grisarnas kost bidrar till deras utmärkta hälsotillstånd. När de slaktas måste de vara minst nio månader och väga 140 kg.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka