Restauranger & ReportageVegetariskt

Samband mellan hälsa och vegetarisk kost

In Restauranger & Reportage, Vegetariskt on
Professor Måns Rosén

Professor och författare Måns Rosén håller ett föredrag om samband mellan vegetarisk kost och god hälsa på Dafgårds presslunch. Dafgårds lanserar fyra nya rätter i frysdisken, den här gången vegetarsikt.

Dafgårds nya vegetariska rätter

Vi bombarderas med nya uppgifter och rön om precis allting flera gånger om dagen. Det är oerhört svårt att sålla i skörden och vi är väl medvetna om att alla lobbyar för sitt och väljer passande ”fakta”, ibland till och med helt utan grund.

Det där med statistik är samma härva att nysta – sällan återges källor eller studier och det mesta går att vrida till eller bara presentera delvis. Vad ska vi tro på?

Mitt i denna förvirring är det oerhört uppfriskande att lyssna på professor och författare Måns Rosén. Med klokskap och kunskap från lång och diger erfarenhet och med en akademikers nyanserade och försiktiga sätt att hantera fakta, förklarar han att det finns tydliga samband mellan god hälsa och att äta mer vegetariskt. Däremot vet vi ännu inte riktigt varför.

(Att jag saxar denna text ur Roséns presentation betyder inte att jag oreflekterat och ogranskat håller med om allt i Roséns bok Sanningen om mat och hälsa – vad säger forskningen?)

Dafgårds nya vegetariska rätter

Ur Måns Roséns presentation:

Varför är det svårt att veta?

Kost är kanske världens mest svårforskade ämne. Vad påverkar resultaten?

Vi äter ca 69 000 kg mat under vårt liv – är det vad du åt som barn, tonåring, vuxen eller äldre som orsakar sjukdomar?

Det fins många typer av fettter, kolhydrater, vitaminer, fibrer och proteiner – vad spelar roll för hälsan?

Kan vi lita på djurförsök om doserna kan vara 1 000 gånger högre per kroppsvikt än för människor?

Forskarna mäter vad du åt de senaste 24 h eller frågar dig vad du minns att du åt förr i tiden. Ger det tillförlitlig information om dina matvanor?

Hur vet vi att det är matvanorna och inte andra faktorer som gjort dig sjuk?

Studierna jämför ofta extremerna, d v s de med lägst respektive högst intag och många ligger i mitten.

Du kan inte tvinga folk att äta en viss kost men du kan ge råd. Problemet är att 20-50% hoppar av efter 1-2 år. Med andra ord dålig följsamhet till kostråden.

När du äter mer grönsaker vad tar du då bort från matbordet? Fisk, kött…

 

Svenska äpplen

Att vara kritisk till och förstå studier

En studie räcker inte men en systematisk översikt gör.

Vad är en systematisk översikt och vad säger den sammanlagda forskningen om vegetarisk mat?

I den vetenskapliga forskningsdatabasen Pub Med publiceras nästan 1 miljon nya medicinska artiklar varje år. Av dessa är det ca 450 000 om koster och dieter, nästan 25 000 om vegetarisk kost.

Ungefär så här går en systematisk översikt till:

Bestäm vilken fråga du vill besvara. Sök i en litteraturdatabas på alla artiklar som besvarar frågan – ofta ca 5 000 artiklar, efter att ha läst sammanfattningen kanske 1 000 återstår. Bestäm antal kvalitetskriterier (studietyp, storlek, bortfall etc). Granska artiklarna. Samla ihop de som uppfyller kvalitetskriterierna, kanske 16 återstår. Sammanställ och lägg ihop resultaten från dessa.

Dafgårds nya vegetariska rätter

Vad visar då en systematisk översikt om grönsaker/frukt?

Den systematiska översikten publicerades i British Medical Journal 2014. Författarna identifierade 5 632 tänkbara artiklar. Efter granskning ansågs 25 studier vara relevanta. Efter kvalitetsgranskning återstod 16 studier. Dessa studier inkluderade 833 234 deltagare. Man studerade dödlighet (alla orsaker, hjärt-/kärlsjukdomar, cancer). I statistiska analyser kunde man kolla att riskerna inte berodde på skillnader i ålder, kön, rökning, BMI, utbildning/socialgrupp.

Vad visade reslultaten?

Högre intag av grönsaker och frukt minskade risken för ”för tidig” död i alla orsaker, främst hjärt-/kärlsjukdomar.

Separata analyser av grönsaker och frukt visade att de var för sig hade en skyddande effekt.

Ju högre intag desto lägre risk.

Dafgårds nya vegetariska rätter

I stort sett alla andra systematiska översikter pekar också på att de som äter ca 350-500 g grönsaker och frukt per dag har lägre risk att drabbas av hjärt-/kärlsjukdomar och förtida död. Oraffinerade grönsaker (grönsaker, baljväxter, rotfrukter) är bättre än raffinerade produkter (vitt bröd, vitt ris, sötade produkter).

Vad i grönsakerna är nyttigt?

Grönsaker är bra för hälsan men vi vet inte varför.
Vitaminer? Troligen inte, de flesta får i sig tillräckligt med vitaminer i en allsidig kost. Enbart vegetarisk kost kan dock ge brist på B12 och D-vitaminer.
Fibrer? Kanske men osäkert.
Att du minskar på konsumtion av något annat när du äter mer grönsaker? Ja, kanske och en hyfsat sannolik förklaring.

Vi får se vad forskningen säger i framtiden men grönsaker är bra även om vi inte vet orsaken.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka