SOPPA

Gratinerad fransk löksoppa

In SOPPA on

Gratinerad fransk löksoppa

Löksoppa – en klassiker att älska

Jag lagar förrätten Gratinerad fransk löksoppa ur Daniels matresa, Daniel Lakatosz kokbok. Boken innehåller 9 hela menyer från olika delar av världen. Jag valde att testa den franska menyn, det lät gott och spännande. Här kan du läsa mer om boken och jag har även testat Kir Cidre och drinktilltugget Brillat-Savarin avec poire. Både drink och tilltugg var riktigt gott.

Några små justeringar

Jag gjorde soppan som huvudrätt och ökade (nästan dubblerade) mängden. Observera att receptet nedan är till förrätt.

Jag hade inte färska kryddor hemma så jag använde torkade, vilket självklart går bra. Jag är inte så förtjust i rosmarin så jag minskade den mängden.

Tips! Vad jag vill säga med det är att det alltid är bra att tänka efter vad man verkligen gillar och minska eller ta bort.

Kan man hoppa över konjaken i löksoppan?

Har du inte konjak hemma blir soppan ändå jättegod.

Vinet däremot är viktigt. Det ska vara friskt och gott. Jag använde Satellite Sauvignon Blanc från Nya Zeland (nr 6200, 89 kr)

Låt löken fräsa i lugn och ro och mörkna tills den är gyllene och vacker, det är den som ger soppan sin djupa smak.

Löksoppa

Brödet är viktigt

Receptet säger surdegsbröd men jag hade inget surdegsbröd hemma så det blev klassisk skivad baguette som jag hade i frysen. Vid närmare eftertanke föredrar jag baguette.

Valet av ost är viktigast

Jag köpte fransk Comtéost för den är verkligen helt perfekt att gratinera och den har mycket smak. Kostar en slant men det är det värt till vissa maträtter.

Hade nog i lite mer än 180 g, he he. Kolla bilden nedan!

Steg

  1. Fräs tunt skivad lök till soppan mjuk och gyllenbrun i olja och smör i en kastrull tills den nästan karamelliserats. Ge det tid.
  2. Häll i vinet, rör om ordentligt och låt sjuda 5 minuter.
  3. Knyt ihop örterna till en bukett med bindgarn. Lägg buketten i kastrullen tillsammans med vatten, fond, konjak och låt sjuda 30 minuter utan lock. Smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten om soppans smak är för intensiv.
  4. Sätt ugen på 250 grader.
  5. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Dela en vitlöksklyfta och gnid in brödet med snittytan.
  6. Häll löksoppan i 4 små ugnssäkra formar, grytor eller tallrikar. Lägg på de smörstekta brödskivorna och riv över mycket ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.
  7. Strö över finhackad gräslök och servera genast.

Ingredienser

Till servering

Gratinerad fransk löksoppa

Côtes du Jura, chardonnay 2014  (nr 2327, 149:-) smakade bra till soppan.

Cotes du Jura chardonnay

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka