Say cheese and I’m in!

På ostbågens dag i lördags gjorde jag franska gougères.

Jag är inte förtjust i ostbågar och därför kom jag på att istället göra gourgères (uttalas gotjääär), dessa underbara franska puffiga ostpuffar. Aningen frasiga på utsidan och mjuka på insidan. Lagom ostsmak. Jättegott snack till champagne, vin och öl. Lätta att göra.

Det här receptet kan användas till mycket så spara det. De kan fyllas med röror efter de är gräddade. De kan dippas. Smaken kan varieras oändligt med olika ostar och kryddor. Ju starkare ost, desto mer ostsmak.

Har du puffar över i kylen har de förlorat sin frasighet men smaken är fortfarande god, som små miniostfrallor. Ät dem till morgonkaffet!

De går bra att frysa och tinar på nolltid. Värm snabbt i ugn så blir de frasiga igen – 125 grader i några minuter. Ha inte för hög värme för då får de den där äggiga smaken (som spettkaka har).

Det finns miljoner sådana här recept. Jag gjorde det här efter ett hos NY Times (som i sin tur hämtat från en bok, som säkert hämtat sitt från en fransk Madame).

 

Ostpuffar – gougères
ca 75 puffar

100 g smör, skuret i bitar
2,5 dl vatten
0,5 tsk
salt
4
stora ägg, rumsvarma
2,5 dl
vetemjöl
1,5 tsk
senapspulver, t ex colmans
1 krm cayennepeppar
3,5 dl
riven stark ost (blanda gärna i riven parmesan för skarpare ostsmak om man gillar det)

 

Gör så här:
1. Värm ugnen till 180 grader. Rumstemperera äggen. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.

2. Blanda vatten, smör och salt i en kastrull och koka upp. Stäng av värmen och tillsätt mjölet (jag siktade i det) och rör med en träslev tills en deg formar sig till en klump och släpper från kastrullens sidor. Sätt åt sidan i 5 minuter utan att röra.
3. Tillsätt sedan ett ägg i taget och blanda ordentligt – blanda tills ägget inte längre gör smeten blank innan du tillsätter nästa. Blanda i senapspulvret (sikta för det klumpar sig ibland), cayenne och osten. Smeten är ganska lös och kladdig.
4. Spritsa ut smeten på plåtarna i små puffar, ca 2,5 cm i diameter. Använd en tjock plastpåse och klipp av hörnet. Du kan också klicka små högar med hjälp av skedar.

5. Grädda klickarna i ca 20 min tills de är gyllene och uppuffade. Passa så att de inte blir för mörka – gyllene ska de vara, inte ljusbruna. Är du osäker, ta ut en och smaka.

Servera genast så att de är frasiga eller behåll dem i ugnen upp till ca en timme med värmen avstängd och ugnsluckan aningen öppen.

 

8 Kommentarer

  1. Malena Östergren Arvidsson 2 år sedan

    Åh, nu ska det frossas i ostbullar kan du tro. Tack snälla du för efterlängtat recept :)

    • Författare
      Monika 2 år sedan

      Så kul! Hoppas de blir goda. Bra med en stor sats att frysa och bara plocka ut några när bubblor eller gott vin kommer fram. In ugnen ett par minuter. Jag ska testa med olika ostar. Ha en bra dag!

  2. Monika 2 år sedan

    Hej!
    Tack för receptet. Ska baka ostpuffarna imorgon! Spännande!!
    /Monika

    • Författare
      Monika 2 år sedan

      Låt mig veta hur det gick! Hoppas de blir goda. Kram

  3. Hyrestanten 2 år sedan

    Det här skulle jag vilja testa! Har du någon aning om vad jag kan ersätta vetemjölet med? Tål inte gluten. Mandelmjöl, sojamjöl?

    • Författare
      Monika 2 år sedan

      Har inte testat tyvärr så jag vet inte.

      Jag frågade min kollega Ylva som är konditor och som har samma utmaning som du. Hon var inte säkert på vad som skulle fungera men sa att hon nog hade testat med mandelmjöl och kanske lagt puffarna i små formar för att få lite höjd. Hon och jag sa att vi nog borde försöka testa med några alternativ.

      Återkommer i så fall :)) Hinner du testa får du lova att höra av dig.

      • Hyrestanten 2 år sedan

        Stort TACK för ditt svar och för engagemanget!

        • Författare
          Monika 2 år sedan

          Kram

Lämna ett svar

Tillbaka