Spanska tapas: fiskbollar med citron, vitlök och persilja – Albondigas de pescado

Spanska tapas är perfekt när man vill äta smårätter, äta länge, doppa och dippa, och bara mysa. Tapas är enkel mat. För några veckor sedan körde vi tapas-tema på Vin & Matguiden och så mycket gott kom fram att jag delar med mig (kommer fler). Det blir kanske upprepning för en del av er.

Vad dricker man till ett dignande bord och en salig smakblandning?

Fino eller Manzanilla Sherry är klockrent till de flesta tapas. Torrt rosévin med frisk syra klarar blandningen bra eller mousserande vin, också det med frisk syra. Om de flesta tapas kommer från charkdisken får det bli rödvin, en spansk Rioja. Här kan du läsa mer om dryckerna till tapas.

Det får inte saknas fisk på tapasbordet, tycker jag. De här små fiskbollarna är smaksatta med persilja, vitlök och citron. Ät dem gärna med aioli, kanske smaksatt med citron. Min citronsås med sriracha smakar också bra till (skippa då cayenne i bollarna).

Fisksmeten ska stå i kylen minst 30 min så lägg till tillagningstid. Det går bra att förbereda hit och sedan panera och steka dem strax före servering.

Vill du ha bollar med lite hetta smakar du av med t ex cayennepeppar. Har du en muskotnöt hemma kan du riva i ett par nypor (så spanskt).

Det är perfekt att göra fiskbollar på rester av fisk.

 

Spanska fiskbollar – albondigas de pescado

Fisk:
1-2 dl (riktmärke) mjölk el vatten el 50/50 att koka fisken i
1 msk
citronsaft (el vitvinsvinäger)
500g
fisk
0,5 tsk
salt

Smet:
2 normalstora potatis
1 pressad el riven vitlöksklyfta
0,5 finhackad liten gul lök
3 msk finhackad bladpersilja
1 tsk salt

2 msk citronsaft
lite riven muskotnöt (frivilligt)
1-2 msk olivolja till fisksmeten
1 knivsudd cayennepeppar (frivilligt)
1 uppvispat ägg

Panering:
mjöl
1
uppvispat ägg
ströbröd el panko
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Skala och koka potatisarna i saltat vatten. Låt svalna.

Tillaga fisken varsamt genom att lägga den i en kastrull, häll i vatten eller mjölk (el 50/50) samt citronsaft (el vinäger).
Sjud fisken tills den är klar. Beroende på fisk och storlek på delarna, tar det bara 4-7 min. Ta upp fisken när den är klar och låt rinna av.

2. Mosa potatisen med en gaffel och lägg i en bunke. Finfördela fisken och blanda med potatisen. Tillsätt lök, vitlök, persilja, salt och ev muskot och blanda väl. Tillsätt olivolja och citronsaft och blanda. Smaka nu av och korrigera. Vill du ha dem heta, smaka av med cayennepeppar.

Vispa upp ägget, slå det över smeten och blanda. Låt smeten vila i kylen i ca 30 min (eller några timmar om tiden finns) så den blir fastare.

3. Rulla bollar av smeten.
Panera bollarna genom att först vända dem i mjöl, sen uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Stek dem gyllene i het olja. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Fiskbollar - albondigas de pescada

2 Kommentarer

  1. Ulf Holmqvist 1 år sedan

    Mumsigt!! ; ) det måste jag prova

    • Monika 1 år sedan

      Jag älskar frasiga bollar att dippa i någon god sås. Det kommer fler tapas!

Lämna ett svar

Tillbaka