Den söta, svagt knäckiga apelsin- och karamellkokta savoykålen smakar perfekt till julskinkan men passar lika bra till fisk eller annan köttbit året runt. Detta blir ett favoritrecept, jag lovar!

Jag blev så förtjust i denna supergoda kål när jag smakade den på julbordet hos Långa Raden, Hotel Skeppsholmens restaurang (Stockholm). Jag bad om receptet för att dela det med er.

Äter du lowcarb eller liberal LCHF blir inte smaken likadan eftersom man då inte kan karamellisera sockret men man kan smaksätta grädden med apelsinrasp och juice och sedan eventuellt söta lite extra med sötning (det är ju jul :) Supergott!


Apelsin- och karamellkokt savoykål

4 pers som tillbehör

1 huvud savoykål
4 msk apelsinkaramell (se nedan)
2 dl grädde

Gör så här:
1. Tag loss bladen och tvätta rena i ljummet vatten.
2. Skär bort mittnerven och skär kålbladen i grova bitar.
3. Förväll bladen i kokande lättsaltat vatten tills de är möra. Ta upp och kyl kålen i isvatten.
4. Reducera grädden till hälften och tillsätt karamell.
5. Lyft upp kålen ur vattnet. Krama ur all vätska tills kålen blir helt torr (annars blir det blaskigt).
6. Lägg ner kålen i gräddsåsen, rör om och värm. Smaka av med salt och svartpeppar.

Apelsinkaramell
3 st apelsiner
1 dl socker

Gör så här:
1. Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten.
2. Riv skalet i en bunke. Pressa över juicen.
3. Smält sockret till mörk karamell. Tillsätt apelsin och rör till jämn konsistens.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka