HögtiderJag lagar andras receptKakor

Världsmästarens pepparkakor och chokladglögg

In Högtider, Jag lagar andras recept, Kakor on

Var så goda – pepparkakor, extragoda med glögg och rivet apelsinskal! På med förklädet! Det blir julbak i världsklass.

Sveriges världsmästare i bakning 2014, Håkan Johansson, har tagit fram julrecept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor till Lucia Choklad – glöggen med en touch av choklad (läs mer längst ner).

Det är trångt på kvällens pressevent i Bageri BrilloBox där vi tillsammans ska julbaka med Lucia Choklad under Håkans ledning.

Håkan driver Bageri BrilloBox som ligger i Tullhus 1, Skeppsbron i Stockholm. Där bakar de även allt bröd till Stockholms Matmarknad, Luzette, Riche och Taverna Brillo som alla ingår i koncernen Svenska Brasserier.

(Inlägget är inte sponsrat.)

De här pepparkakorna är otroligt goda, så testa! Man behöver inte köra på med det vanliga receptet år efter år.

Pepparkaka på BrilloboxHåkan Johanssons pepparkakor med glögg & apelsin

600 g vetemjöl
300 g socker
250 g smör
75 g grädde
50 g glögg (lucia chokladglögg)
125 g mörk sirap
7 g bikarbonat
7 g kanel, malen
7 g ingefära, malen
4 g nejlika, malen
4 g kardemumma, malen
4 g pomerans, malen
1 apelsin, rasp av skalet

1. Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop så överarbeta inte.
2. Plasta in och lägg i kyl i 2 timmar innan användning.
3. Kavla ut tunt. Tryck ut pepparkakor och lägg på plåt. Grädda 175C i ca 5 min.

Vakta, alla ugnar är olika och det handlar om minuter. Dessutom gillar vi olika hårt gräddade pepparkakor.

Bageri Brillo pepparkaksdeg

Bageri Brillo Håkan JohanssonHär är Håkan – guldmedaljör från VM i bakning 2014. Håkans första bok heter Brödet : stjärnbagarens bröd i ditt kök. De fina bilderna i boken är tagna av Rickard Rönnerstam.

Mingel Brillobox

Lucia Choklad - glöggDet är första gången jag provar Lucia Choklad (finns på Systembolaget). Det är en starkvinsglögg på italienska viner med traditionell kryddning med en finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor. Jag var rädd att den skulle vara på tok för söt eller smaka choklad men den smakar varken choklad, bara en svag aning, eller är för söt. God kall som varm. Förutom klassisk servering varm till pepparkakor, rekommenderas även glöggen som avec till kaffet, rumsvarm med en isbit, gärna med en mandelbiskvi eller mörk chokladtryffel.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka