DryckHögtiderLCHF och lowcarb

Dags för årets essens till julglöggen

In Dryck, Högtider, LCHF och lowcarb on

Sätt din egen essens till årets glögg nu och  låt den stå och gotta till sig fram till 1:a advent. Har man en egen essens kan man sedan blanda sin glögg till perfektion, helt efter egen smak. Det tar 5 minuter att mäta upp kryddorna, slå spriten över och sätta på locket.

För egen del slipper jag på det här viset att dricka megasliskig översöt glögg.

Testa essensen till annat gott än bara rödvin när du vill ha en varm dryck.

Det här är perfekt om man kör lowcarb/LCHF – bara att eventuellt tillsätta lite sötning och eventuellt lite vanilj istället för socker vid servering, skippa russin och mumsa goda mandlar till.


Traditionell julglöggsessens

2-3 dl okryddat brännvin eller vodka
2-3 cm färsk hel ingefära, cirka eller en bit torkad
1 msk hela kardemummafrön
2 torkade pomeransskal (finns i kryddhyllan)
2 msk hela kryddnejlikor
(jag har inte kanel i men bara att dela en kanelstång och lägga i om man vill)

1. Lägg kryddorna i en glasburk och slå spriten över. Lägg på lock.
2. Låt essensen stå och dra i minst några dygn, helst ett par veckor.
3. Sila bort kryddorna.

Glögg:
1. Häll en flaska vin i en kastrull och tillsätt socker. Rör tills det är upplöst. Mängden socker är nog den största smaksaken när det gäller glögg. Smaka dig fram från 1 till 2,5 dl socker. Jag avskyr sötsöt glögg så för min del blir det mindre mängd. När jag testade la jag till 0,5 msk vaniljsocker och det blev gott. Testa först med lite och se om du gillar vanilj i glöggen.
2. Smaka av vinet med din essens tills det faller dig i smak, 1–2 matskedar.
3. Spetsa gärna glöggen med mer sprit, t ex konjak – ju sötare, desto mer sprit behövs för balansen och självklart omvänt, ju mer sprit, desto sötare behöver glöggen vara.
4. Hetta upp glöggen (ej koka) vid servering.

Sen har du essens till flera glöggmys. Den blir bara bättre och bättre med tiden :)

Glöggessens i glasburk

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka