Svartkål – inspirationsguide

 

Svartkål – inspirationsguide

Vad lagar vi med svartkål?

Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens underbara svartkål! Svartkål mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga. Det är min favorit!

Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål som vi skördar under senhöst och vinter. Vi odlar den främst på Bjärehalvön så det känns riktigt bra att äta svensk grönsak under vintern.

Svartkål eller grönkål?

Du kan byta ut grönkål mot svartkål i recept och vice versa. Givetvis kan du såklart blanda dessa två och även savoykål kan hänga med de andra i rätterna.

Svartkål är, enligt vad jag lärt mig, populär i Toscana i Italien så det är naturligt att hitta inspiration i det italienska köket.

 

Svartkålen badar

 

Vad kan du hitta på med svartkål?

Du kan hitta på det mesta!

Testa att fräsa svartkålen tillsammans med lök och vitlök som ett gott tillbehör.

Eller så kan du gräddstuva svartkål (se nedan).

Laga en soppa (se nedan).

Gör en matig sallad (se nedan). Tänk på att du måste strimla och finhacka svartkål och grönkål mycket fint om du tänker äta rå (annars oätbart och stabbigt).

Kålen passar bra med syrliga vinägretter, citrusdressingar och såser. Passa på under vinterns citrussäsong och pressa över saft från apelsin, clementin, mandarin, blodapelsin mm.

Svartkål passar bra till pasta, gnocchi, rökt och kallskuret, helt i toscansk anda (de brukar ha klart för sig).

Servera stekt bacon till eller blanda svartkålen med bacon i pannan – jättegott.

Du kan fräsa god svamp till svartkål – passar mycket bra ihop i till exempel en sallad.

Gör en paj (recept kommer snart).

Toppa svartkålen med något gott

Toppa kålen med ost, det passar väldigt bra:
Parmigiano Reggiano, chèvre, Fetaost, Halloumi, Västerbottensost, Cheddar eller annan smakrik ost.

Strössla över rostade frön och nötter – till exempel pumpafrön, valnötter eller pinjenötter – för lite tuggmotstånd.

För att få lite julkänsla är det såklart gott att smaksätta den stuvade kålen med senap till julskinkan.

Några recept

Här har jag lagat lite av varje med kål (du kan ersätta svartkål, grönkål och savoykål med varandra eller blanda dem):

Frasiga kålchips

Superfinstrimlad kålsallad

Matig sallad med kyckling, bacon och parmesanchips

Soppa med kål och kronärtskockshjärtan

Burrata med prosciutto, mandarindressing och kålchips

Gräddstuvad svartkål

Julsallad med saffran och grönt

Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka