Svartkål – inspirationsguide

 

Svartkål

Vad lagar man med svartkål?

Den här kålälskaren slår ett slag för säsongens underbara svartkål! Svartkål mättar bra, är supernyttig, billig och går snabbt att tillaga. Min favorit!

Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och skördas under senhöst och vinter. Den odlas främst på Bjärehalvön så det känns riktigt bra att äta svensk grönsak under vintern.

Svartkål eller grönkål?

Man kan byta ut grönkål mot svartkål i recept och vice versa och man kan såklart blanda dessa två. Även savoykål kan hänga med de andra i rätterna.

Svartkål är, enligt vad jag lärt mig, populär i Toscana i Italien så det är naturligt att hitta inspiration i det italienska köket.

 

Svartkålen badar

 

Vad kan man hitta på med svartkål?

Det mesta!

Fräs till exempel svartkålen tillsammans med lök och vitlök som ett gott tillbehör.

Eller gräddstuva svartkål (se nedan).

Gör en soppa (se nedan).

Gör en matig sallad (se nedan). Tänk på att svartkål och grönkål måste strimlas och finhackas mycket fint om den ska ätas rå (annars oätbart och stabbigt).

Passar bra med syrliga vinägretter, citrusdressingar och såser till svartkål. Passa på under vinterns citrussäsong och pressa över saft från apelsin, clementin, mandarin, blodapelsin mm.

Svartkål passar bra till pasta, gnocchi, rökt och kallskuret, helt i toscansk anda (de brukar ha klart för sig).

Jättegott till stekt bacon eller blandat med bacon.

Fräs god svamp till svartkål – passar mycket bra ihop i t ex en sallad.

Gör en paj (recept kommer snart).

Toppa svartkålen med något gott

Toppa med ost – passar väldigt bra:
Parmigiano Reggiano, chèvre, Fetaost, Halloumi, Västerbottensost, Cheddar eller annan smakrik ost.

Strössla över t ex rostade frön och nötter – pumpafrön, valnötter eller pinjenötter – för lite tuggmotstånd.

För att få lite julkänsla är det såklart gott att smaksätta den stuvade kålen med senap till julskinkan.

Några recept

Här har jag lagat lite av varje med svartkål (och grönkål som kan ersättas med svartkål):

Frasiga kålchips

Superfinstrimlad kålsallad

Matig sallad med kyckling, bacon och parmesanchips

Soppa med kål och kronärtskockshjärtan

Burrata med prosciutto, mandarindressing och kålchips

Gräddstuvad svartkål

Julsallad med saffran och grönt

Julsallad med kål, nötter, frukt och saffransdressing

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka