SOPPAvegetariskt

Morotssoppa med apelsin och salsiccia

In SOPPA, vegetariskt on

Morotssoppa med apelsin och salsiccia

Knallgul och glad morotssoppa

En soppa som smakar mycket och är mättande behöver vi under den mörka årstiden. Soppa värmer och färgen piggar upp. De olika smakerna som morötter älskar passar så bra på hösten och under vintern.

Soppan är knallgul och glad, tillagad på morötter, apelsin och brynt lök (se länk nedan). Vi smaksätter morotssoppan med ingefära, stjärnanis och lite chili. Vid servering toppar vi med knaperstekt salsiccia (eller bacon) och gräslök. Ljuvligt gott, många smaker och enkelt att göra.

Tillaga i förväg

Gör gärna soppan dagen innan – blir ännu godare. Nästa dag är det bara att värma den, späda lite och knapersteka lite korvhack (eller bacon om du har det hemma).

Gör morotssoppan vegetarisk

Soppan är självklart även jättegod utan korvtopping så ät den vegetarisk och strö istället över rostade, hackade nötter och frön.

Brynt lökkräm

När jag har en stund över i köket eller har massor med lök som börjar se trist ut, gör jag brynt lökkräm. I länken hittar du hur du gör krämen och mina 10 tips till användning. Har du inte tidigare testat testat detta kommer du att komma på en massa gott du kan ha den till – helt enkelt en god röra till mycket. Ta en klick till en grillad köttbit, jättegott eller klicka i en gryta för djupare smak. Du kan göra en dipp eller helt enkelt bre den på en varm macka. Vi kan pigga upp pizzan eller tillsätta några matskedar i köttbullssmeten eller köttfärslimpan.

Andra goda grönsakssoppor

Lika gott och värmande är en till exempel min Tomat- och grönsakssoppa med italienska smaker eller Grön soppa på broccoli och zucchini med god topping. Det här är en jättegod soppa på en ovanligare ingrediens tillsammans med nyttig grönkål och spännande topping. Testa gärna!

Min vän och kollega i olika projekt, Elina på bloggen Bake my breath away, lagar en lättlagad Broccolisoppa här med parmigiano reggiano.

 

Morotssoppa med apelsin och brynt lök, toppad med salsiccia

ca 1 lit soppa – 4 pers

Morotssoppa:

500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl apelsinjuice
6 dl grönsaksbuljong – välj din favorit, jag gillar t ex Lantbuljong
1 stjärnanis
en nypa chiliflakes eller min favorit Chef Paul Prudhommes’s MAGIC – Pizza & Pasta (Hot & Sweet)
1 msk färskriven ingefära (förvara din färska ingefära i frysen för lång hållbarhet, riv den snabbt frusen men riv då dubbel mängd)
salt
svartpeppar

Brynt lökkräm:

2-3 gula lökar
2 msk smör
1 nypa salt
1-1,5 dl creme fraiche, smetana el turkisk yoghurt el likn

Topping:

175 g salsiccia-korvar (eller bacon)
1 dl finskuren gräslök

Servera gärna ett gott bröd till morotssoppan.

Gör så här:

1. Börja med att bryna löken. Dela lökarna i mindre bitar. Stek dem långsamt tillsammans med smöret och en nypa salt i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna och mjuka – ca 45 min.

2. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Dela även löken i bitar. Riv ingefära. Lägg alla soppingredienser i en kastrull och låt det puttra under lock tills morötterna är mjuka, ca 30 min.

3. Förbered korven till topping. Dra av korvskinnet och hacka innehållet. Ställ åt sidan.

4. När morötterna är mjuka, ta upp stjärnanisen och mixa morotssoppan slät. Smaka av med kryddorna och späd eventuellt lite. Håll den varm medan du förbereder den brynta löken.

5. Lägg löken i mixer tillsammans med yoghurt eller creme fraiche och mixa det till en tjock kräm. Tillsätt lite mer creme fraiche om det behövs för att mixa ihop. Ta upp krämen och smaka av med en nypa salt.

6. Klicka i lökkrämen i soppan, lite i taget, smaka, repetera tills du tycker att det smakar gott. Jag gjorde kräm på 3 mindre lökar och hade i allt. Smaken ger lite botten och tyngd mot det söta och syrliga i morotssoppan.

7. Låt morotssoppan småputtra en kvart och späd med vatten tills du tycker att konsistensen är bra.

8. Medan morotssoppan puttrar ihop sina smaker, stek korvhacket (eller bacon) till topping. Stek det ganska hårt så att det blir knaprigt. Låt rinna av på papper. Skär gräslöken fint.

9. Smaka av morotssoppan igen och servera den riktigt varm med salsiccia-topping, massa nyskuren gräslök och ett gott bröd.

Morotssoppa med apelsin

2 Kommentarer

  1. Annika 8 år sedan

    Stort Grattis till utmärkelsen Mitt Kök / Expressen – välförtjänt!!!!!!! Via den länken hamnade jag här, mitt i ett sopprecept som ser supermumma ut;-)
    Ska testas och avnjutas i februarimörkret.
    Tack!

    • Monika 8 år sedan

      Hej! Tack för uppmuntran & hälsning! Vi hörs när ni kommit hem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka