Frukost och brunchLCHF och lowcarbSallader och grönsaker

Matig sallad med grönkål, kyckling, bacon & parmesanchips

In Frukost och brunch, LCHF och lowcarb, Sallader och grönsaker on

Matig lunchsallad med kål, kyckling, bacon, krämig dressing och parmesanchips. I övergången från sommar till höst lägger jag till finskuren grönkål och vips känns salladen mer höst men ändå fräsch. Romansalladen är fortfarande fin i slutet av sin säsong så vi njuter ett tag till. Här finns en bra säsongsguide.

Om man ska fixa att äta grönkål färsk måste den finstrimlas så tunt du kan. Stora råa grönkålsblad i en sallad är stabbigt oätligt. Det är en anledning till att man fördärvar lusten för många att äta kål. Tunt strimlad smakar kålen annorlunda.

Istället för krutonger (bra lowcarb) gör jag parmesanchips. Har du inte tid att göra egna, köp färdiga (t ex Groksi) och bryt i bitar.

Salladen har allt – matig, salt, syrlig, knaprig, krämig och enda stor tomat tillför sötma.

Söte mannen åt ett par brödskivor till, vilket mättar mer om man är väldigt hungrig. För övrigt tycker han att grönkål är jobbigt att äta för man måste tugga så mycket men jag lockade med kladdkaka till kaffet så han kämpade på ;-)

Här finns några andra goda sallader med kål:
Bryssel- och grönkålssallad
Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

 

Matig sallad med grönkål, kyckling, bacon & parmesanchips
4 pers

500 g kyckling, valfri del, i bitar
1 pkt bacon (140g)
1 stor el 2 små tomater
ca 8 blad romansallad
ca 8 dl repad, riktigt finskuren och hackad grönkål

dressing:
1 msk fransk senap
2 msk citronsaft
1 dl olja
1 liten vitlöksklyfta, finriven el finhackad
50 g parmesan, finriven
0,5 dl creme fraiche
(valfritt – några tsk agavesirap el honung om sötma önskas)
salt & nymalen svartpeppar
1-2 msk vatten

parmesanchips:
150 g parmesan, grovriven

Gör så här:
1. Se till att ingredienserna till dressingen har rumstemperatur. Ta fram bacon och kyckling.

2. Bada sallad och kål. Torka i slunga. Repa grönkålen genom att ta bort alla stabbiga bladnerver, bara dra av dem med fingrarna (gör ingenting att de går sönder). Kärna ur tomaten och skär den i små tärningar.

3. Dressing: Pressa citronsaft. Hacka eller riv vitlöksklyftan. Finriv osten. Lägg senap i en bunke. Vispa i citronsaften. Vispa sedan i olja, först droppvis så att dressingen går ihop och tjocknar. Vispa i creme fraiche, vitlök och sedan osten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd till sist dressingen med vatten till en bra konsistens.

4. Sätt ugnen på 175 C. Riv osten grovt och sprid ut tätt i ett jämnt lager på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Baka osten tills den smält och fått aningen färg. Låt svalna.

5. Stek baconet krispigt och lägg att rinna av på hushållspapper. Klipp det i bitar när det svalnat.

6. Stek kycklingen i bitar, enkelt kryddad med salt & svartpeppar.

7. Rulla grönkålen hårt till cigarrer och strimla den så fint du kan. Hacka den sedan. Lägg den hackade kålen i en bunke. Droppa lite olja och citronsaft över och massera in i kålen med lätt hand. Skär romanbladen i bitar.

8. Lägg upp sallad och kål på fat. Lägg på kyckling, tomat och bacon. Bryt bitar till små chips av den bakade parmesanosten och strössla över salladen. Servera dressingen bredvid i små skålar.

Sallad med grönkål och krämig dressing

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Tillbaka