Äntligen kräftsäsong! Nu kommer en liten ström av recept och tips till kräftkalaset. Ingen kräftskiva utan kantarellpaj så vi börjar där.

Den här pajen har en touch av aprikos.

Vi har våra favoritrecept av de goda tillbehören som alltid kommer fram vid de traditionella högtiderna. Ibland är det kul att testa helt nya smaker och ibland bara en ny liten touch på favoriten. Jag tycker att kantarell och aprikos är underbart gott tillsammans.

Mängden kantareller är inte så noga. När svampsäsongen är slut blir pajen även supergod med torkade kantareller.

Jag har hittat ICAs Aprikosmarmelad utan tillsatt socker som jag tycker fungerar väldigt bra i matlagning. Jag använder aprikosmarmelad till allt möjligt, bl a kinesisk mat, i dressingar, såser, dipp, marinader, grytor. Här får aprikos ge kantarellerna och osten lite sötma. Så gott!

Vill du göra pajen lowcarb eller lchf har du bästa pajdegen här. Marmeladen är redan utan socker.

nubbe

 

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk salt

Fyllning:
300 g kantareller
3 st ägg
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
125 g västerbottensost (eller annan stark ost)
0,5 msk kantarellfond
2 nypor salt
3 drag pepparkvarn
0,5 dl hackad persilja
1,5 msk aprikosmarmelad

 

1. Pajdeg: Mixa snabbt ihop ingredienserna, eventuellt med 1 msk kallt vatten, till en smidig deg. Lägg att vila inplastad en stund i kylen.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Medan degen vilar förbereder du ingredienserna till fyllningen.
Putsa svampen. (Det heter att man ska borsta svampen försiktigt och absolut inte skölja den men det lyssnar jag inte på. Mina kantareller har alltid blivit jättefina och mitt liv har varit bra ändå, så skölj om ni också vågar vara olydiga.) Torka svampen försiktigt med hushållspapper (alltså, om ni hängt på olydnad).
Riv osten.
Skölj, torka och hacka persiljan.
Om aprikosmarmeladen innehåller stora fruktbitar, hacka dem i småbitar. Rör eventuellt ut marmeladen med några tsk vatten så är den lättare att blanda i fyllningen.
Vispa/rör för hand ihop äggstanning – ägg, grädde, creme fraiche. Smaka av med kantarellfond, aprikosmarmelad, salt och peppar.

4. Ta ut pajdegen och kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

5. Fräs kantarellerna i stekpanna utan fett och låt dem ånga av sig. Jag håller hushållspapper med en tång och suger upp vätskan efter hand. När svampen ångat av sig, ca 10 min, höj värmen rejält och klicka i smör. Låt dem snabbt få färg några minuter. Skär dem i bitar, i alla fall de största svamparna.

6. Ta ut pajdegen och låt svalna ett par minuter. Lägg först i kantarellerna och häll sedan äggstanningen över. Grädda 25-30 min. tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat.

Kantarellpaj med västerbotten skuren

 

2 Kommentarer

  1. Inga J. Wikstrand 9 år sedan

    Det var ju enkelt, t o m för mig, jag ska bannemej testa. Tack Monigge!

    • Monika 9 år sedan

      Hej! Ja, såklart fixar du detta! Stor kram & tack igen för en underbar kväll i er fina trädgård. Vilket sommarminne :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka