dessertsöt pajSÖTSAKER

Ananaspaj – 90-talsklassikern

In dessert, söt paj, SÖTSAKER on

Ananaspaj 90-talsklassikern

Minns ni ananaspaj från 90-talet?

Ananaspajen är en klassiker från 90-talet, ett barndomsminne för många, nostalgi för oss andra.

Den här pajen blev en succé när den dök upp. Det finns väl ingen idag som vet var den kom ifrån. Den sattes fram på alla kalas och fester. Den bjöds på i fikarummen och receptet delades sedan flitigt tills alla tröttnat. För stunden, vill säga. Idag när den serveras säger alla: Åååh, ananaspaj! Vi minns den men glömmer bort hur god den är.

Nu påminner jag! Receptet är precis som det alltid varit. Inga uppdateringar eller moderna varianter och den går supersnabbt att göra.

Var så goda!

 

Ananaspaj i närbild

 

Ananaspaj

ca 6 pers.

Pajdeg:
150 g smör, smält och avsvalnat
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
280 g avrunnen ananas (2 små el 1 stor brk)
2 dl creme fraiche
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 gr och något lägre för varmluftsugn.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Låt ananasen rinna av i en sil.

Pajdeg:
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Rör ner i det avsvalnade smöret i kastrullen och blanda. Tryck ut degen i en smord pajform.

Fyllning:
Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägget till en jämn smet. Blanda ner den avrunna ananasen. Häll i pajdegen i formen.

Grädda i ca 30 minuter. Degen kan bli hård om den gräddas för länge.

 

Ananaspaj från ovan

Fler smarriga pajer

Det finns såklart fler goda pajer här på Uplifting. Vad sägs om en Rabarbersmulpaj med mandel eller min enormt populära Pajkaka?

2 Kommentarer

  1. Alexandra 4 år sedan

    Behövde nått snabbt snabbt snabbt till finalfika imorron och då är ju denna perfekt! Vattnas redan i munnen bara jag tänker på den! <3
    Tack för bästa recepten, som alltid!

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      God morgon Alexandra! Tack för beröm och jag är jätteglad att finnas där när du letar efter goda grejor <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka