Fisk & skaldjurLCHF och lowcarbÖvrigt

Ugnsbakad lax med fetaost

In Fisk & skaldjur, LCHF och lowcarb, Övrigt on

Sommarfräsch lyx med ugnsbakad färsk lax med anistoner i bakgrunden till det salt-syrliga-söta fetatäcket. Servera med grönt och kanske några färskpotatisar.

Laxen har blivit min favorit den här sommaren och den görs i ett nafs.

Däremot tycker jag att värmda laxrester är vidrigt. Jag gör aldrig mer än vi äter upp.

Måtten på kryddorna är cirkamått eftersom smaken varierar mycket mellan fetaostar, citroner, honungssorter osv. Smaka dig fram.

Perfekt även för lågkolhydratkost (byt honung mot agave eller liknande).

 

Ugnsbakad lax med fetaosttäcke
4 pers

600 g färsk lax, benfri, gärna bit med skinnsida
200 g fetaost (bra kvalitet)
2 dl tjock yoghurt (typ turkisk eller rysk)
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 tsk anisfrön
1/4 tsk lökpulver
1/2 tsk citronsaft
0,5 dl finklippt dill (eller lite mer om du älskar mkt dill)
3 tsk honung (smaka dig fram)

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Ta fram laxen. Putsa den och gör en extra koll så att den är benfri. Torka ytan och massera försiktigt in lite salt.
3. Mosa osten med yoghurt.
4. Mortla eller krossa anisfröna. Klipp dill.
5. Tillsätt citronsaft, anis, lökpulver och dill i röran. Blanda.
6. Smaka av med honungen. Kanske mer citronsaft? Tillsätt en nypa salt och svartpeppar. Smaka dig fram tills det är riktigt gott, som en dipp :-)
7. Baka laxen till ca 55 grader innertemperatur (ca 25 min beroende på storlek). Vill du ha lite extra färg på fetaosttäcket kan du öka värmen de sista minuterna. Servera med flingsalt.

 

4 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 3 år sedan

    Lax ä alltid gott i alla dess former.
    Får man en bit över kan man med gott samvete äta den kall och i stälet ha en varm sås till

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Ja, bra idé att äta den kall med varm sås! Kram & trevlig helg

  2. Malena 3 år sedan

    Vilket trevligt recept! Det måste jag genast testa. Vet av erfarenhet att lav med ost kan bli jättegott. Har du gjort den med gorgonzola och sherrysås (bl a från en av Jan Mårtenssons böcker. Tack för alla smsherrysåcept du delar med dig. //Malena

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Tack för din hälsning! Ja, lax och ost är jättegott. Har inte testat med gorgonzola och sherry men det hör jag nu att jag måste. Ha en fin söndag!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka