BurgareKött

Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing

In Burgare, Kött on

Fira Ölets Dag med en saftig hamburgare bräserad i stout!

Burgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Den smakar djupt och matigt men piggas upp av krispig sallad, rödlök och ettrig senapdressing.

Jag kan nämna att söte mannen tyckte det var en av de godaste burgarna nånsin.

 

Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing

Burgare:
700 g högrevsfärs (finns förpackat i köttdisken om man inte maler själv)
1 gul lök, finhackad
3 skivor bacon, finhackad
2 msk worcestershiresås
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 dl stout eller porter
4 skivor ost – välj din favorit till burgare

Dressing:
1 dl creme fraiche
2 msk Västervikssenap el likn sötstark senap – börja med 1 msk och öka efter behag
1 nypa salt

Tillbehör:
4 hamburgerbröd (bra kvalitet)
8 salladsblad
1 rödlök, fint skuren i ringar
8 skivor bacon (2 pkt bacon behövs men alla skivorna går inte åt – spara resten till frukost nästa dag)

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram bacon och köttfärs. Lägg 3 skivor bacon åt sidan och 8 skivor bacon på galler för att sedan stekas i ugnen (tar ca 15 min). Skölj salladen och slunga den torr.

2. Hacka den gula löken fint. Hacka de 3 baconskivorna och stek hacket krispigt. Tillsätt lökhacket och stek det mjukt. Fiska upp blandningen ur stekpannan men låt fettet vara kvar. Låt hacket svalna.

3. Blanda köttfärsen med lök- och baconhacket, worcestershire, salt och peppar. Dela färsen i fyra delar och forma hamburgare.

4. Blanda creme fraiche med senap, lite i taget och smaka av med en nypa salt. Den ska kännas ettrig.

5. Förbered stouten och osten bredvid stekpannan med fettet kvar. Förbered också ett lock som passar pannan eller folie.
Sätt stekpannan på hög värme, tillsätt lite extra olja om det behövs och lägg i hamburgarna. Stek dem i 4 minuter (rör dem inte). Vänd dem och ge dem 1 minut för att snabbt få stekyta, fortfarande på hög värme. Slå stouten över burgarna, sänk värmen och bräsera i 2 min. Sista minuten lägger du på ostskivorna och låter de smälta under lock eller folie. Ta upp dem – klart!

(Spara stekskyn som bas till en god sås en annan dag. Jag kanske återkommer med något gott.)

Rosta bröden snabbt i grillpanna eller hur du brukar göra. Montera hamburgarna. Först en klick dressing i botten så att salladsbladen fastnar. Sedan burgaren, dressing, lök och bacon. Till sist hatten på.

Ölbräserad hamburgare med Stout i bakgrunden

4 Kommentarer

  1. Lena 2 år sedan

    Färs på högrev (nymalen på Bulltofta kött) och Stout inköpt. Ikväll blir det hamburgare alla Monika!

    • Författare
      Monika 2 år sedan

      Åååh, så kul :-) Hoppas den nu blir jättegod. Kram
      ps. Ni är indirekt nämnda (och tänkta på) i texten jag skrev ‘öldrinkar och ölcocktails’

      • Anonym 2 år sedan

        Det blev väldigt gott, och stora burgare blev det. Lunch imorgon också. Sparade den goda buljongen som blev kvar i pannan. Får försöka komma på nåt att använda den till, annars blir det frysen för senare användning. Vi skulle cyklat till Pildammarna och allsång, men sitter proppmätta och kollar fotboll istället….till vissas förtjusning!

        • Författare
          Monika 2 år sedan

          Ja, ingen burgare man äter coleslaw och pommes till. Den räcker långt, bara den. Jag hade också över men den blev lika god att försiktigt värma. Dag tyckte att storleken var perfekt, lika med grabbig storlek. Kul att ni testade :-) Vi kommer ner v32, är ni hemma?

Lämna ett svar

Tillbaka