Spenat- och kronärtskocksdipp

 

En dipp som passar till mycket

Spenat- och kronärtskocksdipp med smält mozzarella är en varm eller ljummen röra som kan användas till mycket.

Första gången jag åt dippen var i Los Angeles på en av kändiskocken Wolfgang Pucks första restauranger i slutet av 90-talet. Spinach & Artichoke Dip var i ropet och superpoppis. Restauranggästerna tog in det som förrätt och sedan orkade vi inte äta mer. Det är mäktigt. Huvudrätten blev doggy bag, så varning!

 

spenat- och kronärtskocksdipp

Recepten varierar

Det finns oändligt med recept och varianter men den här har jag gjort så länge jag kan minnas. I receptet använder jag gräddfil men nästan alla recept använder en blandning av gräddfil, majonnäs och philadelphia. Totalmängden är 2,5 dl så blanda själv med det du har hemma (dock inte bara majonnäs).

Egentligen är det inte så petigt med exakta mått av ingredienserna men se till att ha med 3 hg mozzarella för det är osten som gör röran krämig. Smaka dig fram tills du gillar det. Kom ihåg att smakerna kommer fram mer efter den varit i ugnen.

 

spenat- och kronärtskocksdipp med nachos
spenat- och kronärtskocksdipp med nachos

Vad passar till röran?

På bilderna ser ni att vi dippar nachos med givetvis blir det gott med andra snacks eller bröd som du gillar.

Ibland blandar jag i hackade jalapenos (inlagda på burk) och det ger en kick och tillför lite hetta – passar jättebra till nachos. I de flesta fall gör jag dippen utan jalapenos och då äter vi kex eller bröd till med neutral smak.

Vanliga smörgåsrån i bitar fungerar bra och de är inte så mättande heller. Om du bara ska äta detta och inget mer är det perfekt med bröd till, mättar ett regemente.

 

spenat- och kronärtskocksdipp med nachos

Tips på dippens användning

Röran smakar inte spenat och inte heller kronärtskocka utan smakerna gifter sig till en unik smak. Även barn gillar det här.

Efter du smakat första gången kan du lätt räkna ut hur god röran kan vara till en massa annat. Gör den tunnare och ät som sås. Lägg röran på en macka. Ät den till en grillad köttbit. Jag har anpassat den till en pastasås och använt den i ljummen risonisallad med kyckling.

Äter du lowcarb och LCHF, skippa kexen. Skopa istället upp små klickar med en sked och lägg i en bit av ett romansalladsblad.

Jag brukar göra mycket dipp när jag är igång och lägger resterna i frysen. Låt dippen tina innan du försiktigt värmer den lätt igen före servering.

Röran är lös när den kommer ut ur ugnen. När den svalnat kommer krämigheten tillbaka. Rör runt och servera den ljummen, gärna till en kall öl.

 

spenat- och kronärtskocksdipp
spenat- och kronärtskocksdipp ingredienser

Steg

1. Sätt ugen på 125 grader.
2. Skölj och hacka spenaten grovt. Låt kronärtskockorna rinna av. Dela dem i större bitar, främst den trådiga delen.
3. Riv parmesan. Dela mozzarellan i större bitar.
4. Blanda ingredienserna utom parmesan i en stor bunke. Mixa röran lätt i mindre batcher tills den har blandats men har bitar kvar.
5. Rör sedan ihop allt, smaka av. Om du inte är nöjd med konsistensen är det bara att blanda och köra några omgångar till.
6. Rör i parmesanosten.
7. Riv vitlök och vänd ner. Smaka av med salt. Pressa citronsaft och tillsätt lite åt gången. Smaka av.

Det är frivilligt att blanda i några matskedar hackade inlagda jalapenos (eller färska för den delen) om du vill ha röran het. Klassisk smak är dock utan.

8. Grädda röran i ugnen i ca 20-30 minuter. Den ska varken få färg eller tillagas utan bara bakas ihop och osten smälta. Servera den ljummen.

Ingredienser

  • 375 g kronärtskockshjärtan, ca 1 konservburk
  • 2,5 dl gräddfil
  • 300 g mozzarella
  • 125 g färsk spenat
  • 2,5 dl riven parmesan
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven eller pressad
  • 1 msk citronsaft

Till servering

spenat- och kronärtskocksdipp

Smaklig spis!

2 Kommentarer

  1. Monika 9 år sedan

    Hej!
    Så bra att du lämnar recept på dina goda maträtter.
    Ska testa röran i veckan. Ser smarrigt ut.
    /Monika

    • Monika 9 år sedan

      Hej! Jag är så glad att du tycker om det jag gör. Tack & ha en fin dag! Stockholm ska ha en stor sol idag är det lovat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka