DessertKakor

Pajkaka – den vansinnigt goda

In Dessert, Kakor on

Det här kakan blir en favorit. Jag lovar!

Vi kallar den pajkaka. Genialiskt enkelt och vansinnigt gott. Först ett lager pajdeg. Sen en sötsyrlig fyllning. Sen ett lager paj till. That’s it! Smakar som inget annat.

Pajkaka med jordgubbar och mascarponefluff

Förhållandet gräddfil och creme fraiche är inte så kvistigt med någon deciliter hit eller dit. Blanda vad du har hemma.

Pajkaka

250 g kallt smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
1,5 dl gräddfil
2,0 dl crème fraiche (inte lättvariant)
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en cirka 35×25 cm form med bakplåtspapper. Här visar jag tricket.
3. Blanda de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop det med smöret till en smuldeg, antingen för hand eller i en matberedare. Ta några droppar vatten om det behövs för att få ihop degen.
4. Dela degen på hälften. Lägg en halva svalt så länge. Fördela den andra halvan i formen och tryck till den så att den täcker botten (precis som en paj). Kladdar det så doppa fingrarna i mjöl och tryck till. Arbeta snabbt.
5. Förgrädda botten 8-9 minuter.
6. Under tiden gör du fyllningen. Vispa/rör äggen med sockret (inte fluffigt) utan bara så att det blandas. Blanda i resten i omgångar och rör ihop.
7. När den gräddade botten har svalnat lite, häll över fyllningen. Ta fram resten av pajdegen och smula den jämnt över fyllningen – blanda små smulor med större bitar och se till att få smulor ut i hörnen och längs kanterna.
8. Grädda 25-30 min. Passa så att kakan inte får för mycket färg. Den ska vara gyllene.

Kakan är underbart god som den är till en fika men man kan pimpa den till dessert med till exempel mascarponefluff, vaniljsås, glass mm. Det är gott med bär till.

Kakan håller jättebra i kylen flera dagar och blir godare och godare. Det där pajkrispiga när den är nygräddad försvinner såklart men den är ändå jättegod.

Pajkaka med allt

Pajkaka upplagd dessert pajkaka_jordgubbar pajkaka_sidan

3 Kommentarer

  1. Nina 3 år sedan

    De torkade jordgubbarna är jag nyfiken på. How to?

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Det är så enkelt att jag köper bären torkade – av riktigt bra kvalitet. Har verkligen blivit en favorit till mycket. Ett bär smakar mycket och sätter piff. Jag hade till och med i några smulade hallon i såsen till ankbröst, gav den där lilla syran och sötman som blev perfekt.

  2. Nina 3 år sedan

    Blev så inspirerad av det här med frystorkade bär. Dags att ge mig ut och leta. Har inte sett det här i stan någonstans. Googlade och hittade Saltå Kvarn (images), men på deras hemsida verkar det inte som om de har det. Så nu – lite detektivarbete :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka