DessertInspirationLCHF och lowcarbSåsSmårätter och tillbehör

Mascarponefluff – len kräm som smakar smält gräddvaniljglass

In Dessert, Inspiration, LCHF och lowcarb, Sås, Smårätter och tillbehör on

Mascarponefluff

Krämen som smakar som smält gräddglass

Det finns en underbar kräm som jag kallar mascarponefluff. Den smakar som smält gräddvaniljglass och landar på din tallrik som en klick fluffigt moln.

Namnet ger en hint om någonting lent och fluffigt och det man då försöker föreställa sig överträffas många gånger om när man slickar av skeden första gången. Sen är man fast.

Passar till allt

Jag använder krämen för och främst till allt där en klick grädde eller glass passar. Den här krämen blir någonting mitt emellan – smakar smält gräddvaniljglass. Egentligen är det krämen jag använder i min Tiramisu som har fått följa med allt annat.

Krämen passar också som fyllning, t ex i en trifle eller som sagt på sin självklara plats i Tiramisu.

Mascarpone håller jättelänge i kylen så det går att vara beredd på spontanfest och vara klar på en kvart så länge man har två ägg hemma och lite socker. Alla bär och all frukt passar bra så det är bara att varva det med krämen och smula i några kex eller småkakor från skafferiet. Vips är det fest.

Som standard smaksättning har jag vanilj men även lite citrussaft och kanske rivet skal blir gott. Man anpassar smaken efter hur krämen ska användas.

Kaloririk

Krämen är mäktig så skippa sleven och servera den med liten sked :))

Sedan är mascarpone alldeles utmärkt alternativ till creme fraiche eller grädde i matlagning där några skedar ger krämighet.

Finns det något negativt? Tja, med tanke på kalorierna kanske det inte ska vispas kräm flera gånger i veckan. Jag vet redan att varningen kommer att gå rakt in genom ena örat och ut genom det andra.

 

mascarponefluff vispad i närbild

mascarponefluff prepp

Mascarponefluff

250 g mascarpone
2 ägg
1/2 dl socker (eller sötning för lowcarb som blir lika bra)
smaksätt med vanilj i någon form (jag använder ren vaniljextrakt utan socker för lowcarb)

Separera äggens vitor och gulor.
Vispa gulorna vitt och fluffigt med socker. Tillsätt mascarpone och vispa ihop det.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen så den blir riktigt fluffig.
Smaksätt mascarponefluffet med vanilj (eller annan smak).

Mascarponefluff går att förbereda och klarar sig hyfsat i kylen men förlorar en del av sin fluffighet. Gör den så nära serveringen som möjligt.

mascarponefluff

 

Andra recept där jag använder mascarponefluff

Till den populära Pajkakan smakar det bra om kakan toppas med bär eller frukt eller till min stora trifle med äpple och mjuk pepparkaka eller den lilla varianten. Mascarponefluff passar även mycket bra till choklad, till exempel chokladfjärilar som fylls med krämen.

 

4 Kommentarer

  1. Monika 3 år sedan

    Måste testa detta i helgen! När vi var i Italien hittade jag ingen grädde, trots att jag frågade.Nu förstår jag varför, de använder nog marscapone
    i stället. Visste inte att man kunde vispa den som grädde. Tack för tipset!
    Ha en bra dag!
    /Monika

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Ja, testa Monika! Du kommer att få en ny favoritkräm att använda till mycket. Den blir makalöst god när den fluffas med äggen. Låt mig veta vad du tycker! Ha en fin dag!

  2. Monika 3 år sedan

    Marscapone fluffet blev superb gott med jordgubbar från sommaren (hittade i frysen). Bilden blev så dålig så den kom ej på instagram ?
    Ha en med skön kväll ?

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Så kul! Då har du en extra kräm att plocka fram i sommar till bären! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka